Haberler

Italdesign tarihinin en favori 8 tasarımı!




Italdesign-Giugiaro S.p.A ya da kısaca Italdesign, İtalyan otomobil tasarım ve mühendislik firmasıdır. Şirket 1968 yılında kurulmuştur. Studi Italiani Realizzazione Prototipi SpA olarak başta Fiat grubu olmak üzere (Ferrari, Maserati, Alfa Romeo, Lancia) birçok marka için tasarımlar yapmıştır. 2010 yılında hisselerinin %90’ı Volkswagen’e satılmıştır. Italdesign, otomotiv mühendisliği, prototip ve test hizmetleri sunmaktadır.

Sizler için otomotiv tarihi için önemli olan bu firmanın favori tasarımlarını derledik.

 

1971 Maserati Bora

Favori listemizi 1970’lerin bir supercar tasarımı ile açıyoruz. Motor kaputuna, önünü boydan boya çevreleyen sivri burna ve arka bagaj kapağına bakın. Açılır-kapanır farlarıyla bir uzay mekiği kadar ihtişamlı ve güzel.

9 Cars From Italdesign's Archive: From The Sublime To The Ridiculous - Features

1972 Lotus Esprit

Yukarıdaki Maserati Bora kadar güzel gözükmüyor ancak Lotus Esprit, İngiliz otomobil tarihi açısından çok önemli bir konuma sahip. Bu araç bir James Bond filmindeki dalgıç sahnesi ile dünya çapında üne sahip oldu. Oluşturulan bu 1972 konsepti, oldukça düz hatlara sahip bir spor otomobildi.

9 Cars From Italdesign's Archive: From The Sublime To The Ridiculous - Features

1978 Audi 80

Sıradaki aracımız yukarıdakiler gibi bir supercar değil. Çok fazla karışık ve olağanüstü olmayan bu tasarım, Audi tarihinde büyük yere sahip. Savaş sonrası ‘‘komünist” etkileri silmek için tasarlanmıştır ve bu amacı doğru bir şekilde yerine getirmiştir.

9 Cars From Italdesign's Archive: From The Sublime To The Ridiculous - Features

 

1979 Lancia Delta

Dünya Ralli Şampiyonası’nda efsaneleşen HF Integrale’nin platformu olan  bu araç, her ne kadar belli bir tasarım operasyonu geçirmiş olsa da Italdesign’in her zaman gurur kaynağı olmuştur.

9 Cars From Italdesign's Archive: From The Sublime To The Ridiculous - Features

 

2005 Alfa Romeo 159

Italdesign İtalyan kaynaklı bir şirket olmasından kaynaklı, İtalyan markalarda daha popülerdi ve uzun yıllar Alfa Romeo ile ortak çalışmalar yürüttü. 159, bu çalışmanın en güzel örneği ve muhtemelen o yılların en güzel tasarımı. Yakın gelecekte bir klasik haline dönüşebilecek olmasını tahmin etmek çok da zor değil.

9 Cars From Italdesign's Archive: From The Sublime To The Ridiculous - Features

 

1997 Volkswagen W12 Syncro concept

Kimilerine göre Volkswagen‘in geri dönüşü 1997 yılında oldu ve bu yılda Volkswagen’in W12 motorlu bir yarış arabası inşa etme planı vardı. Bunun için VW, Italdesign’in kapısını çaldı ve bir tasarım yapmasını istedi. Dört çeker 414 HP gücünde bir süper otomobil ortaya çıktı ancak araç bu formda hiç yere inmedi. Bu motor daha sonrasında Volkswagen Touareg ve Phaeton’da kullanıldı.

9 Cars From Italdesign's Archive: From The Sublime To The Ridiculous - Features

 

2005 Fiat Croma

Croma, Fiat‘ın kötü talihli araçlarından biri. Oldukça kasvetli ve kişiliksiz bir tasarım bu modelin katili oldu diyebiliriz. Ne var ki toplum tarafından da beğenilmeyen bu tasarım çok fazla tutulmadı.

9 Cars From Italdesign's Archive: From The Sublime To The Ridiculous - Features

 

1993 Bugatti EB112 concept

Farlara ve ızgaraya baktığınız zaman bir Veyron görebilirsiniz fakat Veyron’un 4 kapılı bir versiyona uyarlanması pek de iç açıcı sonuçlar doğurmamış gibi duruyor. Uzaktan bakıldığında Maserati Quattroporte‘nin çirkini gibi gözüküyor.

9 Cars From Italdesign's Archive: From The Sublime To The Ridiculous - Features

 

 

 

 
  

Yahya HACIOĞLU

2001-Kadıköy

İlgili Makaleler

7 Yorum

  1. Haber başlığındaki o sarı güzel araba hangi markanın olduğuna bakmak için girdim ve Vw’nin yaptığını görünce şok oldum diyebilirim ?. Vw genelde sade ve topluma hitap edebilen arabalar üretti. Bundan ötürü de spor otomobil geçmişi çok fazla yok. Son olarak da böyle güzel ve ilgi çekici içeriklere devam edin böyle. Ellerinize sağlık.

  2. Tasarım konusu markadan bağımsız bir konu. Bir parlak beyin ortaya bir ruh üflüyor ve tabi ait olduğu markanın hanesine gol yazılıyor. Tasarımda başarının büyük marka olmaktan geçmediğini yeri geldiğinde 20 kişilik bir takımla efsaneler ortaya çıkaran tasarım ofisleri örneğiyle perçinleyebiliriz. Benim gibi orta yaşlılar bilirler Ford’un otomobillerinde farkı oluşturan Ghia logosu, Carrozzeria Ghia SpA’dan başkası değil. Veya yakın geçmişte Bertone dokunuşlu coupe astralar ne kadar çekiciydi. İşte Italdesign da çok iyi işler çıkarmış tasarım ofislerinden. Özellikle Alfa Romeo 159 küçük makyajlarla 10 sene daha üretilse makul fiyatla satışına devam edilebilirdi diye düşünüyorum. Şasi rijitliği gibi önemli ancak gölgede kalmış konularda çok başarılı bu model keşke daha uzun yaşasaydı.

  3. Croma Fiat’ın 1985-1993 yılında notchback sedan olarak, 2004 yılından itibaren de station wagon/MPV olarak ürettiği bir araçtır. 2008 yılında ise Croma makyajlandı. Volkswagen W12 Syncro, Alfa Romeo 159, Fiat Croma en dikkat çekici tasarıma sahip. Croma Fiat’ın kötü pazarlama ve reklam politikası yüzünden doğarken eskimeye, unutulmaya, yüz tutmuş güzel bir otomobildir

  4. Fiat’ın (Bravo, Stilo, Grande Punto, Egea HB) ile birlikte en sevdiğim modeli. İlk nesil Croma Tempra’nın biraz daha lüksü denebilirdi 2.nesil Croma tamamen başka bir sınıfta araç Zafira ile aynı sınıfta yarışıyor tabiki Avrupa’da. Croma Fiat ucuz araba algısından olduğundan da tutmaz hiçbir şekilde Fiat’ın ülkemizdeki marka imajından dolayı. Croma Türkiye’ye gelirse yazık olur, işte otomobilden anlamayan bir sürü lüzumsuz insan çamur atacak, Croma da hakettiği değeri göremeyecektir..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu