Haberler

Tesla Norveç’te meydana gelen yangının analizini tamamladı




Bu senenin başında Norveç’te Tesla firmasının elektrikli sedan otomobili alevler içinde kaldı. Tesla yaşanan kazanın ardından Norveçli yetkililerle paralel yürütülen araştırmayı başlattı.

Tesla firması başlangıçta yangının sebebi hakkında en ufak bir fikirlerinin olmadığını itiraf etmek zorunda kaldılar. Bunun sebebi ise yangının otomobilin kül olana kadar devam etmesinden kaynaklanmakta. İtfaiye yetkilileri yüksek voltajlı Li-ion pillerinden meydana gelebilecek komplikasyonlardan korktukları için müdahale etmemeyi tercih ettiler ve bu durum araştırmacıların işini baya zorlaştırdı.

Dün Tesla firması Norveç Kaza Soruşturma Kurumu tarafından öne sürülen ilk hipotezi açıkladı. Bu hipoteze göre yangının büyük olasılıkla otomobil içerisinde başladığı ön görülmekte. Resmi açıklamada ise araç içerisindeki sigorta kutusunda meydana gelen kısa devreden kaynaklı olduğu ileri sürülmekte. Şirketin iletişim müdürünün yazılı açıklamasının tamamı ise şöyle; “Ocak ayından münferit bir olay yaşanmıştır. Model S  süperşarj istasyonunda şarj olurken alev almıştır. Yangının çıkış sebebi otomobil sigortasında meydana gelen kısa devreden kaynaklanmaktadır. Kısa devre fark edildiği anda süperşarj kapatılmıştır. Yangında yaralanan olmamıştır. Bizim araştırmalarımız bu kazanın ilk defa yaşandığını ispatlarken, otomobilde meydana gelen hasardan dolayı kısa devrenin neden kaynaklandığını tam olarak bilemeyeceğiz.” dedi.

Tesla şarj istasyonlarının tamamen güvenli olduğu konusunda ısrar etmekte. Teslarati’ye göre firma 2.5 milyondan fazla şarj istasyonu kurmuş ve matematiksel açıdan konuşmamız gerekirse, küçükte olsa bu kazanın tekrarlanma olasılığı bulunmakta.

Tesla firması otomobil şarj olurken güvenliği artırmak amacıyla yeni bir yazılım geliştirmekte. Bu yeni güvenlik yazılımının amacı potansiyel bir kısa devre tehlikesi ile karşılaşıldığında şarj işlemini devre dışı bırakmak olacak. Bu yazılım, yeni güncellemeyle beraber otomatik olarak yüklenecek.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=CWXN7ni4FTc

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu