Haberler

Trakya Üniversitesinden yeni nesil bebek koltuğu




Türk Patent Enstitüsünden 3 yıllık incelemenin ardından patent alan buluş, otomobil firmalarından üretim için teklif bekliyor.

Çift yönlü dahili bebek koltuğu, aracın elektronik sistemine ileti kablosuyla bağlanarak, kullanıcının tercihine göre istenildiği zaman bebek koltuğu istenildiği zaman ise yetişkin koltuğu olarak kullanılabilecek.

Koltuk aracın arka bölümüne monte edilebildiği için, muhtemel bir kaza anında savrulma sonucu bulunduğu yerden kopmalara karşı daha güvenli.

Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Selçuk Erdoğan, yaptığı açıklamada, kompozit malzemeler, tasarım ve imalat konularının uzmanlık alanı olduğunu söyledi.

Öğrencileriyle yıllardır yeni fikirler, projeler ve buluşlar üzerinde çalışmalar yaptığını anlatan Erdoğan, “Türkiye’deki üniversite öğrencileri buluşlar konusunda ileri görüşlü ve üretken. Biz de atölyemizde yeni buluşlar ve icatlar ortaya koyuyoruz. Öğrencilerimin katkılarıyla projelendirdiğim ‘Araç Koltukları İçin Çift Yönlü Dahili Bebek Koltuğu’ buluşunu Türk Patent Enstitüsü’ne sundum. Buluşumuz 3 yıl sonra değer bularak patent aldı. En son Ford firması buluşumuzla ilgilendi. Buluş şu an otomobil firmalarından üretim için teklif bekliyor.” dedi.

“Otomotiv sektörü gelişerek ilerliyor”

Erdoğan, dünyadaki otomotiv sektörünün her geçen gün gelişerek ilerleme kaydettiğini söyledi.

Otomobillerde kullanıcılara marka ve modele göre estetik ve teknik özellikler sunulduğunu anlatan Erdoğan, şunları kaydetti:

“Günümüzde otomobillerde güvenlik, rahatlık, estetik, güncellik gibi daha çeşitlendirebileceğimiz birçok özellik aranıyor. Bizim buluşumuz da otomobillerin arka koltuğuna kemerle yerleştirilen bebek koltuğunun, yetişkinler için ihtiyaç olduğunda değiştirilme külfetini ortadan kaldırıyor. Aynı yerdeki yetişkin koltuğu istenildiği zaman bebek koltuğu, arzu edildiği zaman yetişkin koltuğu olabiliyor. Yani bebek koltuğunun sök tak işlemleri ortadan kalkmış olacak.

Tek taraflı bebek koltuğu olduğu zaman, arka koltukta yetişkinlerin kullanabileceği az bir hacim kalıyor. Yani bir kısım hacim kullanılamaz oluyor. Arkada iki kişi oturacaksa bir kişi oturabiliyor. Bizim buluşumuzda ise sürücü tek tuşla değişim yaparak yolcusunu rahat ettirebiliyor yani istediği bölümü kullanabiliyor. Otomobilin arka koltuğuna çocuk binmediği zaman yetişkin tarafı tuşa basılarak değişim yapılabilecek.”

“Bagajda hacim kaybı oluşmayacak”

Buluşun hem ‘sedan’ hem de ‘hatchback’ araçlarda kullanılabilecek bir sistemden oluştuğunu anlatan Erdoğan, çift yönlü dahili bebek koltuğunun, aracın arka bölümüne monte edilebildiği için herhangi bir kaza anında savrulma sonucu bulunduğu yerden kopmalara karşı daha güvenli olduğunu bildirdi.

Buluşun Türk Patent Enstitüsü’nden “A” değeriyle patent aldığını dile getiren Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Otomobillerde teknik özelliklerin yanı sıra genişlik ve kullanılabilir alan da önemlidir. Çift yönlü dahili bebek koltuğu olan araçlarda, bagajda hacim kaybı oluşmayacak. Sürücü tuşa bastığında bebek koltuğu, bagaj ve arka koltuğun arasındaki alana girecek. Bagajda hacim kaybı oluşmayacak. Çift yönlü dahili bebek koltuğu, yeni nesil üretilen araçlarda fabrikasyon sırasında ya da sonradan monte edilebilecek. En son Ford firması yetkilileri bilgi almıştı. Buluşun üretildiğinde hem bebeklerin güvenliği hem de yetişkinlerin rahatı açısından yararlı olacağını düşünüyoruz.”

Kaynak : Anadolu Ajansı

Nihat Özkuş

1985 İstanbul doğumluyum. DEÜ mezunu İnşaat Mühendisiyim. Otomobil çocukluk tutkum. Direksiyon başında geçince yüzümde bir gülümseme oluşuyor. 2004'ten beri Tosfed gözetmeniyim ve artık Otopark'ın bir parçasıyım.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Allah rızası için kopyala yapıştır haberi bırakın artık. Girdiğiniz haberi beğeniyor musunuz?

    Toplasan 3 kelime tutacak haberi tekrarlaya tekrarlaya 30 paragrafa çevirmiş AA ajansı. Siz de direkt yapıştırıp geçmişsiniz. Patenti alınmış bir şeyin de teknik detayından, en azından sisteminden nasıl bahsedilmez onu anlamış değilim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu