FeaturedHaberler

Galler Rallisi’ne bakış




Dünya Ralli Şampiyonası’nın Büyük Britanya ayağı Galler Rallisi, dün (Pazar) son erdi. Buraya şampiyon gelen Volkswagen Motorsport’un Fransız pilotu Sebastien Ogier buradan da zaferle ayrıldı ve bu sonuçla üreticiler klasmanında Volkswagen’in şampiyonluğu matematiksel olarak kesinleşmiş oldu.

Ogier’nin şampiyonluk simidi (donut değil simit)

Galler Rallisi’nde ilk iki günü incelemek için tıklayın.

Cuma günü aktarmadaki sorunlar nedeniyle iki Volkswagen Polo R pilotu Jari-Matti Latvala ve Andreas Mikkelsen önemli zamanlar kaybetmişti. Şampiyon Ogier de bu konuda sıkıntı yaşar gibi oldu, ancak garip sesler çıkaran şanzıman Fransız’ı yarı yolda bırakmadı. Gün sonunda Ogier, şanzımanın bir özel etabı daha kaldırmasının imkansız olduğunu, bu yüzden tam zamanında günün sona erdiğini itiraf edip durumu özetledi. Volkswagen Motorsport mühendisleri ise Cuma akşamı servis alanında sıkıntıyı çözüp aracı hazır hale getirdi. Ancak takım patronu Sven  Smeets sorunun net tespiti ve kalıcı çözüm için Hannover’de çalışmalara hemen başlayacaklarını belirtti.

Asla pes etmeyen Lappi. Siz de etmeyin!

Cumartesi günü yerel saatle 8 civarında başladı. Son derece yoğun sis ve kaygan yollarda geçilen ilk etaplarda pilotlar temkinli davrandılar. Ralli’nin ilk etabından itibaren Ogier’nin ensesinde bulunan Estonyalı D-Mack Ford Fiesta RS pilotu Ott Tanak burada da takibini sürdürdü. Ev sahibi Kris Meeke attığı iki spin ve diğer hatalarıyla bütün lastiklerini harcayarak güne kötü başladı. Öğleden sonraya doğru toplam 8 özel etabın geçildiği Cumartesi günü yine Ogier’nin liderliği ve onun 33,8 saniye ardından gelen Tanak’ın ilk ikiyi doldurmasıyla sona erdi.

Galler Rallisi’nde Cumartesi günü video grupları:

Pazar günü ise sonuncusu Power Stage olan 6 özel etapla tamamlandı. Burada da oldukça sisli ve çamurlu yollarda ilerleyen yarıştan yine muazzam görüntüler ortaya çıktı. Power Stage’e kadar sorunsuz gelen pilotlardan Andreas Mikkelsen için son etabın önemi büyüktü. Zira Mikkelsen’in aracındaki sorunlardan ötürü gerilerde kalıp buradan puan çıkaramaması ve Belçikalı Hyundai NG i20 pilotu Thierry Neuville’in yarışı üçüncü sırada götürüp buradan iyi puan alması sezonun bir sonraki ve son ayağı Avustralya Rallisi’ne gidilirken genel klasmanda ikinci konumda bulunan Mikkelsen’i bir altında bulunan Neuville’le yer değiştirmiş oldu. Bu nedenle son etaptan ekstra puanlar çıkarıp biraz olsun avantaj sağlamak isteyen Mikkelsen, Power Stage etabında sınırları zorladı. Ancak yine de Galler Rallisi’nin azimli adamı Ott Tanak’ı geçemedi ve ikinci sırayı ve ekstra 2 puanı almış oldu. Şampiyon Ogier ise Power Stage’de herkesi şaşırtarak hiç zorlamadı “safe mode” halinde son etabı tamamladı. Bu sonuçlarla tamamlanan Galler Rallisi’nin ardından Volkswagen, üreticiler klasmanında şampiyonluğunu ilan etti. Ayrıca, Thierry Neuville’in sezonun son yarışı öncesinde genel klasman ikinciliği için sağladığı avantaj da Galler Rallisi’nin önemli sonuçlarından. Sezonun son ayağı 17 – 20 Kasım 2016 tarihlerinde Avustralya’da koşulacak ve ardından takımlar yaklaşık 1,5-2 ay gibi bir tatile girip Monte Carlo’ya hazırlanmaya başlayacaklar.

Galler Rallisi’nde son gün ve genel bakış video grubu:

Ekstra – Craig Breen’in kazası

Galler Rallisi Galeri

İzzet Can Bekar

Küçükken babamın Tipo'suna binip onu kullandığımı hayal ederdim, zihnimde uzun yolculuklara çıkar babam gibi vites değiştirirdim. O yıllarda gelişen bu tutku, hayatıma şekil veriyor. Bu arada İTÜ'de Makina Mühendisliği okuyorum ve gerçek bir motor sporları tutkunuyum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu