Haberler

Tamamen elektrikli ilk Porsche yakında!




Porsche, yıllardır elektrikli konseptlerini beğeniye sunup test ediyor. 2010 yılında deney amaçlı kullanılan 3 adet Boxster’dan sonra 2015’te firmanın Tesla’ya rakip olarak ürettiği Pajun EV ise bu konseptlerin arasında en öne çıkanları. Geçen yılın sonunda ise Mission E ismi verilmiş ihtişamlı konsept elektrikli otomobilini Frankfurt Otomobil Fuarı’nda görücüye çıkaran Porsche, elektrik alanındaki faaliyetlerine yılmadan devam ediyor.

Fakat bu seferki gelişmeler son derece ciddi. Önceki deney programlarının aksine, gerçek dünya için hayata geçirilmiş bir gelişme ile karşı karşıyayız. Porsche, son derece kararlı bir şekilde elektrikli otomobil geliştirme faaliyetlerine ivme kazandıracağını açıkladı. Bu faaliyetlerin ilk meyvesi ise 2020 yılında, Mission E’nin temelleri üzerine inşa edilmiş ilk elektrikli Porsche olarak karşımıza çıkacak.

Mission E’nin gelecekte üretime geçmesi konuşulan versiyonu Porsche’nin 919 Hybrid Le Mans modeline fazlasıyla benziyor. Sadece görünüş olarak değil, güç ünitesi olarak da bu benzerlikten bahsetmek mümkün. 919’un, gelecekteki hibrit otomobillerin elektrik beslemesinin temeli olduğunu söyleyen Porsche, 919 Le Mans prototipinde kullandığı 800 volt üretebilen güç ünitesinin önemli bir bölümünü de Mission E’de kullanacak.

Aynı zamanda 919 Le Mans prototipini test ettikleri esnada elektrikli otomobil teknolojisiyle ilgili çok şey öğrendiklerini vurgulayan Porsche mühendisleri, ileri düzeyde yüksek voltaj üreten bağlantı elemanları ile birlikte otomobilin bataryasını ve elektrik motorunu soğuk tutmaya yarayacak bir çok proje üzerinde çalışıldığını belirtti.

Bu haberler elbette yeni ve gösterişli bir konsept otomobilin tanıtımı kadar ilgi çekici değil ancak fosil yakıtlı otomobillerden elektrikli otomobillere geçiş aşamasında tüm otomobil üreticilerinin ders çıkararak takip etmesi gereken gelişmeler. Elektrikli otomobil dünyasının potansiyeli ve teknolojinin uçsuz bucaklığı bizi her gün şaşırtmaya devam edecek gibi görünüyor.

Hasan Türkiş

Özyeğin Üniversitesi Endüstri Mühendisliği öğrencisiyim. Kendimi bildiğimde bir 504 ile başlayan otomobil tutkum çocukluğumun erken yaşlarında bir E30 ile aşka dönüştü. Şimdi ise bir E36 ile birlikteyim; bu ailenin kapısını bana açmasından ötürü şanslı hissediyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu