Haberler

Ford’un amiral gemisi seçmeleri




Ford, son silahının satışı için alışılmışın dışında bir yol izledi. 2005 yılında çıkan popüler supercar’ın devamı niteliğindeki yeni Ford GT’ye çok büyük ilgi vardı. Bu yıl Ford, GT’yi Le Mans’a götürüp bir birincilik bile aldı. Ford bu otomobil konusunda çok ciddi ama acaba doğru alıcıları seçebildi mi?

Amerikalı üretici, ilk etapta yalnızca 500 adetlik bir üretim yapma kararı aldı, yani banka hesabında milyonlarca dolar olan biri en yakın Ford bayisine gidip bir GT alarak çıkamayacak. Eski GT’yi parası olan ve isteyen herhangi biri alabiliyordu ancak yeni GT’lerin her birinin sahibi belli. Talep o kadar yüksekti ki, sadece 500 adet üretilecek olan ve fiyatı 450 bin doların üzerindeki bu otomobili almak için 7000’den fazla kişi başvurdu.

Olayın temeline baktığımızda, Ford’un bu planı mantıklı görünüyor. Ford; hatrı sayılır bir takipçi kitlesine sahip insanlara yeni GT’ye sahip olma şansını ve aynı zamanda otomobille ilgili deneyimlerini tüm takipçilerine aktarma fırsatını sunacak, bu sayede çok daha büyük bir kitleye ulaşarak daha fazla otomobil satacaktı.

ford-gt-shmee-150
Youtube fenomeni Shmee150
dragtimes-brooks
Dragtimes’dan Brooks

 

 

 

 

 

 

Ford, kimseyi yanıltmayarak tam da bu insanları seçti. Sansasyonel DJ Deadmau5, beyzbol yıldızı ve otomobil tutkunu C.J. Wilson, Youtube’da neredeyse 1 milyon takipçiye sahip Shmee150 ve Dragtimes’dan Brooks gibi isimler Ford GT almaya hak kazananlar arasında. Bu isimleri sevseniz de sevmeseniz de, insanlar üzerinde etkileri olduğunu reddedemezsiniz. Autoevolution’a göre İskoç şarkıcı Amy MacDonald da Ford’un yeni amiral gemisini almaya hak kazananlardan. Bu isim, geçtiğimiz yıllarda TopGear’a katılması ve sıkı bir otomobil tutkunu olması sebebiyle size tanıdık gelmiş olabilir.

amy-macdonald
Amy MacDonald

En ilginç kabul mektuplarından biri ise The Truth About Cars isimli otomobil sitesinden geldi. Site, kendi yazarlarından Sajeev’in kardeşi Sanjay Mehta’nın 500 otomobilden birini alacağını duyurdu. Sanjay, bilinen bir kanser cerrahı olması ve bir önceki Ford GT’ye de sahip bir otomobil koleksiyoneri olmasıyla Ford’dan yeni GT için onayı TTAC olmadan da alabilirdi, ancak siteyle olan ilişkisi şansını pek de azaltmamış gibi görünüyor. Ford, otomobili alacak kişilerin deneyimlerini paylaşmasını özellikle istiyor. Popüler bir otomobil sitesinde yazar bir kardeşe sahip olmak Sanjay’in işine yarayacak.

Gelelim Ford’un reddettiklerine. Youtube’dan Super Speeders kanalının kurucusu Rob Ferretti ve Salomondrin, yukarıdaki isimler kadar takipçiye ve etkiye sahipler ancak Ford tarafından seçilmediler. Bunun sebebinin Ford’un sadık müşterilerine öncelik vermesi olabileceğini düşünebilirsiniz, ancak iki isim de geçmişte Ford GT sahibiydiler.

Bazı önemli isimler ise Ford GT için seçilip seçilmedikleri ile ilgili herhangi bir açıklama yapmadılar. Jay Leno, Jay Leno’s Garage adlı TV programının bir bölümünü tamamen yeni GT’ye ayırmıştı, yani eğer Leno bir GT için Ford’a başvurduysa reddedilmesi pek de mümkün değil. İlk üretilen otomobillerden biri Jay Leno’nun garajına giderse pek de sürpriz olmaz.

Açıklama yapmayanlar arasından dikkat çeken bir diğeri ise Classic Car Club Manhattan. Üst kesime hitap eden bir sürüş kulübü olan CCCM, her yıl üyelerinin kullanması için pek çok otomobil satın alıyor. Lamborghini Huracan’dan 69 model 911T’ye kadar pek çok farklı otomobile sahip kulüpte Ford’u yeni GT’ye layık olduklarını ikna edecek kadar Ford da var. Gulf giydirmeli bir GT40 replikası bile bulunduran kulüp, bu otomobili Ford’a yaptıkları videolu başvuruda ön planda tutmuştu.

Bu kulüp, üye kitlesi ve sosyal medyadaki nüfuzuyla Ford GT için ideal bir aday. Yeni GT’ye sahip olurlarsa üyelerine onu deneyimleme şansını sunup otomobili çok daha geniş bir kitleye birinci elden tanıtma şansını bulabilirler. Fakat bu durumda kulüpten herhangi bir açıklama gelmemesi, yeni GT için seçilmediklerini düşündürüyor.

 

ford-gt-arka

 

“Yarışmakla o kadar meşguldüm ki bir başvuruda bulunmadım. 500 otomobil için 7000’den fazla başvuru aldılar.” diyen James Glickenhaus gibi isimler de Ford GT’ye sahip olmayı mutlaka düşünmüşlerdir, ancak bir otomobil alabilmek için Ford’a başvurma fikri onların pek de hoşuna gitmemiş olabilir.

Televizyonlarda ve bilgisayarlarımızda her gün gördüğümüz insanlar yakında Ford GT’lerine sahip olacaklar ve bu otomobillerle ilgili deneyimlerini izleyebileceğiz, yani bu otomobiller garajlara tıkılıp kalmayacak. Ford, bu iş için adaylarını seçti. Bunlar doğru isimler mi, hep birlikte bekleyip göreceğiz.

Ata Aygen

1995 yılında Ankara'da doğdum, Özyeğin Üniversitesi'nde Bilgisayar Mühendisliği okuyorum. Doğduktan yalnızca üç yıl sonra otomobil modelleriyle okumayı öğrenmem, kaçınılmaz sonun habercisi gibiydi. Neredeyse doğuştan gelen bu tutkuyu biraz daha somut işlere dökme isteği de beni Otopark'a getiren şey oldu.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu