Haberler

Yakın zamanda yapılmış 6 çılgın ‘swap’ işlemi




Otomobilin üzerinde bulunan motorun, başka bir otomobilin motoruyla değiştirilmesi işlemine verilen ad olan ‘swap’ işlemi, çoğu zaman otomobilin olduğundan çok farklı bir kimliğe bürünmesine sebep olabiliyor. Hatta bazen ‘sleeper car’ diye tabir ettiğimiz; görünüşünde normalden farklı olmayan ancak kaputunun altında bir canavar yatan otomobillere de dönüşebiliyorlar. Gelin bunlardan 6 tanesini hep beraber inceleyelim.

LS-motorlu DeLorean DMC-12

Çoğumuzun Back to Future (Geleceğe Dönüş) serisinden bildiği DeLorean’a orijinalinde Peugeot, Renault ve Volvo’nun ortak çalışması olan 2.9 litrelik PRV V6 motor güç veriyor. Bu 130 HP’lik motorla aslında görüntüsünün hakkını pek veremeyen otomobile Corvette’den alınmış LS4 V8 motoru takılarak performansta artışa gidilirken, süspansiyon ve aktarma organları ise değiştirilmemiş.

Ferrari-F136 motorlu Toyota GT86

Drift pilotu Ryan Tuerck’in çılgın projesi daha bitmemiş ancak bittiğinde ne kadar çılgınca olacağını tahmin etmek zor değil. Swap işlemi için Ferrari’nin F136 kodlu motorunu seçen Tuerck; bu motoru önden motorlu California’dan değil, daha sert versiyonu olan 458 Italia’dan almış.

Orijinalinde ortadan motorlu otomobillere göre tasarlanan motoru önden motorlu bir otomobile yerleştirirken bir hayli güçlük çeken ekip, hava girişlerini ayarlamak için ön camı sökmek zorunda kalmış.

Nissan VR38 motorlu Toyota GT86

Bir başka GT86 projesi ise StreetFX firmasından gelmiş. Ancak bu sefer motor Ferrari 458’den değil, hemşehrisi olan Nissan GT-R’dan alınmış. Orijinalinde 3.8 litre hacme sahip olan VR38DETT kodlu motorun stroku arttırılarak hacmi 4.1 litreye yükseltilmiş.

Üstteki F136 GT86 projesindeki gibi, buna da motoru yerleştirmek pek de kolay olmamış. Kuru karter yağlama sistemi kullanılarak otomobilin piste uygunluğu daha da arttırılmış.

Otomobilin projesi hala devam ederken, proje tamamlandığında 1000 HP’nin üzerinde güç üretmesi bekleniyor.

Lazareth LM847

İlk bakışta Dodge Tomahawk modelini andıran araç, Lazareth mühendislerinin son çılgınlığı olarak karşımızda duruyor. 470 HP’lik V8 Maserati motorundan güç alan motosiklet için aslında motosiklet tanımı çok da doğru değil, çünkü araç dört tekerleğe sahip. Önde ve arkada birbirine perçinlenmiş halde duran dört lastik, virajlarda Piaggio’nun üç tekerlekli scooterlarında olduğu gibi yukarı ve aşağı hareket ederek dört tekerleğin de yere basmasını sağlıyor. Kısacası bu farklı bir türden taşıt olmuş ancak motosiklet değil.

Kafanız allak bullak olmuş olabilir, merak etmeyin bu yalnızca birilerinin ne kadar çılgınca şeyler yapabileceğine bir kanıt.

Dodge Viper motorlu BMW Z4

bmw-z4-viper-motorlu

Bu listenin yapılmasına sebep olan otomobil budur. Bizim gibi birçok petrolhead’in en beğendiği otomobiller arasında ilk 10’a oynadığını düşünüyorum.

Sahibi orijinalindeki 3.0 litrelik sıralı 6 silindirli motorla yetinmemiş, Dodge Viper’dan alınmış neredeyse 3 katı büyüklüğündeki 8.3 litrelik atmosferik V10 motoru yerleştirmiş.

Bu motorla birlikte otomobilin gücü 540 HP’ye yükselirken, geliştirmeler bununla sınırlı kalmamış. Audi R8′den alınmış frenler, takla barları, yarış koltukları ve birçok diğer geliştirme ile otomobil tam anlamıyla bir pist makinasına dönüşmüş.

Ford Coyote motorlu Porsche Cayman

Yeni Porsche Cayman’ın adı değişti, bununla birlikte silindirleri de 4’e düştü. Ancak bunda tam tersi bir işlem yapılmış. Evet, o artık bir V8‘den güç alıyor.

https://www.youtube.com/watch?v=Ic0ZD4m80MM

Arkaya yerleştirilmiş; günümüzde de Ford Mustang’e güç veren 5.0 litrelik Ford Coyote motoru, 500 HP güç üretiyor. Orijinalindeki 6 silindirli atmosferikten sesi daha mı iyi, daha mı uyumlu tartışılır ancak çılgınca bir proje olduğu kesin.

Kaynak: Carthrottle

Gürkan Baştürk

1994 Bursa doğumluyum. Ege Üniversitesi'nde Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği okumaktayım. Çok küçük yaşlardan beri araba tutkunuyum. Araba kullanmaya 17 yaşımda 1988 model bir Şahinde başladım, 1998 model bir Ford Fiesta ile devam etmekteyim.

İlgili Makaleler

7 Yorum

  1. K20A swaplı sleeper bir i10 çok zevkli olur. Böyle sessiz sessiz gelip yanaşacan yanına sonra birden hatatatatatata yapa yapa kaybolcan. 😀

    1. Benzer birşeyi ben de Mk4 Fiesta'ma düşünüyorum da işin içine maddiyat giriyor 😀

  2. z4 zevkli olur baya tutulamaz büyük ihtimalle ama motorun gürültüsü yeter.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu