Haberler

VW’nin 3.0 TDI V6 motorunda yeni yazılım hileleri





Daha önceki haberimizde de yer verdiğimiz gibi, Volkswagen Amerika en az 85 bin araçta, karbondioksit emisyonu test sonuçlarını manipüle etmek için özellikle oluşturulmuş yasa dışı ‘defeat device’ isimli yazılıma sahip V6 3.0 TDI motor kullanıldığını EPA’e (Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Kurumu) bildirmişti.

Hatırlatmakta fayda var, Volkswagen daha önce dünya çapında ‘defeat device’ yazılımının yüklü olduğu 1.2 TDI, 1.6 TDI, 2.0 TDI EA189 motorlu 11 milyon araç sattıklarını kabul etmişti. 3.0 TDI V6 motorların da eklenmesiyle özel yazılım yüklü dizel arabaların sayısı en az 85 bin araç daha artmış oldu. Bu ‘yeni eklenen araçlar’, Porsche Cayenne, Volkswagen Touareg, ve birçok Audi modelini içeriyor.

Alman Automotive dergisinin haberine göre Volkswagen  Amerika 3.0 TDI V6 motorunda üç yeni ‘defeat device’ yazılımı kullandı. Tabi dergi, kaynak olarak belli bir rapor göstermiyor ama iddialar doğruysa 10 Ağustos’ta yapılacak olan bağımsız ölçüm cihazlarıyla böyle bir şey olup olmadığı ortaya çıkacak.

VAG, sorunun çözümü için detayını açıklamadıkları bir yöntemle düzeltme teklif etti ve Kaliforniya Hava Kaynakları Kurulu bu düzeltmeyi “kapalı bir kutu ve bir dizi eksiklik” gerekçesiyle reddetti. Oysa ki VAG, sorunu çözeceklerine %100 emindi.

25 Ağustos’ta devam edecek olan mahkeme sürecinde VAG, yeni bir düzeltme önerisi teklif edecek. Tabi ki kabul görecek mi orası tartışılır.

Volkswagen, 2.0 TDI ünitenin çevreye verdiği zararlardan ötürü zaten 15 milyar dolar bir ödemeye çarptırılmıştı. Bakalım 25 Ağustos’tan sonraki bilanço ne olacak, hep birlikte göreceğiz.

 

 

Necati Erdoğan

Otomobiller vazgeçilmezim. Her zaman söylerim, otomobillerin olduğu bir odaya kapatsalar yeme ve içme harici başka şeye ihtiyaç duymam. Otopark.com ile tanıştığım günden beri müptelasıyım. Türkçe öğretmeniyim. Bu camiaya katkıda bulunmaktan onur duyuyorum.

İlgili Makaleler

6 Yorum

  1. Adamlar bırakın araç sattıkları insanları kandırmayı, çevrenin de bir güzel gözüne çakmış. Bizde de millet hala vw i kayırma derdinde. Tatlı geldi herhalde, bir daha istiyorlar. Ne diyeyim…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu