Haberler

Motoair Airbag One ile güvenli sürüşler




Airbag One’ın hitap ettiği kitle motosiklet, ATV, kar aracı kullanıcılarını ve hatta at binicilerini kapsıyor. Airbag One, aslında sürüş kıyafetinin altına giyilmesi için tasarlanmış olsa da, sıcak havalarda doğrudan dış katman koruyucu sürüş kıyafeti olarak da kullanılabiliyor.

Bu hava yastığı yeleği aslında boru örgülü bir torba ve sürücünün göğüs kafesini sararak, olası bir kaza anında birden çok bölgede koruma vadediyor. Bu torba omzun arkasına doğru genişliyor, bu da üst sırt ve alt boyun bölgelerinde koruma sağlıyor.

Torba, iki köprücük kemiğinin üzerinden geçiyor ve kaburga ile beraber karın boşluğunu sarmalıyor. Bel bölgesinde ise 90 derece bükülmeyle arkaya geçiyor ve omurga üzerinde tek parça haline geliyor. Bu birleşme noktasından yukarıya doğru bir parça daha genişliyor ve neredeyse yaka bölgesine kadar giderek, omurgaya koruma sağlamış oluyor.

Motoair’ın söylediğine göre, hava yastığı tetiklendikten 0.18 saniye sonra tam olarak şişiyor. Alpinestars ve Dainese’nin milisaniyelerle ölçtüğü değerlere pek yakın görünmüyor ama, yine de hiç yoktan iyidir.

Aslına bakılırsa, yüksek süratlere çıkılmadığında, 0.18 saniye, kaza sırasında kaburgayla çarpılacak engel arasına koruma katmanı sağlamak için yeterli bir süre olabilir. Sorun ise Airbag One’ı maksimum verim almaya uygun şekilde ayarlayabilmek.

İp tahrikli bir sisteme sahip olmasından dolayı, Airbag One sadece emniyet pimi çekildiğinde çalışıyor. Kullanıcı, araçtan ya da attan düşmek üzereyken yerine bağlı olan tahrik ipini uzatıyor ve emniyet pimini serbest bırakıyor, bu da torbayı şişiren CO2 kutucuğunu tetikliyor ve hava yastığı şişmiş oluyor.

Airbag One kullanıcısının, araçtan ya da attan inerken ya da yeleği askıya asarken, yeleğin şişmemesi için dikkatli olması ve tahrik ipini aklından çıkarmaması gerekiyor. Görünüşe göre CO2 kutucuğu kolaylıkla değiştirilebilir, ancak hareket anında yanlışlıkla yeleği şişirmek, dikkat dağınıklığıyla beraber kazalara neden olabilir.

Başka üreticiler de bu sistemi geliştirmişti, ama hiç biri bunu sürücüler içinde popüler hale getirememişti. Görünen o ki, günlük sürüşlerine bu tip koruma sistemleri eklemek isteyenler daha pahalı ve ileri teknoloji ürünü hava yastıklarını tercih ediyorlar. Airbag One’ı diğerlerinden kat kat daha alınabilir yapan fiyatına ($189) rağmen piyasada tutacağını söylemek yine de zor görünüyor.

İzzet Can Bekar

Küçükken babamın Tipo'suna binip onu kullandığımı hayal ederdim, zihnimde uzun yolculuklara çıkar babam gibi vites değiştirirdim. O yıllarda gelişen bu tutku, hayatıma şekil veriyor. Bu arada İTÜ'de Makina Mühendisliği okuyorum ve gerçek bir motor sporları tutkunuyum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu