Lastik teknolojisinin geldiği son nokta: Goodyear Eagle-360
Tekerlek; icat edildiğinden bu yana kullanıldığı araca hareket özgürlüğü kazandırarak dünyanın akışını değiştiren, insanoğlunun en önemli birkaç buluşundan bir tanesi.
Ağaçtan imal edilerek bir aracı hareket ettirmek maksadıyla merkezinden sabitlenen ilk tekerleğin icadı MÖ 2000’li yıllara kadar dayanıyor. Takip eden zamanda demir çağının başlamasıyla birlikte günümüzde kullanılan metal tekerleğin atası bulunmuş ve yağlı bir dingile yüksük ile sabitlenerek daha uzun ömürlü ve dayanıklı tekerlekler kullanılmaya başlanmıştır.
18. yüzyılda kauçuğun Avrupa’ya gelmesiyle birlikte ilk kez lastikle tanışan tekerlek, ilk olarak 1881 yılında havasız lastikli teker olarak Londra’daki taksilerde kullanılmıştır. Havalı lastik tekerlek ise 1845 yılında bulunmasına rağmen bisikletin yaygınlaşmasını beklemiş, günümüzde kullanılan Dunlop lastiklerinin kurucusu olan Veteriner John Boyd Dunlop tarafından 1888’de patenti alınarak hayatımıza resmen girmiştir.
1900’lü yılların başında iç lastikli olarak hayatına başlayıp daha sonra Killen firması tarafından 1930 yılında patenti alınan günümüz lastikleri, ilk olarak 1955 yılında otomobillerde standart olarak sunulmaya başlanmıştır.
Hayatı boyunca lastikle alakalı bilgi ve deneyim edinmemiş bir insana: “Bize otomobil lastiği çizer misin?” deseydik eminiz ki günümüz lastiğine benzer bir şey çizerdi. Peki, işin içine mühendislik hele hele Goodyear gibi bir markanın mühendisliği girerse ne olurdu? İşte o zaman, şu an olduğu gibi bildiğimiz teknolojiler yerine başka teknolojiler konuşuyor olurduk.
Cenevre’de tanıttığı konsept lastikleriyle adından sıkça söz ettiren Goodyear, küre tasarımlı Eagle-360 lastiğinin üzerindeki örtüyü kaldırdığında şüphesiz hepimiz bu lastiğin bir otomobile nasıl monte edileceğini ve neler kazandırabileceğini düşünmeye başladık. Cenevre’ye giden ziyaretçiler için hazırladığı tanıtım videosunu kısa bir süre önce kamuoyuyla da paylaşan Goodyear, gelecekten bazı kesitler görmemizi sağlayıp aslında çok da zor olmayan bir fikir ortaya koymuş.
Günümüzdeki gibi dört tekerlekle donattığı animasyon otomobili, Maglev trenleri gibi manyetik etkiyle sürtünmesiz bir şekilde hareket ettiren Amerikalı üretici, Eagle-360 lastikleriyle yolcu konforunun ve hareket kabiliyetinin artacağını, ayrıca yol sesinin de azalacağını iddia ediyor.
Bilye gibi kullanılan tekerleklerinin tamamını 90° döndürerek eşi benzeri görülmeyen bir manevra kabiliyeti sunan bu teknoloji, manyetik alan prensibine göre hareket eden tekerleklerin yardımıyla önden ve arkadan kaymayı tarihe gömecek bir potansiyele sahip.
Gizli buzlanma gibi pek çok olumsuz yol koşuluna daha iyi adapte olacağı belirtilen Eagle-360, yol durumlarını hem diğer sürücülere hem de o bölgedeki gerekli birimlere bildirerek olası tehlikelerin en kısa zamanda giderilmesini sağlayacak bir alt yapıya da sahip olacak.
Bi ellamet geldi vauu
tekerlek çok uzun yıllar kullanıldı artık teknoloji o kadar hızlı ilerliyor ki icatların ömrü de insanlığın ömrüde kısalıyor 🙂 bütün dünyada bu icat yaygınlaşana kadar daha iyisi bulunur. ama tekerlek öyle mi.5binyıldır yusyuvarlak ^^ https://www.youtube.com/watch?v=p4tqdGPnVPg&ebc=ANyPxKpsumsBiElqCan64P6C0q6kBRvhFz9zRjwe-zL8KEqS8-2QZzMnvsVKMTTb-2VBHD6yMzMOaIX9GULjSwOFqBf72c9sgQ
Park olayı efsane olmuş.
Bir gün gelir elinde değnekle ”gel abi gel abi” desinler istersin.. Özenirsen özlersin…