Otomobillerdeki güvenlik önlemlerine baktığımızda, bunların genel olarak sürücü ve yolcu odaklı olduklarını görmekteyiz, fakat Google’ın gün yüzüne çıkan bu patentinde, yayaların trafik kazalarında yaralanmalarını azaltmaya yönelik bir çalışma görüyoruz. Google’ın bu fikri, otomobile çarpan yayanın ön kaputa kısa bir süre yapışık halde kalmasını sağlıyor.
Patent resmine baktığımızda oldukça etkileyici bir tasvirle karşılaşıyoruz. İlk bakışta her ne kadar uçuk bir fikir gibi gelse de, projenin detayına baktığımızda Google’ın mantıklı bir açıklaması olduğunu görüyoruz. Yayaların trafik kazaları genellikle iki kısımdan oluşuyor. Kazaların ilk kısmını otomobilin yaya ile teması, ikinci kısmını ise otomobilin yayayı fırlatarak yola atması oluşturuyor. Google’ın projesi, bu gibi kazalarda yayanın yola fırlamasını engelleyerek ikinci bir olası yaralanmayı engellemeyi hedefliyor.
Bu projenin çalışma prensibine gelirsek, Google’ın otomobilin kaput, ızgara ve tampon bölümlerine uygulayacağı bu yapıştırıcı, kaza anında yapışkanlık özelliği kazanarak yayayı kaputta tutacak ve belirli bir süre içinde yapışkan madde özelliğini kaybederek yaralının yapışkan kaputtan kolayca ayrılmasını sağlayacak.
Google’ın ileride otonom otomobillerinde kullanmayı planladığı bu ‘zihni sinir’ projesini gerçek hayatta malesef göremeyebiliriz. Henüz konsept aşamasında da olsa, gelecekte buna benzer yararlı projelerin örneklerinin çoğalmasını ve gerçekleşmesini dileriz.