FeaturedHaberler

İşte en popüler 5 IIHS kaza testi!




IIHS, EuroNCAP gibi şirketler tarafından yapılan kaza testleri, bir çarpışmanın doğurabileceği durumları güvenli bir perspektiften görmemizi sağlar. Herhangi bir kaza durumunda seçilen aracın nasıl performans göstereceği hakkında aklımızda bir fikir oluşturur. Ancak, bu videoları izlemek kimi zaman eğitici ve öğretici olmaktan ziyade bizim için bir keyif unsuru olabiliyor. Bu yüzden, IIHS tarafından hazırlanmış, beş en popüler kaza testini sizler için hazırladık.

Hummer H3

2010’dan beri ABD’de yeni Hummer H3 satın alınamamasına rağmen bu aracın test videosu YouTube’da yaklaşık 4.8 milyon görüntüleme ile en çok izlenen IIHS kaza testi. Zamanın standartlarına göre bile, bu araç tam puan alamamış ve orta sıralara adını yazdırmıştı. Model, bu videoda orta dereceli çarpışma testinde, şirket tarihinin en yüksek ikinci derecesi olan ‘kabul edilebilir‘ şeklinde tanımlandı. Araştırmacılar, baş, boyun ve göğüste yaralanma riskinin düşük olduğunu ancak sürücünün sağ bacağının zarar görme ihtimalinin yüksek olduğunu tespit ettiler.

Chevrolet Bel Air vs Chevy Malibu

IIHS çoğu zaman belirli bir modelin güvenliğini ölçmek için çarpışma testleri yapar, fakat bazen de sürücü ve yolcu güvenliğinin yıllar içindeki ilerlemeleri göstermek için farklı nesil araçları test eder. Yaklaşık 4,3 milyon izlenme ile, 1959 Chevrolet Bel Air ve 2009 Chevy Malibu’nun kıyaslandığı bu video son 50 yıldaki yolcu güvenliğinin ilerlemesini kanıtlayacak harika bir görüntü.

Nissan Tsuru vs Nissan Versa

Bu kaza testi ise yukarıdakine benzer şekilde; IIHS 2015 Nissan Tsuru ve 2016 Versa arasında gerçekleşen bu kaza simülasyonu Nissan’da bir devri kapatacak cinsten. Bazı kaynaklara göre Nissan Tsuru’nun üretimden kaldırılmasının temel sebeplerinden biri. Tsuru’ya yabancı iseniz, B13 nesli Sentra’nın bir versiyonudur, yani aracın temelleri 90’ların başına kadar uzanır.  Tsuru’nun içinden kaydedilen görüntülere bakılırsa durum bir hayli ciddi. Manken yüzünü A sütununa çarpması, sonrasında ise dizlerinin ve vücudunun sıkışmasıyla oluşabilecek etkiler gözle görülebilir derecede büyük.

Golf GTI

2015 yılında IIHS çarpışma testine giren Volkswagen GTI, şirketin o tarihteki testlerinde en iyi dereceyi alarak Top Safety Pick ödülünü almaya hak kazandı. GTI, modelin ön çarpışmayı önleme sisteminde aldığı düşük puan nedeniyle daha prestijli olan Top Safety Pick + ödülüne sahip olamadı, ancak 2016’da yapılan bir güncellemeyle beraber TSP+ ödülünün de sahibi oldu. IIHS, “Alınan önlemler şiddetli bir kazada ciddi yaralanma riskinin düşük olduğunu gösteriyor” dedi.

BMW 5 Serisi

 

Listemizin son sırasında, YouTube’da 2,5 milyondan fazla izlenmeye sahip olan 2014 BMW 5 Serisi var. Premium bir sedan olmasına rağmen ön kaza testini çok düşük bir skor ile (en düşük sınıfın bir adım ötesinde) tamamlayan 5 Serisi, Top Safety Pick ödülünün sahibi olamadı.

 

Yahya HACIOĞLU

2001-Kadıköy

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu