Haberler

Volkswagen’e eyaletlerden ceza yağıyor!




Otomobil tarihinin en büyük skandalı olarak kayıtlara geçen Dieselgate Skandalı’nın ardından, Volkswagen’e beklenen ceza geldi. Washington Eyaleti, Volkswagen’e hileli emisyon değerlerine sahip dizel otomobilleri için 176 milyon dolar ceza kesti.

Volkswagen’in önünde ya önceden belirlenen ve toplamda 20 milyar dolara yaklaşan bir mali yükümlülük sırtlanma ya da her eyalet ile ayrı ayrı pazarlık yapıp anlaşarak teker teker ceza ödeme gibi iki opsiyon bulunuyor.

Alman otomobil devi, teker teker tüm eyaletler ile pazarlık yapmaktansa hali hazırda kendisine 14.7 milyar dolara mal olacak kabaca 500.000 adet hileli yazılıma sahip TDI motorlu otomobili onarma, güncelleme veya geri satın alma opsiyonuna, 2.7 milyar dolara mal olacak çevresel duyarlılık projesine ve 2 milyar dolara mal olacak sıfır emisyona sahip otomobiller için altyapı çalışması kararına ön onayı vermişti. Otomobil dünyasının tahminlerine göre bu karar değişmeyecek ve Volkswagen 50 eyaletin her biriyle ayrı ayrı masaya oturmak zorunda kalmayacak.

Alman firma, Automotive News Europe’a verilen demeçte, bazı eyaletlerin federal işbirlik içinde olmaktansa çevreci gibi davranarak ayrı ceza talep etmesini üzücü bir vaka olarak değerlendirdi.

Washington, Temmuz ayının başında Kaliforniya’dan sonra kendi başına ceza kesmeyi uygun gören ikinci Amerikan eyaleti oldu. Ceza gerekçesi olarak ise hileli yazılım kullanılması ve bu hileli yazılım sonucunda eyaletin hava kalitesi standartlarına ve insan hayatı ve sağlığına zarar verilmesi gösterildi.

Nitekim bu ceza henüz yürürlükte değil. Auto News Europe’a göre Volkswagen’in 30 gün içinde bir karar verip bunu bildirmesi gerekiyor ve Volkswagen henüz cezayı kabul etmiş değil.

Hasan Türkiş

Özyeğin Üniversitesi Endüstri Mühendisliği öğrencisiyim. Kendimi bildiğimde bir 504 ile başlayan otomobil tutkum çocukluğumun erken yaşlarında bir E30 ile aşka dönüştü. Şimdi ise bir E36 ile birlikteyim; bu ailenin kapısını bana açmasından ötürü şanslı hissediyorum.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu