FeaturedHaberler

Lamborghini Centenario, Cenevre’de örtüsünü kaldırdı




Lamborghini, kurucusu Ferruccio Lamborghini’nin 100. doğum gününü kutlayacak Centenario modelini sonunda resmen tanıttı.

Her ne kadar patent görsellerinden modelin neye benzeyeceği hakkında bir fikir edinmiş olsak da modeli tüm çıplaklığıyla resmi fotoğraflarda görmek gerçekten bambaşka. Şimdiye kadar gelmiş geçmiş tüm Lamborghini modellerinden çok daha vahşi görünen Centenario, tamamen karbon fiberden üretilen bir gövdeye sahip. Bu sayede aracın ağırlığı 1,520 kg gibi (3,351 lbs) etkileyici bir seviyede tutulmuş. Bu da Centenario’nun temelini oluşturan Aventador‘dan 55 kg daha hafif. Modelin az sonra açıklayacağımız çılgın motoruyla bu ağırlığı birleştirdiğimizde karşımıza 1.97 kg/hp’lik bir ağırlık/güç oranı çıkıyor.

Üreticisinin “hyper car’ın tanımı” olarak betimlediği Centenario, iç mekanıyla da modern dünyaya ayak uyduruyor. 10.1 inç büyüklüğünde bir dokunmatik bilgi/eğlence sistemi tarafından domine edilen orta konsol, internet erişimine imkan tanıyor. Apple CarPlay desteğini de unutmamak gerek. Hepsinden önemlisi ise sistemde yer alan telemetri sistemi. Üzerinde yer alan iki kamera ile pistte yapacağınız her şeyi saniye saniye kayıt altına alabilen sisteme sahip otomobil, ön tarafındaki bagajında iki kask saklayabiliyor.

İtalyan üreticinin yakından tanıdığımız 6.5 litrelik atmosferik V12 motoru 770 HP (566 kW) maksimum güce ulaşabilecek şekilde yenilenmiş. Ayrıca eklenen dört tekerlekten yönlendirme sistemiyle direksiyon hareketleri çok daha keskin hale getirilmiş. Sant’Agata Bolognese’ten gelen en güçlü model olarak tanımlanan Centenario, 0-100 km/h (0-62 mph) hızlanmasını yalnızca 2.8 saniyede tamamlıyor.

lamborghini-centenario-09

0’dan 300 km/h (186 mph) hıza ulaşması yalnızca 23.5 saniye süren modelin maksimum hızı ise 350 km/h (217 mph). Olayın ters tarafında ise 100 km/h’den 0’a frenleme yalnızca 30 metre sürüyor. 300 km/h’den 0’a inmek için ise 290 metre gerekiyor. Bu başarının arkasında Pirelli PZero lastiklere sarılı, önde 20, arkada 21 inç büyüklüğündeki öğütülmüş forged alüminyumdan üretilen jantların da etkisi var.

4,924 mm uzunluğa ve 1,143 mm yüksekliğe sahip model, ön kaputu, tavanı ve çamurluklarında yer alan geniş havalandırma giriş ve çıkışlarıyla oldukça etkili bir aerodinamiye sahip. Hıza duyarlı olarak otomatik olarak açılıp kapanan arka spoiler ve agresif difüzör, hatta ortada konumlandırılan üç çıkışlı egzoz ve Y şeklindeki stop lambaları bile aerodinamiye katkı sağlayacak şekilde yerleştirilmiş.

20’si coupe, 20’si roadster olmak üzere toplamda 40 adet Centenario üretmeyi planlayan Lamborghini’nin bu 40 otomobilin tamamı 1.9 milyon $/1.75 milyon €’luk (vergiler hariç) fiyat etiketiyle çoktan tükendi bile.

İlgili Makaleler

7 Yorum

  1. İtalya’nın tasarım konusundaki uzmanlığı, dünyaca ünlü tasarımcılara ve tasarım stüdyolarına ev sahipliği yaptığı hepimizin malumu. Ferrari, Lamborghini, Alfa Romeo, Maserati, Lancia ve diğerleri… Ferrari’ye değinip Lambo’yu atlamak, boğaya büyük saygısızlık olur. VW grubunun yönetimine geçtikten sonra büyük gelişim kaydeden firma, tasarımlarını kendi mutfağında hazırlıyor. Mayıs 2010’da Giorgetto Giugiaro’nun 1968 yılında kurduğu Italdesign stüdyosunun %90’dan fazla hissesini satın alan Lamborghini kendi tasarım stüdyosuna sahip oldu

  2. Araba bu, mühendislik ve tasarım bu işte. Pahalı mı pahalı evet ama kesinlikle hak ediyor. Bugatti’de kullanılan titanyum civataların tanesi 100 $ ve sadece gövde arkasıyla önü birleştirmek için bunlardan 40 adet kullanılıyor. Bunlar bu araçların neden pahalı olduğu konusunda ufak, tefek bir fikir veriyor. Traktör üretiminden buralara kadar gelmek gerçekten bu adamlar “araba” yapıyor dedirttiriyor

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu