FeaturedHaberler

Audi’den Otonom Sürüş Kupası




Otonom sürüş teknolojisinin öncü firmalarından Audi, mühendisleri bu alanda çalışmaya teşvik edecek Otonom Sürüş Kupası’nı bu ayın sonuna doğru düzenleyecek. Ingolstadt’taki Audi müzesinde yapılması beklenen kupada, üniversite öğrencilerinden oluşan 8 takım en gelişmiş 1:8 ölçekli Audi Q5’i yapmak için yarışacak.

Ufak boyutlarına rağmen bu arabalar teknolojiyle dolu. Renkli bir kameraya ve 10 ultrason sensörüne sahip Q5’ler, bu cihazlardan alınan verileri araç üzerinde bulunan bilgisayarda öğrenciler tarafından geliştirilen yazılımla işleyerek otonom sürüş yapacak.

Bu etkinlikte arabalar, gerçek hayattaki sürüş şartlarını yansıtan zorlu bir parkurda yarışacak. Model otomobiller, önlerine çıkan engellerden kaçacak, diğer otomobilleri güvenli bir mesafeden takip edecek, kavşaklardan geçecek ve trafik levhalarına uyacak. Bunun yanında park etmeleri ve önlerine aniden çıkan bir engel olduğunda fren yapıp durmaları da gerekecek.

Takımlar; zaman kaybı, kazalar ve otomobilin net olmayan hareketlerinden puan kaybedecekler. Bu puan kayıplarının yanında takımlar, geliştirdikleri özgün bir otonom sürüş özelliğiyle de yaratıcılıklarına göre ekstra puan kazanabilecekler.

Bu kurallar zorlu gözükse de, ödüller takımları daha iyi hazırlanmaya teşvik edecek gibi gözüküyor. Birinci olan takım 10000 €, ikinci takım 5000 €, üçüncü takım ise 1000 € ödülün sahibi olacak.

Ata Aygen

1995 yılında Ankara'da doğdum, Özyeğin Üniversitesi'nde Bilgisayar Mühendisliği okuyorum. Doğduktan yalnızca üç yıl sonra otomobil modelleriyle okumayı öğrenmem, kaçınılmaz sonun habercisi gibiydi. Neredeyse doğuştan gelen bu tutkuyu biraz daha somut işlere dökme isteği de beni Otopark'a getiren şey oldu.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu