FeaturedHaberler

LPG’li Araçlar Güvenli midir?




Az yakan araçlar söz konusu olduğunda akla ilk olarak LPG’li otomobiller geliyor. Ancak genelde yakıt tasarrufları nedeniyle tercih edilen bu araçların ne kadar güvenli oldukları otomobil tutkunlarının zihinlerinde zaman zaman soru işaretleri oluşmasına neden oluyor. Bu duruma yönelik olarak Dacia, ürettiği araçlarda yüksek standartlara sahip LPG teknolojileri kullanarak sürücülere hem güvenli hem de bütçe dostu ulaşım imkânı sunuyor. 

Doğru Malzeme Seçimi ve İşçilik LPG’li Araçların Güvenli Olmasını Sağlıyor

Benzinli araçlara göre %10 daha az karbondioksit emisyon oranına sahip LPG’li otomobillerin yakıt sistemlerinin güvenlik seviyesini, üretimde kullanılan malzeme ve işçiliğin kalitesi belirliyor. Örneğin LPG depolarının yapımında kalınlığı 3 ila 6 milimetre arasında değişen çelik kullanılıyor. Bu sayede herhangi bir darbeye karşı deponun sağlamlığını koruması amaçlanıyor. Ayrıca köşesiz tasarım tercih edilerek sağlamlık artırılıyor. 

Depo dışında sistemi oluşturan diğer ünitelerde de güvenliği ön planda tutan birçok önlem alınıyor. Kaliteli sistemlerde kullanılan elektro valfler elektrik kesintisi durumunda tanktan gaz çıkışını durdururken, basınç kontrolü özelliği darbe ve kaçak sebebiyle oluşabilecek tehlikeli durumların önüne geçiyor. Gaz limit sistemi ise sıcak havalarda LPG’nin genişlemesi ihtimaline karşı tankta %20’lik emniyet payı bulunmasını sağlıyor. 

Tüm bu noktalara ek olarak LPG’nin karakteristik özellikleri de otomobil tutkunlarının güvenli sürüş keyfi yaşamalarına izin veriyor. Çünkü benzin 246 °C’de tutuşurken sıvılaştırılmış petrol gazı, yani LPG, 470 °C’ye kadar dayanabiliyor. 

LPG’li Araçların Denetimi Resmi Yönetmelikle Belirlenen Standartlara Göre Yapılıyor

Otomobillerin hem çevre dostu hem de az yakan araçlar haline gelmesi sağlayan LPG yakıt sistemlerine yönelik standartlar, 2004 yılında Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik kapsamında denetleniyor. Bu yönetmeliğe göre sonrada LPG sistemi takılmış bir otomobilin trafiğe çıkabilmesi için periyodik olarak muayeneye girmesi gerekiyor. Yetkili personelin gözetiminde gerçekleştirilen muayene esnasında öncelikle yakıt sisteminin sızdırmazlığı kontrol ediliyor.  Daha sonrasında ise sistem dâhilindeki tüm ünitelerin güvenli bir şekilde çalışıp çalışmadığına bakılıyor. 

Aracın muayene istasyonunda gerçekleştirilen muayeneden olumlu sonuçla ayrılabilmesi için LPG yakıt sisteminin kurulumuna yönelik yasal yükümlülüklere uygun olması isteniyor. Bu doğrultuda muayene öncesinde araç sahiplerinin yakıt sistemindeki her ünitenin ayrı ayrı onayının olması, egzoz ve diğer ısı kaynaklarından uzaklığı, izolasyonun standartlara uygunluğu gibi konulara özen göstermeleri bekleniyor. 

Fabrika Çıkışlı LPG’li Araçlar Güvenlik Açısından Bir Adım Öne Çıkıyor

Gerek iklim değişikliği ile mücadeleye bireysel katkı sağlamak gerekse de yakıt masrafını azaltmak adına LPG’li araç kullanmayı düşünüyorsanız, fabrika çıkışlı modellere yönelebilirsiniz. Tam da bu noktada Dacia, seçim haklarını LPG yakıt sistemine sahip modellerden yana kullanmak isteyen otomobil tutkunlarının beğenisine ECO-G serisini sunuyor. 

Seri dâhilindeki tüm araçların motorları, sıvılaştırılmış petrol gazı ile çalışmaya uygun şekilde geliştiriliyor. Böylece güvenlik konusunda sonradan LPG yakıt sistemi takılmış araçlara göre çok daha güvenli bir sürüş ortamı sağlanmış oluyor. Dacia Eco-G LPG teknolojisi ile donatılmış araçlar fabrika çıkışlı oldukları için muayene zorunlulukları bulunmuyor. Üstelik araçlar, benzinli modellere göre %40 daha az yakıt tüketiyor. 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu