Dikkat ÇekenlerFeaturedHaberler

Unutulmuş konseptler #1: Lamborghini Athon




Otomobil markaları, farklı teknolojileri bünyesinde toplayan modellerini genellikle büyük otomobil fuarlarında konsept versiyon olarak tanıtıyor. Bu konseptlerin bir kısmı gerçeğe dönüşürken, bir kısmı ise çöpe atılarak deyim yerindeyse unutulmaya yüz tutuluyor. Bu yazı dizimizde unutulmuş konsept araçları tarihin tozlu raflarından indirip hep beraber inceleyeceğiz. Ayrıca serimizde yer almasını istediğiniz unutulmuş konseptleri yorum kısmında belirtmeyi unutmayın!

#1 Lamborghini Athon

Model adı: Lamborghini Athon

Gösterim tarihi: 1980 Turin Otomobil Fuarı

Başlıca teknik özellikleri: 260 beygir gücünde 3 litrelik V8 motor, 5 ileri manuel şanzıman, bağımsız ön ve arka süspansiyonlar

1970’li yıllarda yaşanan petrol krizi güçlü motorlara sahip araçlar üreten markaları zorlamış ve otomotiv sektöründe büyük bir iflas dalgası baş göstermişti. Bu dalgaya katılan ve 1978’de iflasını açıklayan Lamborghini’nin Mimran kardeşler’e geçmesiyle beraber marka üretim yapmaya ve yeniden hareketlenmeye başlamıştı.

Sant’Agata Bolognese merkezli İtalyan marka, atağa kalkmak için dünyaca ünlü tasarım ofisi Bertone ile bir anlaşma yapmıştı. Bu anlaşmanın meyvesi olan Lamborghini Athon, fütüristik tasarımıyla 1980 Turing Otomobil Fuarı’nda tanıtıldı. Marc Deschamps tarafından tasarlanan konsept otomobilin adı Mısır’ın güneş tanrısı Aton’dan gelmekteydi. Lamborghini Silhouette ile aynı platformu paylaşan Athon, teknik özellikleri ile zamanın teknolojisini sonuna kadar kullanan bir spor otomobil olmayı başarmıştı.

Dörtlü Weber karbüratöre sahip 3 litrelik V8 motor ile kaputunun altında etkileyici bir hazine taşıyan Lamborghini Athon’un motoru 260 beygirlik bir güç veriyor. Otomobilde bulunan bağımsız ön ve arka MacPherson süspansiyonlar, helezon yaylar ve hidrolik amortisörler, bu canavarı zamanının ötesine taşımaya yetiyordu.

80’lerin Spider formlu konsept otomobili dış tasarımıyla insanları şaşırtırken, Bertone iç kabin için özel bir çaba sarf etmiş. Kapısını açar açmaz farklı ve değişik bir iç mekan ile karşılayan aracın korna, silecek, far ve sinyal kolları direksiyonun solunda yer alan bir kontrolöre aktarılmış. 1980’lerde fazla bulunmayan dijital gösterge panelinin de yer aldığı Lamborghini Athon’un tek kollu direksiyon simidi ve ağaç bıçak sapına benzeyen vites topuzu ise aracı tasarlayan Bertone’un farklı ve yenilikçi yüzünü temsil ediyordu.

Ne var ki bu yenilikçi araç, marka Chrysler’e satılınca seri üretime geçemedi ve tarihin tozlu raflarına karıştı. 1 tane konsept model ile kalakalan Lamborghini Athon’un fevkalade nüshası, 2011 yılında düzenlenen bir açık arttırmada 392.700 dolara alıcı buldu. 36 yıldır mükemmel bir şekilde saklanan aracın hala orijinal kondisyonunda olduğu belirtiliyor.

Batuhan Karalar

Otomobiller içimde bitmek tükenmek bilmeyen bir tutku cevheri. Bu cevher, OTOPARK.COM ailesine katılmam ile beraber açığa çıktı. Yazdıkça daha çok şey öğreniyorum ve bu da otomobiller ile olan bağımı daha da kuvvetlendiriyor.

İlgili Makaleler

7 Yorum

    1. Ben kurban bayramında kullanılan ağaç saplı bıçaklara benzetmiştim 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu