Köşe Yazıları

Araçlarda boya ve değişen nasıl anlaşılır ?




         Genelde otomobillerde boya kalınlığı konusunda üretici firmalar arasında uluslar arası bir standart boya kalınlık değerleri yoktur,bunun için boya kalınlık değerleri konusunda genelleme yapmak imkansızdır ,her firma farklı astar ve boya kalınlıkları ile araba üretmektedir .

kaskolu araç

Aşağıda yazan bilgiler tamamen değişik arabalardan derlenerek ve otoekspertest tecrübesinden geçerek verilen değerlerdir .

1)Uzakdoğu grubu (Toyata,Mazda,Nissan,Hyundai,Honda vb.)

Boya kalınlık değerleri genelinde diğerlerine göre daha incedir ,boyasız bir arabada boya değerleri 95um-135um arasındadır

2)Alman grubu (WV,Mercedes,BMW,audi,opel vb. )

Alman üreticiler genelde boya altına astar attıkları için boya değerleri ortalamanın üstündedir.

3)İtalyan-Fransız grubu (Fiat,Alfa Romeo,Peugeot,Citroen vb.)

Boyasız bir arabada boya değerleri 120um-140um arasında çıkar .

Zaman zaman ölçtüğümüz araçlarda her noktada 200um-240um arasında değerler görebilirsiniz, bu araçta hiç boya olmadığı anlamına gelir  .bunun açıklaması şudur:Üretici firmalar üretim bandında kalite kontrolden geçmeyen araçları tekrar boyama işlemi yaptıkları için bu araçlarda mikron değerleri standartların üstünde çıkar bu kısımlarda  tespit için aracın bütün noktaları ölçülmeli ve hata aranmalıdır.

kazalı araba

Değişen parça nasıl anlaşılır ?

       Değişen parça dediğimiz olay kaporta aksamını oluşturan dış giydirme elemanlarıdır,bunlar araca sonradan montajı yapıldığı için değişen parçaların kaza sonu sökülüp takıldığını puntalama  ve montaj yerlerinden tespit edebiliriz ,bu yöntem ile birlikte aracın eğer ağır hasar veya takla atma gibi bir kazası yoksa tavandan referans değer alınarak değişen parça tespiti de yapılabilir ,ölçülen değer her yerde aynı çıkmalıdır .

Bir diğer nokta değişen parça tespiti kaporta elamanın iç tarafına bakarak anlaşılır ,iç tarafı siyah renkte olur bu o parçanın değiştiği anlamına gelir .kapı değişeni tespitinde fitil ve mages dediğimiz kısımlara bakarak değişen parça tespiti yapılır .

alcomtre boya kalınlık

Değişen parça komple siyah halde gelir,bazı boyacı ustaları parçanın içinide boyarlar örn;sol ön çamurluğu kontrol ettiğinizde motor kaputu açılıp iç  tarafında siyah yerler görüyorsanız ve bariz bir şekilde sırıtıyorsa o bölge değişmiştir .

Kapı değişeni tespiti biraz daha zordur kapı döşemelerini sökemiyorsanız fitil kısımlarını kaldırarak iç bölgesine aydıtlatma kullanarak kontrol edilir gene siyah boya görürseniz kapı değişmiştir ,bir diğer nokta ise kapı menteşe yerleridir genelde eski kapıdan kalan menteşeler kullanılır eğer ağır hasar yoksa menteşe ayar civataları boyalıdır buda kapıya operasyon yapıldığını gösterir.

 

Macunlu yer tespiti nasıl yapılır ?

        Macun atılan yer işin kolaya kaçılması ve maliyeti ucuz olduğu için tercih edilir ,bunun yanın da satıcılar araçlarını satarken değerinin düşmemesi içinde tercih ederler ,sonuçta değişeni olan araç ağır hasar almıştır ,satıcılar  sigorta kayıtlarında girmesin diye  sanayide Mehmet ustaya yaptırarak araç değerlerini düşürmemek isterler .

Mikron değerleri 500um-800um arasında çıkar bu o bölgede ki metalin ciddi anlamda yamulduğu ve astar yediğini gösterir.

Biz bazı araçlarda bu değerin 1200um olduğu gördük ,adam macundan çamurluk yapmış .

5664 VE SİGORTA TRAMER SORGULAMALARINA GÜVENMEYİN SİZE TAM BİLGİ VERMEZ.

1 Kat boya nasıl anlaşılır ?

Eğer alacağınız aracın gerçekten ağır hasar veya değişeni yoksa sadece çizik ve ufak göçüklerden dolayı boya atıldıysa bunu tespit etmek gözle de anlaşılacağı gibi ölçüm cihazıylada anlaşılabilir .Önce aracın boyasız bir yerinde referans değerinizi alın, aldığınız değer ile ölçüm yaptığınız yer arasında 100um dan fazla fark çıkıyorsa boya var demektir ,mesela aracın tavanı; 150um, ölçtüğünüz yer; 260um çıktı o bölgede lokal boya var demektir.180um-200um çıkıyorsa ince yedirme boya atıldığı anlaşılır.

Eski 10 yaşını geçmiş araçlarda boya değerleri nasıl olur?

Hani annelerimizin vitrinde misafirler gelince özenle sakladıkları fincan takımları olurya aynı titizlilikle bazı kullanıcılarda araçları aşırı  hassasiyetle bakarlar ,hergün yıkarlar ,pasta cila,hava koşulları  derken boya kalınlıkları incelir araç üzerinde orjinal boyası olmasına rağmen değerler düşük çıkar ;değer farkı (-) 20um-30um arasında olur .

Yukarıda ki yazımı okuduktan sonra  bizde ölçüm cihazı yok nasıl anlayacağız? dediğinizi duyar gibi oldum şimdiden kulaklarım çınlamaya başladı ,BİLİRSENİZ KAZIKLANMAZSINIZ .2.el oto alırken ekspertiz yaptırdığınız yerden mutlaka sonuç raporu isteyin ve mikron değerleri yazılı olsun .(çoğu ekspertiz firması bu değerleri yazmaz )yukarıdaki verdiğim mantığı kavradıysanız aklınızda bir fikir oluşur .

Birde şu boya,değişen,hasar durumunu asıl kriter olarak tutmayın kaporta durumu elbette çok önemlidir ,alacağınız 2.el in ağır hasarı yoksa ufak tefek kusurlar her araçta olur hele bir de bu araç İstanbul trafiğinde ise .Önemli noktalar aracın mekanik ve elektronik aksamıdır ,yani sizin cebinize dokunacak noktalara daha çok dikkat etmenizi tavsiye ederim .

boya elkpertiz

2.el otomobil alma arifesindeysiniz mutlaka blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz gene aklınıza takılan soru ve sorunlar olursa bizimle telefon hatlarımızdan iletişime geçebilirsiniz .

 

 

 

 

 

 

 

 

İlgili Makaleler

19 Yorum

  1. Şu başlığın altına Direkman YAZILMASI GEREKEN! Aracınızı alırken usta gibi ustaları araştırıp gösteriniz.
    MİKRON BOYA denilen boyadan haberiniz varmı?
    yahut aracı ortadan 2 ye kesip baska pertin sağlam tarafını alıp monte edip mikronlayıp hatasız diye satan adamlardan ?
    Yazık…
    Ha bu arada büyük ihtimal takipçilerden fanlar falan – yağdıracak Ankarada olanlara parça başı 400 tl olmak kaidesiyle mikron boya attırırım hiçbir boya makinesindede boya çıkmaz isteyen varsa mailden iletişime geçebilir batuhanklc0@gmail.com

    1. Yuh. İstanbulda 250 TL ye gayet güzel yapan yerler var. Ben şahidim. Yalnız bunu yaptırıp da aracı boyasız hatasız ıvır zıvır gibi ağızlarla satmaya çalışanı da Allah’a havale ediyorum orası ayrı.

      1. – vermissin sonuç olarak dediğime gelmişsin Şu başlığın altına Direkman YAZILMASI GEREKEN! Aracınızı alırken usta gibi ustaları araştırıp gösteriniz. usta mikronu görür NOKTA

      1. gayet ciddiyim Şasi,podyo önden hasarlı veyahut arkadan hasarlı değilse şasinin o kısmı sökülüp kaynatılabilir ve anlaşılmaz işin ne cinlikleri var …Kompitestte alt takım motor durumunu öğrenirsin boya değişende güvenmiceksin kesinlikle ustana gidiceksin bi 15-20 dk arabanın başından ayrılmıcak detaylıca bakıcak…

    2. İyi bi kaportaci ancak anlayabilir arac birletirilmis diye. Boyayida makina ile anlamak kolay. Az tecrubesi olan her turlu anlar. Fabrikasyon kalinliginda boya atabilcek biri zannetmiyorum varsada nadirdir. Orjinal rengini tutturduktan sonra boya önemli degil benim için.

  2. Usta kontrolü ile tespit ettiğimiz neticeler sonucunda edindiğimiz tecrübeleri yazmaya çalıştım ,fakat usta kontrolünde belli teknik cihazlar kullanılır ,gözle kontrol elbette önemlidir .

  3. Başlığı yeni gördüm, geç de olsa yorum yapmak isterim.
    “Boya-değişen” takıntısı maalesef aşırı derecede abartılıyor. İnsanlar neredeyse aynası değişen aracı almak istemiyor. Oysa aracın yürüyen aksamı çok daha önemli ve kimsenin umurunda değil.
    Kendi aracımdan örnek vermek istiyorum, aracım 95.000 km’de ve tüm bu km’yi ben yaptım. Mekanik, motor, boya ve elektronik olarak kusursuz diyebileceğim bir halde; hani neredeyse ilk günkü kondisyonunda… Çünkü iyi bakıyorum, bakım aralıkları 20.000 km olmasına rağmen ben genelde her 8.000 km’de bir bakım yaptırıyorum, 1 bakımı yetkili serviste, 2. bakımı özel serviste orjinal parçalarla yaptırıyorum.
    Tüm bunlara rağmen aracımı satılığa çıkarsam ederinin 2-3.000 lira altında gidecek çünkü sağ ön kapı otoparkta birisinin “tıklaması” sonucu serviste orjinal kapı ile değişti. Hepi topu avuç içi kadar göçük vardı ama ben kaportacı ile uğraşmadım ve yetkili serviste orjinal kapı ile değişim yaptırdım.
    Şimdi ortalama bir araç alıcısı benim aracı almayıp, aynı aracın sağı solu tıkırdayan, yürüyen aksamı yıpranmış, motor verimi düşmüş, iç mekanı hırpalanmış ancak değişeni olmayanını aldığında kendisini akıllıca bir iş yapmış olarak görecek… Yazık…

    1. Burada şunu kaçırıyorsunuz. Bana göre kapıya müdahele etmektense bir parçanın yenisiyle değişmesi daha iyidir. AMA;
      Bana göre ulusumuz yalancı sahtekar ve ahlaksız. Birisi bana sizin dediğinizi dese ben direk
      yalan söylüyor işin arkasında kaza var felan var diye yorum yaparım ve dinlemem.
      Bizim gibi doğu toplumlarında bu iş böyledir.

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu