Haberler

Bentayga ile 302 km/s




Göz açıp kapatıncaya kadar önünüzden geçen koca bir metal yığını düşünün. Hayal etmek zor olsa da Bentley Bentayga bunu başarabilen nadir otomobillerden.

Avrupa standartlarına göre Bentayga devasa, çok geniş, muazzam bir otomobil. Bentayga’nın baştan sona uzunluğu 5141 mm, iz genişliği ise 1998 mm. Bentayga, Range Rover’a göre oldukça uzun ve geniş. Bentley’in devasa Bentayga’sından büyük olan tek SUV ise Cadillac Escalade.

Otomobilin bu devasa boyutları ağırlığı da yanında getiriyor ve Bentayga 2422 kg’lık ağırlığıyla kendini gösteriyor. Ancak kaputun altındaki 6.0 litrelik, çift turbolu W12 motor, ürettiği 600 bg’lik güç ve 900 Nm’lik tork ile ağırlığın üstesinden gelebiliyor. Hatta bu motor Bentayga’yı sıfırdan 100’e 4 saniyede, ok gibi fırlatıyor.

Bunlar sadece hayretle bakmanızı sağlayacak değerler. Kalp atışlarınızı hızlandıracak olan şey ise otomobilin dağ gibi geniş olan orta devir aralığındaki hızlanması. Asıl inanılmaz olan ve gözlerinizin yuvalarından çıkmasını sağlayacak kısım ise, Bentayga’nın son hızı. Bu dev, ağır ve ultra lüks SUV, 301 km/s’lik bir son hıza ulaşabiliyor.

Alman otomobil dergisi Auto Bild, Bentayga’nın bu değere gerçekten ulaşıp ulaşamayacağını test etti. Testin sonucuna göre, Bentayga için bu sürate çıkmak çocuk oyuncağı!

Otoyolun boş bir kısmında, gecenin çok geç saatlerinde gerçekleştirilen testte, Bentayga 0’dan 160 km/s hıza 10 saniyeden biraz daha fazla bir sürede çıkıyor ve gitmeye devam ediyor. 240 km/s’den sonra ivmelenmesi yavaşlasa da hızlanmaya devam eden SUV’un tuğlaya benzer şekli havanın direncine karşı koymaya çalışıyor. Buna rağmen göstergedeki değer yukarı tırmanmaya devam ediyor ve şanzıman son dişliye (8. vitese) geldiğinde koca SUV 295 km/s hıza ulaşıyor. Ama durmak bilmeden devam ediyor ve dahasının geleceğini gösteriyor.

Son hız 302 km/s. Ancak limitleri belirleyen motorun gücünden çok fiziksel kuvvetler. Dışarıdan bakıldığındaysa o hızda bile kaya gibi sağlam durabilen bir otomobil. Bu da muhtemelen en etkileyici şey.

Kaynak: tr.motor1.com

Nihat Özkuş

1985 İstanbul doğumluyum. DEÜ mezunu İnşaat Mühendisiyim. Otomobil çocukluk tutkum. Direksiyon başında geçince yüzümde bir gülümseme oluşuyor. 2004'ten beri Tosfed gözetmeniyim ve artık Otopark'ın bir parçasıyım.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu