Haberler

Mazda RX-9 geliyor!




Mazda, tanıttığı RX-Vision konseptiyle RX-8’in halefinin yolda olduğu yönündeki tartışmaları alevlendirmişti. RX-Vision, uzun ve haddinden fazla sportif görünüme sahip bir coupe otomobildi fakat kısa bir süre sonra üretime geçmeyeceği açıklanmıştı. Fakat şimdi, otomobil tutkunlarının gönlünü kazanmayı başaran RX serisiyle ilgili yeni bir iddia ortaya atıldı. İddianın kaynağı Japonya’dan.

WANKEL’İN 50. YILINDA KONSEPT GELEBİLİR

Japon otomobil sitesi Holiday Auto, Mazda’nın uzun zamandır konuşulan RX-9 modelini, 2019 Tokyo Otomobil Fuarı’nda görücüye çıkaracağını iddia etti. Fakat bundan önce, Japon otomobil üreticisinin RX-9’un üretim versiyonunu bir konsept otomobil ile görücüye çıkarması bekleniyor. Bu ise Mazda için özel bir yıl olan 2017‘de gerçekleşecek gibi duruyor. 2017 yılının önemi ise Felix Wankel’in kendi adını verdiği Wankel motorunun icadının 50. yılı olması. Aynı zamanda bu yıl, Mazda’nın Wankel motorlu ilk otomobilini piyasaya sürüşünün de 40. yılı; Mazda Cosmo, 40 yıl önce Wankel motor ile üretilmeye başlandı.

Holiday Auto’nun bu iddiası kadar etkileyici olan asıl konu ise teknik veriler. RX-9, Google Translate’in Japonca’dan çevirdiği sayfalarda yazana göre 1.6 litrelik çift rotorlu bir Wankel güç ünitesine sahip olacak. Bu üniteyi destekleyecek bir adet de turboşarj bulunduracak otomobil, tahminlere göre 400 beygir civarında güç üretecek. Holiday Auto’nun bir başka iddiası ise otomobilin motosiklet gibi bir ivmelenmeye sahip olacağı. Bu da akıllara otomobilin ağırlığı ile ilgili sorular getiriyor.

Mazda’nın bir nevi politikası olan hafif otomobil üretimi, bu otomobilin 1300 kilogram civarında bir ağırlığa sahip olacağı görüşünü destekler nitelikte. Elbette bu ağırlığın otomobil üzerinde nasıl dağıldığı da hafifliği kadar önemli. Mazda, RX-9’da transaks kullanarak otomobilin ağırlığını dağıtmayı hedefliyor. Bu bilgiler ışığında şunu söylemek hiç yanlış olmaz:

“Mazda RX-9, saçma denilebilecek kadar hızlı ve aşırı derecede atik olacak.”

Elbette bütün bu özelliklerin bir bedeli olacak. Mazda RX-9’un öngörülen fiyatı, RX-8’lerin güncel fiyatlarına aşinaysanız sizi şaşırtabilir.

RX-9’UN FİYATI NASIL OLACAK?

Mazda RX-9’un fiyatı 8 milyon yenden başlayacak. Amerikan para birimiyle 80 bin dolar civarına denk geliyor ve bu paraya ülkemizde üç tane ikinci el RX-8 alabiliyorsunuz! Fakat eğer Mazda, Nissan’ın GT-R R35’te uyguladığı fiyatlandırma politikasını tercih ederse, dolar cinsinden 6 haneli rakamları konuşmak işten bile değil.

RX-Vision konseptiyle rotary motor teknolojisini kullanmaktan vazgeçmediğini gösteren Mazda, kullandığı teknolojinin 50. yılını boş geçmeyecektir. RX-9’un konsept otomobil olarak karşımıza çıkacak olmasını sevinçle karşılıyor, heyecanla bekliyoruz.

NOT: Görseldeki otomobil, RX-Vision konsept otomobilidir.

Hasan Türkiş

Özyeğin Üniversitesi Endüstri Mühendisliği öğrencisiyim. Kendimi bildiğimde bir 504 ile başlayan otomobil tutkum çocukluğumun erken yaşlarında bir E30 ile aşka dönüştü. Şimdi ise bir E36 ile birlikteyim; bu ailenin kapısını bana açmasından ötürü şanslı hissediyorum.

İlgili Makaleler

6 Yorum

  1. Çok pahalı olacağını sanmıyorum mazda nın politikası hep insanların ulaşabileceği arabalar üretmek. Bunu şirket in yetkilisi belirmişti

  2. Japon markalar içerisinde Mazda kadar iyi tasarım yapan marka yok. Toyota ortağı olmasına rağmen şu Mazda kadar olamıyor yazık. Toyota’nın tasarım ve kalite anlamında Mazda’dan artık birşeyler kapması gerekiyor. Aksi takdirde Toyota’nın işi çok zor. Mazda dünyanın en sorunsuz markalarından biri olmasına rağmen ülkemizde hakettiği yerde ve konumda bulunmuyor. Umarım Mazda ülkemizde hakettiği konuma gelir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu