Haberler

Almanya’dan Mercedes’e “Airscarf” yasağı




Mercedes SLK roadster’ınızı üstü açık bir şekilde Bavyera’nın dağlık yollarında sürmek istiyorsanız sizin için kötü haberlerimiz var: bundan sonra boynunuz üşüyebilir. Alman federal mahkemesi tarafından verilen karara göre Daimler bundan sonra boynun ısıtılmasını sağlayan “airscarf” isimli sistemi kullanamayacak. Sebep olarak ise tasarım haklarının Daimler’in elinde bulunmaması gösterildi.

Alman otorite, Automobilewoche‘nin yaptığı açıklamalara göre Mercedes patent sorunları nedeniyle “Airscarf” donanımlı otomobiller satamayacak.

Airscarf teknolojisi nedir?

Basit bir şekilde açıklamak gerekirse koltuk kafalıklarının içinde bulunan ve birden çok hava kanalı üzerinden koltukta oturan kişinin boyun bölgesine sıcak hava yollayan bir sistem. İlk olarak Ludwig Schatzinger tarafından 1996 yılında patenti alınmış ve görünüşe göre kullanım haklarını halen Schatzinger elinde bulundurmakta. Schatzinger Mercedes’i teknolojisini kullandığı için dava etmedi ancak patent kurumu tarafından Mercedes’e karşı dava açıldı.

Sitede geçen bir diğer bilgi ise Mercedes’ten Şubat 1998’den bu yana kaç tane otomobil içinde bu sistemin kullanıldığını bildirmesi isteniyor. Schatzinger’ın alacağı patent ihlali’nin parasal karşılığı bu rakama göre belirlenecek. Ayrıca Mercedes bu ihlale devam ederse 250,000 euro yani 840 bin TL’lık bir ceza ödeyecek.

Airscarf teknolojisiyle alabileceğiniz Mercedes modelleri ise SLC, SLK, SL, C Serisi Cabrio, E Serisi Cabrio, S Serisi Cabrio ve AMG GT Roadster. Neredeyse her Mercedes modelinin üstü açık bir versiyonu bulunduğu için liste biraz uzun gibi gözüküyor.

İyi haber ise bu yasak kararı sadece 9 Mayıs’tan sonra Almanya’da satılan otomobilleri etkilemekte yani başka ülkeler bu karardan etkilenmediler. Ayrıca patent kurallarında yapılan değişikliğin sonucu olarak bu teknolojiyle ilgili olan kullanım yasağı gelecek yılın Ocak ayında sona ermekte. Bu da demek oluyor ki Mercedes sahipleri gelecek yıldan itibaren konforlu yolculuklarına devam edebilecekler.

Ali Serdar GÖK

1995 Adana doğumluyum. Bilkent Üniversitesi Amerikan Kültür ve Edebiyatı okumaktayım. 7 yaşımdan bu yana arabalar hobilerim arasında hep ön planda olandı. Ehliyetimi almamla beraber hobim tutkuya dönüştü. Şimdi bu tutkumu otopark.com ile devam ettiriyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu