Acura NSX’in Aerodinami ve Soğutma Projesi Lideri Thomas Ramsay, bu konseptte “hava akımının yönetimi” için yeni birkaç kavramın araçta ilk defa kullanıldığını söyledi.
Modelin minimum sürtünme ile downforce’u maksimize etmesi için mühendisler, aracın dış tasarımını, modern bir süper otomobile benzemesi de gerektiği için tamamen yeniden hayal etmek zorundaydılar. Girişimcliğin bir parçası olarak takım, otomobili dijital dünyada test etmek için Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği olarak adlandırılan CFD teknolojisini kullandı. Otomobil üreticisi, gerçek hayatta yaşanabileceklerin simüle edildiği Ohio’daki rüzgar tüneli testinde kullanılan ekipmanların %40’ının da elle üretildiğini belirtti.
Bu testler, geliştirme ekibine aracın hava girişlerini, egzoz çıkışlarını ve yüzey sürtünmelerini azaltıp, downforce’u maksimize etmek için gereken optimum ayarları yapmalarında yardımcı oluyor. Bu testler ayrıca soğutmayı maksimum düzeye getirip, verimli bir ısı dağılımı sağlamak için de önemli.
Takip eden kapsamlı araştırmalar ve geliştirmeler sonucunda mühendisler, NSX’in arka tekerlerinde, ön tekerlerin üzerinde olması gerekenden yaklaşık 3 kat daha fazla downforce’a ihtiyacı olduğunu keşfetti. Bunu başarmak için takım, otomobile bir arka spoiler ve arka difüzör ekledi. Ayrıca ön uç da havayı, hava girişlerine yönlendirecek şekilde tasarlandı.
Hatırlatması açısından, Acura NSX, 3.5 litrelik biturbo V6 motoru, üç elektrik motoru ve yüksek teknolojili aktarma organlarıyla 156.000$’a mal oluyor. Bu teknik unsurlar sayesinde NSX, 573 beygir ve 645 N/m Tork’luk bir güce sahip oluyor. Performans açısından bakarsak NSX, 0’dan 100’e saatle yaklaşık olarak 3 saniyede hızlanıyor ve son hızı 310 km civarlarında.
CFD’nin türkçe çevirisi Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği 🙂
saygılarımla
makine mühendisi bitirme mağduru 😀
Teşekkür ederim. 🙂