FeaturedHaberler

Mazda’nın yeni Rotary motoru hazır




Otomobilin kalbi kabul edilen motor konusunda, Mazda cephesinden yen haberler gelmeye devam ediyor.

Geçtiğimiz günlerde “Ne Nedir?” bölümümüzde Mazda’nın son motor teknoloji SkyActiv’i incelemiştik.

https://youtu.be/s6xzcBEyntQ

Bugünlerde ise Mazda cephesinden yeni bir patent haberi geldi. Mazda’nın 1967’den beri ikon araçlarında kullandığı Rotary motor en son 2012 model RX-8’lerde kullanılmıştı. Tam da tüketiciler artık Mazda bu motordan vazgeçti derken marka yine bir ikon model olan RX Vision ile geliştirilmiş Rotary motorunu tüketici ile buluşturmaya hazırlanıyor.

Rotary motor aynı zamanda patent sahibinin de adını taşıyan Wankel motoru olarak da bilinir. Felix Wankel 1929 yılında motoru tamamlayıp kendi ismini vererek patentini almış. Motorun çalışma prensibinden kısaca bahseder isek, standart motorlardan farklı olarak tek oval blok içinde dönen bir Rotor (isteğe bağlı değiştirilebilir) olduğunu ve bütün işlemlerin bu oval bloğun içinde gerçekleştiğini söyleyebiliriz.

Yeni konseptte motor 180 derece dönmüş şekilde planlanmış. Yani egzoz manifoldu yukarıda iken emme manifoldu aşağıya çekilmiş görünüyor. Bu sayede emme manifoldunun yeterince uzun olması performansı arttıracaktır. Ek olarak egzoz manifoldunun motorun üstünde olması egzozun motordan çıkış ve turboya giriş mesafesini kısaltacak ve turbo(lar) egzozun üstüne yerleştirilecektir. Motorda henüz kaç turbo kullanacağı resmiyet kazanmazken 400 HP güç üreteceği de söylentiler arasında yer alıyor.

Yeni motorun ismi ise henüz tam net değil ama SkyActiv-R şeklinde adlandırılması bekleniyor.

Mehmet Önge

Gençliğinin baharında, Pamukkale Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği bölümünde okumaya çalışan bir kardeşinizim ben de. Çok değil yaklaşık 10 sene önce babamın aldığı 2000 Megane'la başladı araba tutkum. 2 yıl önce Youtube'da şans eseri And abinin videosuyla ailenin sanal üyesi oldum. Ailesinin gerçek üyesi olma yolunda emin adımlarla ilerliyorum.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Yağ yakma sorunu ve rotorun köşelerindeki plakaların aşınması sorunu çözülmüş mü acaba? Benim hayalimde hep atmosferik hybrid bir mazda RX var. Wankelin düşük devirdeki torksuzlugunu telafi eden ve şehir içinde yakıt ekonomisi saglayan bir elektrikli motor, gazlarken sürüşe yön veren, 10 bin devir çeviren, sesiyle gönülleri fethetmiş Wankel..

    Konuyla alakasız olacak ama Hybrid bir aracı tam anlamıyla manuel vites yapmanın bir yolu var mı?

    1. Yağ yakma sorunu değil, Wankel motor bu şekilde çalışıyor ve soğutmasını bu şekilde sağlıyor.
      Pistonlu motor ile tamamen farklı bu yüzden aynı şekilde çalışmasını bekleyemezsin, bunu genelde çoğu kişi düşünemiyor.

      Bu şuna benziyor, Düşünelim ki bütün motorlar Wankel ve X diye bir firma pistonlu motor yapıyor, biri de gelip şunu yazıyor:

      “Ya iyi güzel de, 10.500 çevirtince Kol çıkarma sorununu çözmüşler mi?”

      Gibi yani aklıma bu geldi.

      Mesela arabayı çalıştırıp, kapatırken yapılması gerekenler de biraz farklı motor ömrünü uzatmak için bazı kuralları var, bunlara da sorun diyen var ama bu motor bu şekilde çalışıyor, yani bunlar sorun değil.

      Eğer motorun bir sorunu varsa oda rotor dönerken portların yarım açık kalması tam üstünden geçerken, bu yakıt ekonomisini ve performansı kötü etkiliyor aynı zamanda patlama sırasında da bir miktar güç rotoru geri itiyor, asıl bunları giderecekti Mazda, bakalım yaptıalr mı?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu