Haberler

Sürücüsüz Ford yollarda




Ford, simülasyon şehir Mcity’de otonom araçları test eden ilk otomotiv üreticisi oldu

Ford, Michigan Üniversitesi’nde kurulan, Manchester şehrinin birebir olarak yaratılan simülasyonu Mcity’de kendi kendine giden otomobilleri test eden ilk otomotiv üreticisi oldu. Otonom sürüşün, gerçek bir şehre nasıl adapte olacağını test etmek için 129,5 dönümlük alan üzerine kurulmuş olan simulasyon şehir, Michigan Üniversitesi’nin Mobilite Ulaşım Merkezi içerisinde yer alıyor.

Ford Global Ürün Geliştirme Grup Başkan Yardımcısı Raj Nair; “Otonom araç filomuzu Mcity’de test etmek, bu yeni teknolojileri zorlayıcı ama güvenli bir şekilde geliştirmemize olanak sağlıyor. Biz bu çalışmaları, milyonlarca insanın yaşamlarını iyileştirme ve mobiliteyi artırmada önemli bir adım olarak görüyoruz.” şeklinde konuştu.

Ford, 10 yıldan uzun süredir otonom araçları test ediyordu. Şimdi bu testleri, gelişmiş sensör teknolojilerini araştırmak için Kuzey Kampüs Araştırma Merkezi’ndeki MCity’nin farklı yolları ve gerçekçi mahallelerine doğru genişletti. Ford Fusion Hibrit Otonom Araştırma Aracı, bugünün ön kamera ve ultrasonik sensörler gibi sürücü yadım teknolojilerine, LiDAR sensörlerini de ekleyerek aracın çevresindeki ortamın 3 boyutlu haritasını çıkarıyor.

Tamamen yeni ve farklı bir şekilde gerçek trafik testleri

İngiltere’deki Manchester şehrinin birebir kopyası olarak yaratılan MCity’de otomobil kullanıcılarının her gün karşılaşabilecekleri olaylar simule ediliyor. Burada kendi kendine giden otomobillerin gerçek bir şehir trafiği içerisinde ne kadar güvenle seyredebileceği test ediliyor. Mcity’nin trafik ışıkları, yaya geçitleri, yol şeritleri, bisiklet yolları, ağaçlar, kaldırımlar hatta inşaat bariyerleri ile tüm detaylarıyla yaratılan şehir ortamını sunuyor. Kırmızı ışıkta geçmek gibi, halka açık yollarda test edemeyeceğiniz gerçek dünya senaryolarını yaratmayı sağlıyor. Asfalt, beton, simülasyon tuğla ve toprak zeminler, birkaç şeritten oluşan yollar, rampalar, dönüşler ve tüneller de Manchester şehrinin gerçek yapısını tamamen yansıtan simülasyonu ile otonom araçların testi için sunuluyor.

Teknoloji liderliğinde Ford’dan bir ilk daha

Ford, yeni nesil otomobillerde kullanılacak olan çevre kontrolü özelliğini entegre ederek ortaya çıkarttığı Ford Fusion Hibrit Otonom Araştırma Aracı’nı Michigan Üniversitesi ile birlikte 2013’teki State Farm Insurance etkinliğinde tanıtmıştı. 2015 yılı başında ise otonom araç teknolojilerini bir adım daha ileriye taşıyarak çevre kontrolü ve hesaplama teknolojilerini üretim hattına taşıyacak yeni testlere başlandı.

Ürünlerinde sunduğu teknolojilerle hep daha ilerisini hedefleyen Ford, mevcut ürün portföyündeki modellerde farklı seviyelerde sürüş destek teknolojileri sunarak sürücülerin hayatlarını kolaylaştırmaya devam ediyor.

Salih Erdoğan Çağlayan

Bilkent İşletme mezunu. Yaş 25, meslek dış ticaret. Memleket Ankara.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu