Haberler

Renault, Avrupa’da satışlarda ikinci sırayı Ford’un elinden aldı




Renault, 2016 yılının ilk yarısında Ford’u 2. sıradan indirmeyi başardı. Bu başarıda en büyük pay Kadjar’ın oldu. Crossover satışlarındaki artış, Renault’ya yaradı.

En çok satan araç Kadjar değil, Clio tabi ki. Fakat onun arkasından markanın Crossover temsilcileri Kadjar ve Captur geliyor. Hemde 2015 yılının aynı dönemindeki satış miktarlarını artırarak!

Genel olarak Renault, 2015 satışlarını yüzde 15 oranında arttırarak 595.316 araç sattı. Buna karşılık Avrupa otomobil pazarı Haziran sonunda yüzde 9 büyüdü. Peki Renault her sınıfta satışlarını artırdı mı? Cevap hayır. Hatchback ve Avrupa’ya kendi getirdiği sınıf olan Minivan sınıfında satışları biraz düştü. Çünkü rakipleri bu süreçte yeni modeller getirdi ve Renault karşılık vermekte geç kaldı.

Bunların yanında, aslına bakarsanız Captur ve Kadjar da geç geldi. Kendi sınıflarında rakip markaların çıkardığı modellerden daha sonra sahnede yerlerini aldılar. Ancak bu durum markanın lehine gibi görünüyor, çünkü şu ana kadar başarılılar. Captur, geçen yıla göre satışlarını 10.000 araç daha arttırarak 117.989 adet satıldı. Eğer geçtiğimiz Nisan ayını baz alırsak, Kadjar da satışlarını 10 kat artırmış görünüyor. Modelin toplam satış adedi 70.857.

Renault, kendine hedef olarak 2017 yılında Avrupa’da satışlarda 2. sıraya yükselmeyi seçmişti. Görünüşe bakılırsa bu hedefine 1 yıl erken ulaştı. Sıralamanın ilk basamağına baktığımızda ise geçen sene emisyon skandalına adı karışan Volkswagen markasını görüyoruz. Skandala rağmen insanlar güvenini yitirmemiş gibi duruyor. Alman devi 909.470 adetlik satışla ilk sırada. 3 sıraya gerileyen Ford ise 565.979 satış yapmayı başarmış. Bu satış rakamlarının hepsi Haziran ayı itibariyle olan adetler.

Yeni çıkan Koleos’u da rekabete dahil edecek olan Renault’yu zorlu bir mücadele bekliyor. Kadjar ve Captur’daki gibi başarılı olmak istiyorsa çok iyi bir araç yapmış olması gerekir, çünkü Kia Sorento ve piyasaya yeni giren Skoda Kodiaq gibi araçlar pazarı biraz karıştırabilirler.

Kaynak: www.motor1.com

 

Furkan ALPERGİN

1988 doğumluyum. Uluslararası Ticaret mezunuyum. Kendimi bildim bileli otomobille yatıp kalkan, otomobillerden kopamayan biriyim. Otomobilin, bir ihtiyaçtan ziyade daha çok bir tutku ve bir yaşam tarzı olduğuna inanırım.

İlgili Makaleler

11 Yorum

  1. Daha Yeni Megane Sedan başlasın, dengeler daha da değişecek. Renault, Talisman’da istediğini yapamayacağını anladığı anda Megane Sedan’a karar verdi.

    1. Talisman satışlarında sadece Türkiye’yi düşünmeyin. Avrupa’da satışları fena gitmiyor. Ancak asıl çıkışı Güney Kore’de yaptı, orda baya satıyor.

    2. Zaten bir aracın geliştirme süreci de 1-2 sene sürüyor sürmüyor değil mi 🙂
      Megane Sedan a önem verdi, ağırlık verdi deseniz anlarım da, karar verdi diyince anlam başka yere kayıyor.

    1. iyi de kardeşim o standartlarda ne alırsan al fiyatlar o durumda … bence hakediyo o fiyatı

  2. Renault açısından çok iyi gelişme çünkü en önemli iki segmentten biri olan C segmenti modeli yenilendi, satışlarda ciddi katkı yapacaktır.
    Minivan sınıfında ise gelmek üzere olan yeni Scenic ile satışlar artacaktır; Espace zaten yeterince güçlü. Koleos ile SUV segmentinde yeniden var olacaklar ki bu da satışlarda yine artış demek. (Koleos Haziran’da sadece 13 tane satılmış.)
    Talisman da hala yeni sayılır, satış rakamları en azından Laguna’nın üstünde olur diye düşünüyorum. Haziran 2015’te 860 Laguna satılırken, geçtiğimiz Haziran’da 3800 kadar Talisman satılmış.
    Bu gidişle Renault önümüzdeki bir kaç sene 2.’likteki yerini korur hatta Ford’la arayı açabilir.
    NOT : Yorumlarım pazar yorumlarıdır, otomobil yorumu değil.

  3. Böyle bir bilgi beni Ford’un kalite standartlarından ödün vermesi konusunda çok endişelendiriyor. Umarım Ford da Renault, Opel v.b avrupalı markalar gibi “daha çok göz boyayıcı donanım, daha az mühendislik” yani daha az ses yalıtımı, daha çok arka sabit aks; daha az yumuşak malzemeli kokpit, daha çok park sensörü gibi bir felsefeyle maliyetlerini düşürüp sırf para kazanma hırsına bürünmez. Bunu yeni Fiesta’dan itibaren göreceğiz sanırım.

  4. Bu haber türkiyedeki renault algısına ters bir haber. Renault araçlarını tarafsız bakıp alan avrupalılar doğru iş yapmış diyebiliriz. Ki wv sabit dururken, Renault, talisman, meganelar, koleos yaptı. Fluence da gelecek. Satış rakamı bu değerin çok çok üstüne çıkacaktır. Bemde Renault alacağım megane sedanı ı bekliyorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu