FeaturedHaberler

Mercedes’in yeni F1 S-duct sistemi!




Giorgio Piola ve Matt Somerfield, Formula 1’de Mercedes ve Toro Rosso tarafından zekice düşünülüp uygulanan ”S-duct” hava yönlendirme sistemine göz attılar.

Mercedes, Barcelona’da köpekbalığı burunlu S-duct konseptini sunduğunda, bu tasarım mevcut düzenlemeler ve regülasyonlara uygunluğuyla ilgili endişe ve tepkilere neden oldu.

Geçmiş yıllarda bazı Formula 1 takımları S-duct sistemini kullanmışlardı. Sistemin istedikleri gibi çalışmasını sağlamak FIA’nın regülasyonlarından dolayı oldukça zor olmuştu.

Toro Rosso tarafından da uygulanmış olan Mercedes’in S-duct konseptinin diğer uygulamalardan farkını anlamak için önce diğer dizaynlara bakmamız gerek. Bu işe S-duct hava yönlendirme sisteminin mevcut yinelemesine temel olan Ferrari F2008’i baz alarak küçük bir tarih dersi ile başlayalım.

f1 2

S-duct sistemi, aracın burnunun alt tarafından havayı alarak, burun ve şasi birleşim noktası üstündeki bir delikten dışarı yönlendirir. Bu sistemin önerdiği mantık, aracın burun altı hava sürtünme performansını arttırırken, aynı zamanda Coanda etkisini kullanarak burnun üst zeminindeki eğimin hava ile sürtünmesinden dolayı oluşan direncin üstesinden gelmektir. Bu sayede normalde aracın burnuna çarpıp performansı düşürecek hava akımı, aracın şasi ve burnunun üst yüzeyine yönlendirilir.

2009 yılında Formula 1 yönetmelikleri değiştiğinde, eski nesil S-duct sistemlerinin uygulanabilmesini sağlayan regülasyon açıkları giderildi.

Bu değişikliklerden sonra Mercedes 2012 yılında çift DRS sistemini kullanırken, FIA bir açıklamada bulundu ve aracın burnunda sadece sürücüyü serinletmek için hava akışı sağlayan delikler bulunabileceğini söyledi. Bu delikler ön tekerleğin merkezinden en fazla 150 mm ileri konumlandırılabilecekti. Bu ölçü, Sauber, Red Bull, McLaren ve Force India gibi takımların geçmiş yıllarda S-duct sistemini kullanabilmesini sağladı.

f1 3

Hava giriş yeri ön tekerlek merkez çizgisinin 150 mm ilerisine konumlandırılmıştı ve borular s şekline benzer örülerek şasideki hava çıkışına doğru bağlanmıştı.

İlk testlerde de gözlemlendiği gibi, Mercedes ve Toro Rosso’nun hava girişleri bu çizginin daha ilerisine konumlandırılmıştı. Bu değişiklik aerodinamik performansı arttıran bir durumdu.

f1 4

Yapılan bu değişiklik FIA’nın açıkladığı regülasyonlara uymasa da, diğer takımlarda Force India takımının uyguladığı burun yapısı gibi akıllıca tasarlanmış kaşık şekilli hava girişi deliklerini kendi araçlarında da kullanmaya başladılar.

force-india-nose_3320719

 

Mercedes ve Toro Rosso, aslında regülasyonlara göre olmaması gereken, araçta şasinin üstünde bulunan hava çıkış kanallarına direkt bir şekilde hava akışı sağlayan ön hava giriş deliklerini tasarladılar. Bu tasarımı kurallara uydurmak için de videoda da görebileceğiniz gibi bu delikler tamamen açık değiller.

Bu değişikliklerin performansa olan etkisine baktığımızda, burada saniyenin onda biri süre iyileşmelerinden bahsedemiyoruz ama bu geliştirilen tasarım ve çözümler bundan önce üretilmiş olan örneklerine göre daha iyiler. Formula 1 için performansı iyileştiren her şey dikkate alınmalıdır.

Diğer takımların da Mercedes’in yaptığı bu değişiklikleri gördüğünü düşünürsek, kendilerinin de bu sistemi kullanmaya başlaması hiç şaşırtıcı olmayacaktır.

https://youtu.be/SO9X2ES1rZ4

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu