Sürücüsüz otomobiller için henüz erken
Çalışmalar sürücüsüz araçların kaza oranlarının, sürücülü araçlara oranla iki katı olduğunu gösteriyor. Teknolojinin dünyayı kazasız kılması gerekiyorken, görünen o ki bu konuda şu ana kadar pek başarılı olunamamış. Sürücüsüz araçların iyi bir şey olmadığını savunanlara göre insan faktöründen yoksun olunduğu için sürücüsüz araçlar pek parlak bir fikir değil.
Yeni çalışmalar bu kişilerin haklı olduğunu gösteriyor.
Sürücüsüz araçlardaki rekor kaza oranının nedeni o araçların sürekli yasaya uymasından kaynaklanmakta. Biz uymamaları gerektiğini iddia etmiyoruz, fakat farklı senaryolar altında yasaları nasıl uygulayacaklarına göre teknik geliştirmeleri gerekmekte. Bu da sanki bir bakıma insan olmak ile ilgili…
Konuyu daha detaylandırmak gerekirse, bir çok yolun birleştiği büyük bir kara yolu üzerinde bir çok araç hız limitinin üzerinde giderken sürücüsüz aracın hız limitinde gitmeye çalışması bir sorun doğuracaktır. Bu durumda bu araçları tasarlayanlar bir çıkmaz ile karşı karşıyalar. Yasaya bağlı mı kalacaklar yoksa yasayı ihlal mi edecekler?
GM-Carnegie Mellon, otomobili sürüş laboratuarı başkan yardımcısı Raj Rajkumar, yasalara bağlı kalmaya karar verdiklerini açıkladı. Geçen yılki test sırasında Raj Rajkumar, geliştirdikleri teknolojinin boşluklarını fark etti. Uzun süre kusursuz giden araç üç şeritte de trafik algılayancı diğer sürücülerin hareketlerine de güvenmeyince manevra yapamadı. O anda bir insanin kontrolü devralması gerekti.
Çalışmalar bir çok durumda sürücüsüz araçlara agresif sürücülerin arkadan çarptığını da gösterdi. Programcılar, sürücüsüz araçlara ölüm kalım kararlarını nasıl vermesi gerektiklerini öğretmek zorundalar.
Bu konuda bir şeyler yapmaya çalışan ilk firma Google gibi gözüküyor. Firma araçların insan gibi davranarak doğal trafiğe uyum sağlayabileceği bir teknoloji üzerinde çalışıyor. Aslında insana yakın birçok davranışı programlamış olsalar bile insanoğlu hala refleksleri ile onları yanıltabilmekte.
Sonuç olarak kusursuz çalışabilecek sürücüsüz araçlar için hala zaman var gibi, şimdilik insan en gelişmiş makine olarak kalmaya devam edecek.
Bana buradaki sıkıntı sürücüsüz araçlarda değil de sanki öteki diğer insanlarda gibi geliyor. Bana kalırsa bütün araçlar otonom olmadığı sürece sürücüsüz araçlar çok başarılı olmayacak.