Haberler

Mercedes-Benz artık kablosuz şarj edilecek




Otonom otomobillerin tam olarak otonomlaşmasına dair büyük adımlar atılmaya devam ediliyor. Sıradaki bomba ise Mercedes-Benz’den geliyor. 2015 yılının Mayıs ayında Qualcomm ve Daimler’in, elektrikli otomobillerde kablosuz şarj edilebilme özelliği üzerinde birlikte çalışmaya başladığı açıklanmıştı.

Daimler ve Qualcomm ortaklığının meyveleri toplanmaya başlamak üzere. Qualcomm’un WEVC adını verdiği kablosuz elektrikli otomobil şarj teknolojisi, 2017 Mercedes S550e hibrit modeliyle piyasaya giriş yapacak. Bu sayede Mercedes S550e, üretici tarafından kablosuz şarj opsiyonuyla satışa sunulan ilk otomobil olacak.

Qualcomm’un Halo WEVC teknolojisi, dünyaya pek de yabancı bir teknoloji sayılmaz. Formula E’de güvenlik otomobili olarak kullanılan BMW i8’lerde bu sistem güncel olarak kullanılıyor. Qualcomm, otomobil üreticilerine sattığı parçaları kendi bünyesinde üretmiyor; bu yüzden S550e’de bulunan 3.6 kW gücündeki sistem, birinci sınıf bir elektronik üreticisinden Qualcomm lisanslı olarak tedarik edilecek.  Kablosuz şarj özelliğine sahip bir S550e, yerde bulunan bir dolgu taban şarj istasyonu üzerine park edilerek şarj edilebilecek. Söz konusu sistemde %90 oranında verimlilik bekleniyor.

WEVC S550e’nin basın lansmanında, Qualcomm ve Mercedes firmaları, kablosuz şarjın “kendisini kontrol edebilen otomobillerin tamamen otonom olması için önemli bir adım” olduğunu belirtti. Bunun sebebinin ise, “kendi yakıtını dolduramayan ya da kendisini şarj edemeyen otomobillere otonom denilemeyeceği” görüşü olarak bildirildi.

Hasan Türkiş

Özyeğin Üniversitesi Endüstri Mühendisliği öğrencisiyim. Kendimi bildiğimde bir 504 ile başlayan otomobil tutkum çocukluğumun erken yaşlarında bir E30 ile aşka dönüştü. Şimdi ise bir E36 ile birlikteyim; bu ailenin kapısını bana açmasından ötürü şanslı hissediyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu