FeaturedHaberler

Yeni Porsche Panamera’nın bilinmeyen 15 özelliği




Kullanılan MSB platformundan arka kanadına kadar birçok teknolojik yenilik içeren Panamera’yı gelin biraz daha yakından inceleyelim.

Sahip olduğu hacim

2017-porsche-panamera-front-three-quarter-lead1

Panamera’nın satış noktalarından birisi sahip olduğu 4 koltuğu ve bagajı. Tabiki önceki modele göre iç hacminde iyileştirmeler yapıldı.

Arkadan itişe sahip versiyonu da yolda2017-porsche-panamera-turbo-suspension-2

Şu an tanıtmı yapılan tüm Panamera modelleri 4 çeker sistemine sahip ancak Porsche arkadan itişli bir Panamera’nın da geleceğini duyurdu. Yukarıdaki fotoğraf ise arka tekerleklerini de döndürebilen ve havalı süspansiyonlara sahip Turbo S modelinin yürüyen aksamına ait.

Daha fazla alüminyum

2017-porsche-panamera-body-frame-3

Panamera, Volkswagen grubunun yeni geliştirdiği MSB platformunu kullanan ilk otomobil. Kaput, ön çamurluklar, yan gövde panelleri ve tavan ise tamamen alüminyumdan üretilmiş.

550 hp güç üretebilen yepyeni bir V8

2017-porsche-panamera-twin-turbo-engine-4

Porsche’nin tamamen yeni 4.0 litrelik V8 motoru Turbo S’e güç vermekte. Önceki nesilde yer alan 4.8 litrelik V8’den 9,5 kg daha hafif motorun en önemli noktası ise 550 hp ve 770 Nm’lik değerleri 0.3 barlık turbo basıncı ile üretmesi. Birbirinin tersi yönünde dönen turbolar ise V formunun ortasına yerleştirilmiş.

Yeni PDK şanzıman ne kadar torka dayanbiliyor?

2017-porsche-panamera-pdk-transmission-5

Sıfırdan geliştirilen PDK şanzıman ilk defa Panamera ile kullanılmaya başlanacak. 7. ve 8. vitesleri tamamen ekonomi odaklı olan şanzımanı kullanan Panamera son hızına 6. viteste erişebilmekte. Şanzımanın dayanabildiği tork değeri ise gayet iyi: tamı tamına 1000 Nm! Dizel motorlarda da aynı şanzıman kullanılabilir.

Bagaj hacmi ve katlanan koltuklar

2017-porsche-panamera-exhaust-exit-turbo-6

40/20/40 şeklinde katlanan koltukları sayesinde bagaj hacmi 495 litreden 1300 litreye çıkabilmekte.

“Hava”lı süspansiyon sistemi

2017-porsche-panamera-front-subframe-7

Panamera artık ön takımında havalı süspansiyonlara yer vermekte. Karbon-seramik frenler ise opsiyon listesinde yerini almış durumda.

Sadece alüminyum da değil…

2017-porsche-panamera-aluminum-and-steel-8

Otomobilin şasisinde alüminyum ile beraber birçok sertleştirilmiş çelik türü yer almakta.

Silindir kapama teknolojisi: “ACT”

2017-porsche-panamera-v-8-engine-9

Yeni geliştirilmiş olan V8 motorun bir diğer özelliği ise silindirlerinin yarısını kapatabilmesi. 2,3,5 ve 8 numaralı silindirlerini kapatabilen motorun bu işlemi yapabilmesi için 250 Nm’den daha az tork üretmesi ve 950 devir ile 3500 devir arasında olması gerekiyor.

Hava kanalları gerçek ve fonksiyonel!

2017-porsche-panamera-side-vents-10

Panamera, hava kanallarını sadece dekoratif amaçla kullanmıyor. Ön tekerleklerin hemen arkasında yer alan kanalların görevi bölgede oluşan hava basıncını azaltmak.

Mükemmel bir arka kanat 

Turbo modeli için özel olarak tasarlanan kanat üç parçadan oluşmakta. Açıldığında daha geniş bir hale gelerek otomobil ile aynı genişliğe sahip oluyor. Aynı zamanda katlanabildiği için arka kısımda temiz bir görüntü elde ediliyor.

Panamera’nın gövde kontrolü

2017-porsche-panamera-dynamic-chassis-control-sport-system-15

Opsiyonel Porsche Dinamik Şasi Kontrol Sistemi’ni (PDCC) satın alırsanız ön ve arka süspansiyonlarda sertlikleri 48 voltluk elektrikli motorlar yardımıyla ayarlanabilen viraj denge çubuklarına sahip olabilirsiniz. Bu teknoloji ise viraj sırasında otomobilin yana yatmasını önemli ölçüde azaltmakta.

Yerden yükseklik ile ilgili sorunlar tarihe karışıyor

2017-porsche-panamera-three-chamber-air-springs-16

Yeni tasarlanmış ve 3 bölüme sahip olan süspansiyon sisteminde önceki Panamera’ya oranla yüzde 60 daha fazla hava bulunmakta. Bu süspansiyonların yardımı ile otomobilin ön kısmı 2 cm kadar yükseltilebilir hale gelmiş. Diğer taraftan ön kısım 2 cm, arka süspansiyonlar ise 2,8 cm kadar alçaltılabilmekte.

911 vs. Panamera: Arka tekerleklerin dönebilmesi

2017-porsche-panamera-rear-steer-system-17

İki tekerleğine de ayrı ayrı ayarlama yapabilen 911’in aksine Panamera’daki sistem birbiriyle bağlantılı olarak çalışmakta. Aynı hat üzerinden elektirkli bir motor yardımıyla yönleri değiştirilebiliyor.

Peki nasıl çalışıyor?

2017-porsche-panamera-rear-steer-system-turns-18

Ön tekerlekler ile beraber arka tekerleklerin dönüş açısını kontrol eden sistem otomobilin stabilitesini arttırmak amacıyla kullanılmakta. 50 km/s hıza kadar ön tekerleklerin tersi yönde hareket eden arka tekerlekler hızın artmasıyla beraber ön lastikler ile aynı yönde dönmeye başlamakta. Maksimum dönüş açıları ise 2.8 derece olarak açıklandı.

 

Ali Serdar GÖK

1995 Adana doğumluyum. Bilkent Üniversitesi Amerikan Kültür ve Edebiyatı okumaktayım. 7 yaşımdan bu yana arabalar hobilerim arasında hep ön planda olandı. Ehliyetimi almamla beraber hobim tutkuya dönüştü. Şimdi bu tutkumu otopark.com ile devam ettiriyorum.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu