Otonom sürüş artık tırlarda
Mercedes-Benz otonom sürüşe sahip tırlarıyla yeni bir akıma öncülük ediyor.
Otoyol Pilot Bağlantısı teknolojisiyle donatılmış 3 adet Mercedes-Benz Actros’dan oluşan konvoy, Almanya-Stuttgart’dan Hollanda-Rotterdam’a doğru yola çıktı. 600 km’lik bu yolculukta konvoya liderlik eden araç sahip olduğu sensör, kamera, lazer ve radarlar yardımıyla gerekli ölçümleri yaparak otonom sürüşü sağlıyor. Arkadaki araçlar ise yolu taramaksızın, “Vehicle-to-Vehicle” teknolojisi sayesinde birbirlerine Wi-Fi ile bağlı oldukları için en öndeki araçtan anlık veri aktarımı sağlayarak, otonom sürüşe dahil oluyorlar.
15 metrelik mesafeler ile birbirlerini takip eden konvoyda, ani frenleme sonrası oluşabilecek bir kaza senaryosu düşünebilirsiniz. Bu gibi bir durumda insanın tepki süresi çoğu zaman yetersiz kalabiliyor. Ortalama bir insan için tepki süresi 1.4 saniye iken, Otoyol Pilot Bağlantısı sisteminin tepki süresi sadece 0.1 saniye! Yalnız, Mercedes bu sistem devredeyken bile, sürücünün her daim tetikte olmasını öneriyor.
Bu konvoy sistemi sayesinde, her aracın kendi başına rüzgara karşı koyarak yakıt sarfiyatını arttırması yerine, sadece en öndeki araç rüzgara karşı gelerek bir rüzgar koridoru oluşmasını sağlıyor. Arkadaki araçlar için daha az sürtünme direnciyle birlikte %10’a varan yakıt tasarrufu ve daha az CO2 salınımı sağlanıyor.
Otonom tırlar test aşamasında olduğu için satışının henüz mümkün olmadığını belirten Mercedes, bu sistemin tır endüstrisinde maliyetleri azaltıp daha güvenli sürüşlere olanak sağlayacağına inanıyor.
Konvoy hareket halinde ve viraj alıyorken yanlarından içinde jammer bulunan bir protokol konvoyu geçerse sonuç ne olacak? Kablosuz bağlantı bu noktada ciddi risk oluşturmuyor mu?
Gerçekten güzel bir noktaya değinmişsiniz. Mercedes’e sormak lazım 😀
Araçların hepsinde otonom sürüş sistemi zaten var. Kablosuz bağlantı düşerse, her biri kendi otonom sistemine döner ve bağımsız olarak yine ilerler. 600 km yola çıkarmadan bunu düşünmüşlerdir.