FeaturedHaberler

Renault’tan otonom sürüşe farklı bir yorum




Renault Saint Martins Üniversitesi ve Londra Sanat Üniversitesi’nin endüstriyel tasarım bölümlerinde okuyan öğrencilerle güçlerini birleştirerek onlara bir yarışmayla sürücüsüz otomobillerin tasarımlarını yapma fırsatı verdi.

Tam sürücüsüz otomobiller şu an yollardan uzak olsalar da, şimdiden gelecekte tasarımlarının nasıl olacağı konusunda birçok marka tarafından çalışmalar başlatıldı. Katılan öğrenciler otonom tabanlı otomobillere en kullanışlı kabinleri tasarlayacaklardı. Yarışmanın sonuna üç finalist kalabildi: Oura, SYEO ve Phanthasy.

İlk olarak Renault Oura, Lily Saporta Tagiuri, Evgeniya Chernykh ve Zhenyou Gao tarafından tasarlandı ve yarışmada 1. oldu. “Giyilebilir otomobil” kavramıyla ortaya çıkan konseptte, kaska entegre edilmiş head-up display benzeri bir aygıt sayesinde otomobilin tüm kontrolleri burada görülebiliyor ve ele takılan parçalar sayesinde de hareketler algılanıp buradan kontrol edilebiliyor.

Sonraki konsept Renault SYEO (Ekstra Ofisinizi Paylaşın), Kyunggeun Bae, Lucida Mulholland ve Calixte Ollagnier tarafından tasarlanmış. Otomobilden çok bir odayı andıran konseptin camları dokunmatik ekran gibi kullanılabiliyor ve koltuk sayısı iç mekanı izin verdiğince arttırılabiliyor. Tavan yüksekliği de arttırılabilen konsepte, bu özellikler birleşince disko havası verebilmek mümkün.

Son olarak Renault Phanthasy, Belinda Deschamps, Rui Sun ve Mike Simonelli tarafından tasarlanmış. Küre şeklindeki kabine yerleştirilmiş 3 adet halka şeklindeki yapı farklı konumlarda farklı seçenekler sunuyor ve bu şekilde daha ergonomik biçimlerde seyahat edilebiliyor. Renkleri de istenildiği şekilde değiştirilebilen bu küremsi kabinler, 3 tekerlekli şirin görünen bir platform üzerine kurulmuş.

Gürkan Baştürk

1994 Bursa doğumluyum. Ege Üniversitesi'nde Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği okumaktayım. Çok küçük yaşlardan beri araba tutkunuyum. Araba kullanmaya 17 yaşımda 1988 model bir Şahinde başladım, 1998 model bir Ford Fiesta ile devam etmekteyim.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu