FeaturedKöşe Yazıları

Otopark Soruyor – Güvenli Sürüş Eğitimi




Değerli Otopark takipçileri, herkese merhaba!

Seri kaldığı yerden tam gaz devam ediyor. Bugün, kış aylarının gelmesi ve olası kaza ihtimallerinin artması ile beraber değerlenen bir konuyu ele alıyor ve Güvenli Sürüş Tekniklerine yakından bakıyoruz. Bilmediklerimizi öğreniyor, bilgilerimizi tazeliyoruz !

2015’in son günlerine yaklaştığımız bulutlu bir cumartesi günü İntercity Güvenli Sürüş Eğitimi‘ne katılmak için yola çıktık. Eğitim 8.40’ da başladığından, yola çıkma saatim bir hayli erkendi. Ama oldukça kolay uyandım, içimde tatlı bir heyecan vardı. Adeta ”çember keyfi” yapa yapa İstanbul Park’a gittim.

Başlaman önce, günü özetleyen kısa bir ara sıcak;


Gevrek isminin hakkını veren sıcak simitler ile programımıza başladık. Karnımızı doyurduktan sonra teorik eğitim için sınıflara yöneldik. Uygulamara geçmeden önce hem gün içerisinde ne yapılacağını hem de trafikte önemli olan unsurlara değindiler. Efendim ? Evet evet bildiniz. Adsız (Medium)Aklınıza geleceği üzere ilk bahsedilen şeylerden biri emniyet kemeri oldu. Takılması ve takılması halinde ki durumlar daha görsel bir şekilde anlatıldı. Türkiye’nin trafik çilesinden ne kadar çektiğini bir kere daha gördük. 2014 yılında nerdeyse 4000 kişi hayatını kaybetmiş , 280 binden fazla vatandaşımız da yaralanmış. Büyük rakamlar bunlar.  Daha sonrasında da takip mesafesi, frenler, lastik, trafik uyarıları gibi konulara değinerek teorik eğitimi yaklaşık 1 saat gibi bir sürede tamamladık. Önemli gördüğüm yerleri ve eğitmenlerin uyarılarını ilerki kısımda sizinle tekrar paylaşacağım.Saat 10’u biraz geçmeye başlamışken, ufak ufak eğitim alanına yönelmeye başladık. 5’erli 2 grup halinde eğitmenlere ait olan DS3’lerin arkasına dizildik. İletişim için kapı içlerine birer telsiz koyuldu.Artık hazırız, aksiyon başlasın !

Slalom

50 km/h sabit hızla 5 kuka arasından geçmeye çalıştık. Daha önce slalom denemeyenler, ilk başta 50 km/h duyunca ” Ne var ki? Yapılır ” gibilerinden tepkiler verdiler. Ancak daha önce birkaç kere deneme fırsatım olduğu için bu süratin oldukça yeterli olduğunu biliyordum. Söylemeden geçmeyeyim ” Çemberci ” olarak bilindiğim kadar ”ağaçcı” olarak da bilinirim. En son slalom maceramda biraz fazla gaza gelmemden olacak ki hızımı almak için geri geri giderken kesilmiş bir ağaça çarpmıştım. Fazla gaz bünyeye zarar. Hala bile editör arkadaşların dilinden düşebilmiş değilim.  Neyse efendim bu neşeli anıma deyindikten sonra çok da dağılmayalım.

Köşe2

İlk denememde doğru sürüş pozisyonunu tam yakalayamamdan olacak ki 4 vs 5. kukada araba ile beraber bende çok sarsıldım. Son kukayı da altıma aldım zaten. 2. denememde kuka ile herangi bir münasebetim olmadı ancak bu seferde hızımı 40-45’lere düşürdüm. Son denemede ise sürüş pozisyonumun eğitmen ile daha ideal bir seviyeye gelmesi ile beraber iyi bir iş ortaya çıktı.

Eğitmenlerin uyarılarına göre nelere dikkat etmeli ?

1- Sürüş Pozisyonu
Kimisi direksiyona aşırı uzaktı, kimisinin koltuğu çok yatıktı. Ancak sizinle kendi yaptığım hatayı paylaşayım. Belim ağrıdığı için ben genelde arkama yastık koyarım. Buda beni daha önde tutuyor. Ancak bu sebepten yanal desteklerden yeterince faydalanamıyordum. Slalom esnasında da arabanın içinde çok savruldum. Son denememde bu yastığı çıkardım ve koltuğu biraz daha dikleştirdim. Kesinlikle hakimiyetim artmıştı.

Yeri gelmişken, izlemeyenler için:

2- Direksiyonun Aşırı Sıkılmaması
Bu konuda eğitmenlerin değindiği konuların başındaydı. Direksiyona karşı nazik olmamızı çok ani haraketler yapılmaması konusunda uyardılar. Hakimiyeti en üst seviye tutmak içinde direksiyon simidini çok sıkmamak gerekiyor.

 3- Hız göstergesine Çok Bakmamak
Hızı sabit tutmak isterken istediği şekilde dönemeyen arkadaşlar olmuştu. Buna da dikkat edilmeli. Aksi taktir de hakimiyet kaybolabilir.

 

Fren Testleri

Yine aynı alanda 50, 60 ve 70 km/h hızlar ile kuru ve ıslak yüzeylerde fren testi gerçekleştirdik. İlk denemede frene abanmadan ( ABS yi devreye sokmadan ) durmayı denedim. Sonrasında bu konuda bildiğim bir büyük bir yanlış olduğunu da öğrendim. Birazdan değineceğiz.Sonrasında 50 km/h ile durduğumuz yere bir işaret koyuldu. Daha sonra 70 km/h hızla giderken durduğumuz yere bir tane daha. Arada 2 araba boyu mesafe vardı. Eğitmenlerin bunu yaptırmasındaki amaç hızın arttıkça durma mesafesinin de ne kadar arttığını göstermekti. Aradaki bir boy araba mesafesi bile önünüzde olan bir çoçuğun hayatını kurtarabilir.

k2

Fren mesafesinin tahmin edilen ve gerçekte olan halleri

Islak zemin lastiklerimden de kaynaklı olacak ki tam bir facia oldu. Lastiğin önemini bir kez daha gördüm. Islak zemin gibi koşullara uygun lastiklere sahip olan araçların durma mesafesi çok daha kısaydı.

Şimdi size eğitime katılan ben dahil nerdeyse herkesin yanlış bildiği birkaç konudan bahsetmek istiyorum.

ABS Fren Mesafesini Uzatır mı ?

Ben bu soruya eğitmenler sorduğunda kendimden emin bir şekilde evet dedim. Benimle beraber nerdeyse herkes aynı cevap verdi. Ancak için doğrusu, hayır. ABS ıslak zeminde daha kısa, kuru zeminde ise aynı fren mesafesi sunuyormuş. Duyduğumda şaşırmıştım. Üstelik bilgi ABS’yi icat eden 8 kişilik ekibin bir üyesine kadar dayanıyor.

ABS ile ABS olmayan arabanın arasındaki fark

Panik Fren Sırasında Debriyaja Basmalı mı ?

Yanlış bilinen bir başka konu. Bu konuyu çok güzel açıkladılar aslında. Debriyaj motor ile lastikleri birbirinden ayırıyor bildiğiniz gibi. Rüzgarsız ve eğimsiz bir yolda 100 km/h ile giderken debriyaja bastığımızda, hızınız hemen sonra 101 km/h mi olur yoksa 99  mu? Cevap 99. Mantık basit. Lastiğe giden gücü kestik. Dolayısı ile artık araç kendi ivmesi ile gidiyor. Panik frenlerde debriyaja basılması lazım bu sebepten dolayı.

Fren Mesafesini Kısaltmak İçin Pedala Nasıl Basılmalı ?

Abanıcaksınız. Ama öyle böyle değil. Ayağınız uyuşurcasına. İlk başta benim yaptığım gibi nazik davanmak yok. Allah ne verdiyse sonuna kadar. Pedalın tüm gücünüzü uyguladığınızı sandığınızda dahi ufak ufak aşağıya gittiğini fark ediceksiniz. Bu demekki daha da sert basmalısınız. Çook sert.

Bununla ilgili şöyle bir çalışma yaptık. Araç durur vaziyette boşta gaza basıyordum. Eğitmen kaputa rastgele bir zamanda vurduğu anda debriyaj + fren yapmam gerekiyordu. Pedalın o kadar güce rağmen hala ileri gittiğini bu vesile ile görme fırsatımız olmuştu.

Panik Frende Motor Freni Yapılmalı mı?

Motor freni durmaya yardım ediyor ancak önünüze biri atladığında bunun yapılabilmesi çok zor. Biraz önce bahsettiğim konularda ki bilgiler ışığında direk olarak debriyaj + sonuna kadar fren yapılmasının daha iyi olacağını öğrendim.


Kısa Kısa Akılda Kalanlar

  • Arka Koltukta olsanız dahi emniyet kemeri bağlayın. Eşyalarınızı mutlaka sabitleyin. Ani bir frenKöşe1 esnasında aracınız resimdeki konumu alacaktır. Buda demek oluyor ki siz dahil bütün eşyalarınız havalanacak.

 

  • Kamyon ve tır gibi araçlar hidrolik fren yerine havalı fren kullanıyorlar. Araçlara koyduğunuz takip mesafesini onlara karşı daha fazla tutun. Kör noktalarında durmamaya çalışın. Ya gerilerinde kalın yada hızlanıp geçin.k1
  • 4 mevsim lastiklerine güvenmeyin. Bulunduğunuz koşullara uygun bir lastiğe sahip olduğunuzdan emin olun.
  • Araç kullanırken telefon gibi dikkat dağıtıcı unsurlar ile mümkün mertebe uğraşmayın.
  • Trafik işaretleri bazen çok şey anlatabiliyor, onları es geçmeyin.
  • Siz hızlandıkça durma mesafeniz de artıyor. Takip mesafesini koruyun.

 

Kendi adıma araç kullanmanın keyifli bir tarafı olduğu kadar bir o kadar da ciddi olduğunu bir kez daha hatırladım. Oldukça eğlenceli bir o kadar da eğitici bir gün oldu. Umuyorum ki sizin de hoşuna gitmiştir. Ayrıca bu tip eğitimlere katılmanızı da tavsiye ederim. Instagramda utkuuzunoglu adlı hesabı takip edebilirsiniz. Orada ücretsiz eğitim günleri duyuruluyor.

2015’i geride bırakmışken, yeni yılda hepinize sağlık ve mutluluk diliyorum. Önümüzde güzel projeler var, umuyorum ki hepsi adım adım gerçekleştireceğiz. Kendinize iyi bakın !

İlgili Makaleler

21 Yorum

  1. Ben de Volkan Işık Akademi’de güvenli sürüş eğitimine katılmıştım. Verilen bilgiler örtüşüyor. Aynı şeyleri iki uzmandan duymak içimi rahatlattı 🙂

  2. fren konusuna katılmıyorum mantık aynıysa debriyaja basmadan vitesteyken ayağı gazdan çekince hız 101 mi olur 99mu? Düz bir yolda 100le giderken boşa attığınızda mı araç daha çok ivme kaybeder yoksa vitesteyken mi? motor frenini kullanarak durmak en sağlıklısı. panik frende bu güne kadar debiryaja basmadım basmayıda düşünmüyorum

    1. Motor freni denilen hadise gerçekleşse de , ayak gazdan çekildikten sonra motor yarım saniye, bir saniye daha yakıt püskürtmeye devam ediyor. Cut off dediğimiz yakıt kesen devreye bir anda girmiyor sarsıntı olmasın diye, yavaş yavaş kesiyor yakıtı. Yakıt püskürtmeye kısa süre de olsa devam ettiği için motorun bağlantısının hemen kesilmesi lazım. Ayrıca dip frende dururken motor bağlantısı hala kesilmemişse, rölanti devrinin altına düşüldüğünde motor, rölanti kontrol valfini açıp düşen devri yükseltmek için direnecek. Gene yakıt püskürtecek.

      He hala basmamayı düşünüyorsanız, benim arkamda iken denemeyin.

      1. anlatmaya çalıştığım şey zaten motor freni yapabilmek için vitesi düşüreceğiz bu sürede debriyaja basmış olacağız sonra boşta kendi ivmesiyle giden bir araçla benden önce durma şansınız olmuyor araç durana kadar debriyaja basmamayı size kim söyledi veya kendiniz o şekildemi yapıyorsunuz bilmiyorum ama araç kullanmayı bilen kimsenin yapmayacağı bir hata rölanti gazının var olduğunu bilmeyen yoktur herhalde

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu