Qoros & Koenigsegg işbirliği
Koenigsegg Automotive AB çatısı altında kurularak 2000 yılında Scuderi Engine‘den kam mili olmayan motorun patentini alan FreeValve AB, ürettiği motorlarıyla geleceğin motorlarına ışık tutuyor.
2003 yılında Saab 9-5‘de kendine hayat bulan bu sistem, zaman içerisinde sıkıntılarından kurtulup Koenigsegg‘in süper spor otomobillerinde kullanılmaya başlanmıştı.
Yakın gelecekte günümüz standart otomobillerinde de görebileceğimiz bu motorlar için ilk adımı atan Çinli otomobil üreticisi Qoros, FreeValve AB‘den aldığı düşük hacimli motorunu Guangzhou Motor Show 2016’da görücüye çıkarttı.
Aynı hacim sınıfında %47 daha fazla güç ve %45 daha fazla tork sunan bir motorla dikkatleri üzerine çeken Qoros, hatırlanacağı üzere 2013 yılında Qoros 3 Sedan modeliyle Euro NCAP‘de elde ettiği başarıyla pek çok Avrupalı otomobilden daha sağlam olduğunu kanıtlamıştı.
FreeValve AB‘nin geliştirdiği 1.6 lt‘lik turbo benzinli motorunu Qoros 3 Hatch modelinde kullanacak olan Çinliler, 230 BG güç ve 320 Nm tork değeri sunan bu motorun diğer markaların motorlarına göre %15 daha az tüketime sahip olacağını belirtiyorlar.
Geliştirdikleri teknoloji sayesinde CO₂ oranının ciddi oranda azaldığını ifade eden FreeValve AB ve Koenigsegg AB patronu Christian von Koenigsegg, devrim niteliğindeki motorlarının; triger kayışı, gaz kelebeği ve direkt enjeksiyon gibi sistemlere ihtiyaç duymayarak yaklaşık 20 kg hafiflediğini belirtiyor.
Zorlayıcı testlerden geçmeye devam edeceği belirtilen QamFree motorları için biraz daha bekleyecek olan Qoros ve FreeValve, testler sonucunda bu motorları belirtilen teknik özelliklerden sapma olmadan kullanıma sunacak.
Kullanılan sistem bence uzun vadede sorun açar selenoidle actuatorle olacak iş değil bu yada ben eski kafalıyım :/
bence güzel bir teknoloji eminim mühendisler bunu tanıtmadan önce defalarca hatta çok uzun sürelerde test etmişlerdir. Ancak geçenlerde nerede okuduğumu tam hatırlamıyor olmamla beraber şöyle bir yazı okumuştum; iki bin bilmem kaç yılından itibaren benzinli /dizel motora sahip araçların üretimi Avrupa’da yasaklanıyor… Yani 10 yıl içinde sona erecek bir devrin teknolojisine bu kadar yatırım yapmak ne kadar mantıklı onu bilemiyorum.
10 yıl içinde sona ermeyecek. 2030 yılından itibaren Almanya’da yasak.
Bir de şunu izleyin dostlar Christian von Koenigsegg amca neler diyor sistem hakkında:
https://www.youtube.com/watch?v=S3cFfM3r510