FeaturedHaberler

Camaro ZL1 çıldırdı, şampiyonluk istiyor!




Hydra-Matic… 1940’larda ilk defa duyulan bu isim, tarihteki ilk tamamen otomatik seri üretim şanzımanın ismidir. General Motors’un geliştirtiği ve ilk kez Cadillac ve Oldsmobile’da kullanılan sistem 1930’larda Amerikanlara hâsıl olan vites değiştirme ihtiyacından kurtulma isteğinin ve arayışının bir sonucu olmuştur. Ne gerek vardı, manuel şanzıman nelerine yetmiyordu, hem o daha iyi değil mi gibi sorular ve cevapları tamamen okuyucunun takdirine bırakılmıştır.

70 yıl beriye, günümüze gelirsek… Bu tarihi isim şu günlerde yine tarihi bir misyon üstleniyor. GM’in tanıttığı yeni Hydra-Matic şanzıman, 10 ileri konvansiyonel tork konvertörlü otomatik sisteme dayanıyor, yani 10 ileri olmasıyla yine bir ilki gerçekleştiriyor. Zira bundan önce seri üretilen 10 ileri tam otomatik bir şanzıman hiçbir binek otomobilde kullanılmadı.

Peki gelelim, bu kadar çok dişli ikilisi ne işe yarayacak ve buna niye ihtiyaç duyuldu? Çoğu spor otomobil üreticisi modellerinde sıralı manuel ya da çift kavrama tercih ederken, GM hızlı şanzıman sorununun imdadını çok oranlı konvansiyonel tork konvertörlü sistemde bulmuş. Sakın “tork konvertörü mü” deyip burun kıvırmayın, geçenlerde test haberi yayınlanan DB11 gibi birçok spor otomobil bu teknolojiden verim alıyor. GM de bu şekilde en hızlı şanzımanını geliştirmeyi başarmış.

Bunu başarmak için tamamen dişli kombinasyonlarına odaklanmış bir grup mühendis, bu şanzımanın deneneceği ilk model olan Chevrolet Camaro ZL1’deki supercharger’lı LT4 V8 motorunun virajlarda ve düzlüklerde en uygun devir aralıklarında çalışabilmesi için uğraşmış. Ayrıca, Chevrolet’nin iddiasına göre otomobilin bütün hızlarında, özellikle de viraj çıkış hızlarında en uygun motor hızı ayarlaması yapılabilmiş. Yazarken bile heyecanlandım. Bunların yanında azalan son vites oranıyla, Camaro ZL1’in otoban hızlarında daha düşük devirlerde seyrederek yakıt ekonomisini de geliştirmesi sağlanmış.

Şanzımanın teknik detaylarıyla ilgilenenleri de hemen ufak ufak yeşillendirelim. Hydra-Matic, altı kavrama ve dört dişli seti barındırıyor. Kavramaların ikisi fren için çalışırken diğer dördü dönüyor. Yani, Camaro’daki üç kavramalı 8 ileri şanzımana kıyasla bir adet fazla kavraması bulunurken, vites oran sayısı iki artmış.

Son olarak, Chevrolet tarafından yayınlanan aşağıdaki videoyla ilan edildiği gibi, Camaro ZL1’i yürüten bu şanzıman, denk bir Porsche modelindeki PDK (Porsche Doppelkupplung) çift kavrama şanzımanla kıyaslandığında daha hızlı.

Söylemeden geçmeyelim, bu şanzımanla yürüyen Camaro ZL1’ler 2017’de piyasaya çıkacak. Türkiye’ye ne zaman gelir? Henüz bilgi yok.

https://www.youtube.com/watch?v=hdmMPqxgczU

İzzet Can Bekar

Küçükken babamın Tipo'suna binip onu kullandığımı hayal ederdim, zihnimde uzun yolculuklara çıkar babam gibi vites değiştirirdim. O yıllarda gelişen bu tutku, hayatıma şekil veriyor. Bu arada İTÜ'de Makina Mühendisliği okuyorum ve gerçek bir motor sporları tutkunuyum.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. otopark.com’un bir canlı yayınında söylediği aklıma geldi. “Chevrolet mi kaldı ya”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu