Haberler

OYDER “Otomobil Alıcıları Takibi Araştırması Raporu” açıklandı




Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) adına GfK’nın Eylül 2015-Şubat 2016 tarihleri arasında sıfır otomobil alan toplam 1780 kişi ile gerçekleştirdiği “Otomobil Alıcıları Takibi Araştırması’nın sonuçları açıklandı. Sonuçlara göre; geçtiğimiz yıla oranla otomobil satın alımında kredi kullanım oranı, yüzde 6’lık artışla yüzde 46’dan yüzde 52’ye yükseldi. Premium marka satın alanların kredi kullanımı da bir önceki yıla göre yüzde 39’dan yüzde 57 oranına yükselerek rekor seviyeye ulaştı. Premium segmentini tercih edenler ödemelerini 36 aylık vadeye yayarken, bu segmente yönelmelerindeki en büyük etkeni ise gelirlerindeki artışa bağlıyorlar.

Otomobil alımında kredi kullananların yüzde 66’sı bu krediyi markanın finans kuruluşundan kullandıklarını belirtirlerken, bu oran geçtiğimiz sene yüzde 43 oranındaydı. Premium marka kullanıcılarında ise bu oran yüzde 85’e ulaşmış durumda. Taşıt kredisi kullanım vadesinin ortalama 32 ay olduğunun ortaya konduğu GfK araştırmasında en uzun vadede kredi kullanım oranı 36 ay ile premium segmentine dahil otomobiller için gerçekleşiyor.

En Beğenilen Kampanya Türü

OYDER’in GfK’ya yaptırdığı araştırmada bir diğer ilginç sonuç da kampanyalar hakkında oldu. Araç satın alanların yüzde 55’i bir satış kampanyasından yararlandıklarını belirtirlerken, en çok teşvik edici bulunan kampanyanın ise “düşük faizli finansman” kampanyası olduğu ortaya kondu. Araştırmaya katılanlar ortalama 4 yılda bir araçlarını değiştirdiklerini ve araç almaya karar verdikten sonra 5 ay içerisinde satın alma sürecini tamamladıklarını da kaydettiler. GfK araştırmasında yeni otomobil alımında sadece 3 kullanıcıdan birinin takas yaptığı da belirlendi. Takas yapmayanlar eski otomobillerini tanıdıklarına satmayı büyük oranda sürdürüyorlar.

Kadınlar B segmentinden vazgeçmiyor

Araştırmaya katılanların yüzde 45’i D segmentinde bir otomobile sahip olmak istiyor. Bu segmente dahil bir otomobil isteyenler çoğunlukla 40 yaş üzeri bir grup ve otomobil tercihleri; heybetli, teknolojik ve donanımlı. Lüks C hatchback satın alanların oranı ise yüzde 13. Bu grupta ise orta yaş üzeri lüksü seven ve pratik kullanımlı otomobil isteyen erkekler ağırlıkta. Kadınların en çok tercih ettiği segment ise B hatchback. Kadınlar bu segmenti seçmelerinin nedenini ise teknolojik, pratik ve küçük olması olarak açıklıyorlar.

Kadınlar Otomobil Alırken Erkeklere Soruyor

GfK Otomotiv ve Enerji Sektörü Tüketici Deneyimleri Yöneticisi Tülin Karadağ Çınar da, “Otomobil Alıcıları Takibi Araştırması Raporu”nun “0”km otomobil satın alan müşterilerin katılımıyla hazırlandığını belirtti. Müşterilerin araç seçimindeki kriterlerini ortaya koymak amacıyla hazırlanan raporda, satışlarda düzenlenen kampanyaların etkin bir rol oynadığına dikkat çeken Tülin Karadağ Çınar şunları söyledi;

Araştırmada her 10 kadından 7’si otomobil alırken kararlarında eşlerinin etkisi olduğunu söylüyor.
Erkekler üzerinde ise çocuklar daha çok etkili.
Her iki otomobil alıcısından biri araç satın alırken yanında herhangi bir aksesuar satın almıyor.
Aksesuar alanlar şu şekilde sıralanıyor; Boya koruma (%26), Orijinal aksesuar (%17) ve Oto kuaför (%9)

OYDER Otomotiv Kongresi 12 Mayıs’ta

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Z. Alp Gülan, dijital yöntemlerin otomobil satışlarında en önemli argüman olduğunu belirterek “Araştırmalar gösteriyor ki tüketici alacağı aracı tespit etme ve araştırma aşamasında büyük oranda internetten faydalanıyor. Bu araştırma sonucunda tüketici kendisini daha iyi bilgilendirebiliyor ve kendisini güvende hissediyor. Böylece tüketici showroom’larımıza alacağı aracı belirlemek için değil belirlediği aracın fiyatını, rengini, opsiyonlarını veya bulunurluğunu tespit etmek için geliyor. Bu bilgiler ışığında yetkili satıcılar olarak bu iletişim yöntemini sonuna kadar kullanmalıyız” dedi. Gülan, OYDER olarak her yıl düzenledikleri Otomotiv Kongresi’nin bu yıl ki ana temasını “Dijital Dünyaya Geçiş ve Başarı Odaklı İş Modelleri” olarak belirlediklerini de kaydederek “12 Mayıs’ta düzenlenecek kongremiz dijital iş süreçlerinin gelenekselleşmiş yöntemlere adaptasyonu ile ilgili olacak. Bu açıdan bakıldığında yetkili satıcılar olarak gelişen her türlü duruma ayak uydurmak için tüm hazırlıklarımızı tamamlamalıyız” diye konuştu.

enescakiroglu

Bahçeşehir Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği mezunuyum. Otopark.com ile tanışmam panpalar videolarıyla oldu. Otomobil aşkı, daha konuşmayı öğrenmeden önce annemin benim fren sesi yapmaya çalıştığımı fark etmesiyle başlamış.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu