Haberler

Otomotiv pazarında düşüş




Otomotiv Distribütörleri Derneği’nden (ODD) yapılan açıklamaya göre, bu yılın ilk iki ayında otomotiv ve hafif ticari araç toplam pazarında satışlar, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,9 azalarak 85 bin 538’e geriledi. Geçen yılın ilk iki ayında 89 bin 946 araç satılmıştı.

 

Satışlar düştü

Geçen yılın ocak-şubat döneminde 65 bin 315 düzeyinde bulunan otomobil satışları, bu yılın aynı döneminde yüzde 2,1 azalarak 63 bin 946’ya indi.

Bu dönemde hafif ticari araç pazarı ise yüzde 12,34 daralarak 21 bin 592’ye geriledi. Geçen yılın ilk iki ayında bu sayı 24 bin 631 düzeyinde gerçekleşmişti.

 Otomobil pazarı yüzde 4,5 küçüldü

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı, şubat ayında 52 bin 825 seviyesinde gerçekleşti. Böylece, 55 bin 331 araç satışı yapılan Şubat 2015 pazar toplamına göre satışlar yüzde 4,53 geriledi.

Otomobil satışları şubat ayında 2015’in aynı ayına göre yüzde 0,56 azalarak 40 bin 588’e düştü. Geçen yıl aynı ayda 40 bin 817 satış gerçekleşmişti.

Aynı dönemde hafif ticari araç pazarı da yüzde 15,69 daralarak 12 bin 237 oldu. Geçen yıl bu pazarda 14 bin 514 araç satılmıştı.

4 elektrikli otomobil satıldı

Otomobil satışlarında bu yılın 2 aylık döneminde, 1600cc altında yüzde 1,52 ve 1600-2000cc aralığında yüzde 17,99 azalış görülürken, 2000cc üstü otomobil satışlarında ise yüzde 0,55 artış yaşandı. Bu dönemde, 4 elektrikli otomobil satışı gerçekleşti.

Segmentlere göre en yüksek satışa 31 bin 709 araçla yüzde 49,59 pay alan C segmenti ulaştı. Kasa tiplerine göre ise en çok tercih edilen gövde tipi, yüzde 47,69 pay ve 30 bin 494 satışla yine Sedan otomobiller oldu.

Bu yılın ocak-şubat döneminde hafif ticari araç pazarı gövde tipine göre en yüksek satışa yüzde 68,67 pay ve 14 bin 827’yle “van” ulaşırken, bunu yüzde 12,40 pay ve 2 bin 678’le “kamyonet”, yüzde 11,36 pay ve 2 bin 453’le “minibüs” ve yüzde 7,57 pay ve bin 634’le de “pick-up” takip etti.

 “Toplam pazar 2016 yılını 900-950 bin aralığında kapatır”

ODD Genel Koordinatörü Hayri Erce, bu yıl otomotiv pazarında etkili olmasını beklediği gelişmeleri aktararak, şunları kaydetti:

“ABD Merkez Bankası’nın ekonomideki iyileşmeye paralel politika faiz artırma beklentisi, Çin ekonomisindeki gelişmeler ve bunun gelişmekte olan ülkelere etkisi, AB ekonomisindeki gelişim ve Avrupa Merkez Bankası’nın ekonomik toparlanmayı desteklemek amacıyla parasal genişlemeye devam etme kararı, jeopolitik gelişmeler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadele kararlığı, cari işlemler açığındaki gelişim, yapısal reformlara ait atılacak adımlar, ekonomik aktivitenin gelişimi ve büyüme hızı etkili olacaktır.”

Erce, 2016 yılı otomotiv sektörü toplam pazarının 900-950 bin aralığında gerçekleşmesinin beklendiğini ifade etti.

 

Kaynak: Haber7

ibougur

1994 İstanbul doğumluyum. Bahçeşehir Üniversitesi Uluslar Arası Ticaret ve İşletmecilik bölümünde okuyorum. Çocukluğumdan beri ailemdeki otomobil sevdasıyla birlikte ben de bir otomobil tutukunu olarak büyüdüm.

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. Arkadaşlar BMW Almanya’ya acıklı bir mail attım Tr de ki aşırı vergi durumlarından bmw alamıyorum vb anlattım belki bir güzellik yaparlar 🙂 diye…

    1. bız, 5.dunya ulkesıyız,vergıyle dolan bır devlet kasası var ve devlet kendı bacağına sıkar mı hic? bmw ye maıl atmakla neyı cozeceksınız anlamadım?ancak,orada olan ve burada olmayan modellerın, mesela 3.18 d gıbı, gelmesı gerekır kı o da mumkun degıl bence…

      1. Bir şey çözme amacım yok adamların fikrini sordum bir sürü bilgi verdim vergi ve fiyatlar ile ilgili.Ne düşünüyorsunuz bu durumla ilgili vb şeyler.Sattıkları ürünlerin başka bir devlet tarafından 100 de 145 gibi bir vergiye tabi tutulmasıni acaba kale alıyorlar mi diye merak ettim sadece.Bakın söyle söyliyim ben bir Alman otomobil firması ceo şu olsam veya dış ticaret Bakanı örnek tr ye gönderdiğim mallarimin belli bir fiyata kadar satılmasıni isterim sinir koyarım diyeceksiniz ki vergi ülkenin iç işidir yok öyle bir bir malın her yerde bir ederi vardır ana sen eğer benim ürettiğim mali benim belirledigim ve sattığım fiyattan vergi adı altında 3-4 misli fiyata satıyorsan bu beni yani üreticiyi de ilgilendirir. EU yani ab de araştır hangi ülke bir başka ülkeden digi bir mali fahiş bir vergiyle satabilir bunun tr den başka örneği yok yani sen hiçbişey üretmeden 100de 163kar edeceksin avrupa birliği ülkesi olsaydık zaten bu yapılamadı 5.dünya ülkesinde haklısın ama benim demek istediğim bmw ya da mercedes ya da x bir firma bu tip kazançlara ya dafahiş fiyatlara istese yaptırımlar getirebilir getirmelidir. Dersin ki arkadas alan memnun satan memnun adam ihraç ettiği sayıya bakar sen bir çorap üret 50 kuruşa mal et 1 liraya ihraç et x ülke alsın bunu 1 liradan sonra 5 liraya satsin o zaman sen Antalya daki mağdur domates portakal üreticisi gibisin yani Almanlar i kastettim. Enayi mi bunlar bunları yazdım işin özü budur.Haberleri olmaması imkansız ama yine de bir yazayım dedim daha önce benzer bir konuda vw ye bir atmistim Almanya dan adamlar mail atmayı bırak beni telefonla aradılar.

        1. Bu arada Almanyaya çok gittim geldim daha gecen yaz 1aylığına ordaydim en son tanırım az çok onları da eminim ki halk bunu bilmiyor bırak Almani ordaki Türkler dahi tr deki vergileri pek bilmiyorlar çoğu sadece tr de pahali diyor ama neden pahali olayı nedir merak da etmiyor yani.Neyse benimkisi yarı şaka yarı ciddi idi.Zaten bir cevap gelirse ararlarsa falan aynen yazarım buraya. Zaten bilse de umurunda mi ki ordan oy kullanır sadece.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu