FeaturedHaberler

Honda CBR1000RR İlk İzlenim




Fireblade serisinin yeni üyesi CBR1000RR Portekiz’in Portimao şehrinde düzenlenen etkinlikte basın üyelerinin kullanımına sunuldu. Daha önce teknik özelliklerini sunduğumuz habere buradan ulaşabilirsiniz.

Basın üyelerine ayrılan 4,5 kilometrelik, bol virajlı ve aynı zamanda iniş çıkışların çok olduğu pistte motosiklete Bridgestone S21 lastikler giydirilmiş. Ülkemizde pek rastlamadığımız bu lastiklerin iyi yol tuttuğunu da belirtelim.


Önceki CBR1000RR’a göre elektronik sistemlerle donatılan motosiklet, bu sistemlerin eklenmesi durumuna göre bile kilo kaybetmesiyle herkesi şaşırtmış durumda.
Artan motor gücü ve hafifleyen şasiyle birlikte motosikletin gücü belirgin bir şekilde artmış. Kullanılan Tokico (SP’de Brembo) fren kaliperleri bu canavarın disklerini ısırırken durdurma konusunda oldukça başarılı performans gösteriyor.


Debriyajı unutun

Kullanılan quickshifter teknolojisi CBR1000RR’da opsiyon olarak sunulsa da kesinlikle alınması gereken teknolojilerden biri. Çalışma performansı özellikle vites düşürürken, motosikleti tam bir yarış makinesine çeviriyor. Sol eliniz debriyaja gitmeden rahatlıkla son vitese geçebiliyorsunuz.


Teknoloji Sizinle

ABS ve çekiş kontrol sistemini de içinde barındıran motosiklet, adının aksine pist için üretilmiş sanki. Çekiş kontrol sistemi motosiklette sürücünün biraz dengesini bozsa da genel olarak baktığımızda iyi çalışıyor. CBR1000RR SP versiyonunda ise ABS ve çekiş kontrolün yanında Öhlins elektronik süspansiyonlara sahip. RR’daki Shova süspansiyonlar, Öhlins’e göre ard arda gelen darbelerde daha başarısız. Öhlins süspansiyon kontrol ünitesi, BOSCH IMU kutusundaki bilgileri kullanıyor ve anında sönümlemeyi değiştirmek için CANBUS (Control Area Network Bus) ile hız, gaz, fren ve vites bilgileri üzerinden çalışıyor. 2. nesil bu süspansiyonlar saniyede 100 kere ayarlama yeteneğine sahip ve seri üretim motosikletler arasında bu bir ilk. Teknoloji burada da öne çıkan adım oluyor.


CBR600R görünümlü CBR1000RR

Tasarımcıclar motosikletin önden görünüşünü küçülterek 600’lük modele benzemesini sağlamışlar. Aslında amaç küçük görünmekten ziyade direnci azaltmak diyebiliriz ama bu da sürücünün daha çok sürtünmeye maruz kalmasıyla sonuçlanmış. Bu küçülmeden dolayı gösterge ekranı biraz aşağıda kalmış. Özellikle uzun boylu sürücüler için göstergeyi görmek oldukça zorlaşıyor. Önümüzdeki günlerde ekran yükseltme aparatının çıkacağı söyleniyor. Aynalar ise yüksek hızlarda bile çok rahat şekilde arka görüşü sağlayabiliyor. Korna ve sinyal tuşlarının yerleri yeni modellerde olduğu gibi birbirinin tersi yerlerde. Alışma süreci gerekebilir.


Sistemler Kapatılabiliyor mu?

Yeni CBR1000RR Fireblade eskisinden kesinlikle daha gelişmiş. Elektronik sistemlerle donatılan motosiklet sürücüye gerçekten istenilen gücü veriyor mu? Bu soruyu sorduğumuzda ise kısıtlamalar karşımıza çıkıyor. Malesef elektronik sistemler Aprilla’daki gibi tamamen kapanamıyor.

SP’nin farkı ne?

SP versiyonu biraz daha pahalı olarak karşımıza geliyor. Şubatta açıklanmasını beklediğimiz Türkiye fiyatları henüz belli değil ama İngiltere’de 4000 pound fark var iki model arasında. Bu fark değer mi sorusunu ülkemizdeki fiyat listesi açıklandığında daha net bir şekilde söyleyebiliriz. Öhlins süspansiyonlar, Brembo kaliperler, kullanılan titanyum malzemeler ve daha geniş gaz kolu CBR1000RR SP modelini, standart versiyonundan ayıran özellikler. Burada karar size bağlı çünkü sayılan özellikleri motosikletinizi modifiye ederek de yapabilirsiniz. Renk konusunda ise kırmızı/siyah ve siyah renkler standart versiyonda sunulurken, Honda’nın klasikleşmiş HRC rengi kırmızı/beyaz/mavi SP versiyonunda bizleri bekliyor.

Faik Gökhan Gök

1994 Amasya doğumluyum. Kültür Üniversitesinde bilgisayar mühendisliği okuyorum. Otopark; senelerdir otomobil hakkında bilgi alırken, şimdi motosiklet hakkında yazabileceğim bir yer olduğu için mutluyum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu