Alfa Romeo’nun geleceği ve Stelvio
Alfa Romeo, geçmişi gibi sağlam bir gelecek planlıyor
Milano’da kurulan Alfa Romeo 107 yıllık köklü tarihinde, son otomobili Stelvio’daki gibi özgün tasarım çizgisiyle hep arzulanan otomobiller üretmeyi başardı.
Tarihinde meşhur boxer motorlar, yalnızca 54 kg şasi ağırlıklı, ilk seri üretim yukarı açılan kapılı 33 Stradale, ilk common rail dizel motorlu 156 2.4 JTD, Selespeed otomatik şanzıman gibi mihenk taşları ve daha onlarcasını barındıran Alfa Romeo’nun F1 yarışları dahil uluslararası pek çok yarışta birinciliği var.
2000’lerden sonra Alfa Romeo’nun ürettiği araçlarda ortaya çıkan kalite kaygısı zaten Türkiye’de az tercih edilen markanın pazar paylarında gerilemeye neden olmuştu. Özellikle 2015 yılında sadece 13 adet satan Mito Türkiye’de, Alfa Romeo cephesinde bir şeylerin yolunda gitmediğinin habercisi oldu. Alfa Romeo’nun C segmentindeki oyuncusu Giulietta ise 2015 yılında 833 adet satış rakamıyla listede gerilerde kaldı. Avrupa’da da durum çok farklı değil.
Çözüm Arayışları
Fiat Group bünyesinde barınan markalardan bir kaçının aynı anda kötü seyri CEO Sergio Marchionne’yi zor kararlar almak zorunda bıraktı.
Alınan kararlar sonucu Lancia küçüldü, küçüldü ve yalnızca Ypsilon modeliyle yoluna devam edecek. Üstelik yalnızca İtalya’da! Lancia’da olduğu gibi bazı markalardan neredeyse tümüyle vazgeçilirken bazılarına ise ciddi yatırımlar yapıldı.
Özellikle Fiat’ın 2014’de Chrysler ile birleşmesinden sonra ortak şasili araçlar ve tasarım paylaşımıyla bir çok yeni model üretildi. Böylece Fiat Chrysler Group dünyanın en büyük 7. otomobil üreticisi oldu. Şirket artık kısaca FCA, Fiat Chrysler Automobiles olarak anılıyor.
FCA Group bünyesinde, Fiat, Chrysler, Alfa Romeo, Maserati, Ferrari, Dodge, Jeep, Lancia, Ram, Abarth, Mopar ve SRT markalarını barındırıyor.
Alfa Romeo ise Fiat Chrysler Group’un yaşatmayı seçtiği markalardan oldu. Büyük yatırımlar yapılarak çabucak harekete geçildi ve senelerdir planları sunulan ancak üretimi bir türlü gerçekleştirilemeyen yeni araçlar bir bir banttan inmeye başladı.
2000’ler heyecanlandırmıştı
Yeni modellerin asfalta inmesiyle Alfa Romeo takipçileri heyecanlanmış, Giulietta çizgisiyle Türkiye otomobil piyasasında çokça konuşulmuştu.
2007-2010 yılları arasında 500 adet olarak sınırlı sayıda üretilen Alfa Romeo 8C 4.7 lt silindir hacmiyle 444 hp güç üreten V8 motoru ve saf İtalyan tasarımıyla modern klasikler arasına girdi.
Mito şansını denedi
2008 yılında piyasaya sürülen ve tasarımında 8C modelinden esinlenilen premium B segment otomobil Mito, 2009’da tüm dünyada 60.000’in üzerinde satış rakamlarına ulaşsa da 2016’da bu rakam 13.000’in altına geriledi ve 2017 Mayıs ayında üretimi sonlandırılacak.
Giulietta yeni bedeninde can buldu
Alfa Romeo geçmişten gelen ruhu yeni bir bedene sığdırmaya çalıştı.
İlk kez 1954’de üretilen Giulietta 2010 yılında yeni bir bedende hayat buldu. Banttan inen premium hatchback, dinamik çizgisi, başarılı yol tutuşu ve çekici tasarımına rağmen zayıf satış rakamlarıyla 2016 yılında 3. makyajını aldı bile.
2017 yılı Giulietta satış fiyatlarının 115 bin ile 136 bin lira aralığında olması satış rakamlarına darbe vuracağa benziyor.
Yeni pazarlara yelken açmak
Umduğunu bulamayan FCA Group, Alfa Romeo’nun ikonik geçmişini de ortaya koyarak zayıf kaldıkları segmentleri doldurmaya koyuldu. Böylece marka düze çıkabilecek, rahat bir nefes alabilecekti.
Kurtarma planında tek kapılı bir kompakt spor otomobil, bir D ve bir E segment sedan, biri daha büyük olmak üzere 2 SUV var.
Alfa Romeo 1993’de çekildiği Amerikan pazarına hızlı bir dönüş yapabilmek için markanın başarılarla dolu geçmişine atıfta bulunan özel bir araç tasarladı.
2014 yılında üretimine başlanan, kurtarma planının ilk adımı arkadan itişli Alfa Romeo 4C 1,8 lt motordan 240 hp güç üretebiliyor. Oldukça hafif gövdesi, sadece 65 kg ağırlığında karbon fiber şasisi ve aerodinamik yapısıyla günlük kullanıma da uygun bir pist otomobili. Hemen sonrasında üstü açılan versiyonu olan 4C Spider modelini üreterek ürün gamını daha da genişletti.
1960’lardan miras, “Giulia”
Kurtarma planında 2. adım olarak çok sevilen ancak üretimine 2011’de son verilen model 159’un yerini dolduracak, D segmenti bir sport sedanın çizgileri netleşmeye başlamıştı. Alfa Romeo’nun 105. yılında yenilenen Alfa Romeo müzesinde prömiyeri (24 Haziran 2015) yapılan Giulia tüm dikkatleri üzerine topladı.
Alfa Romeo Cassino fabrikasında, Giorgio platformu üzerine üretilen, %50-%50 ağırlık dağılımına sahip model arkadan itişli veya 4 tekerlekten çekiş sistemiyle tercih edilebiliyor.
3 motor opsiyonu olan Giulia’da, 2.0lt benzinli, 2.2lt dizel ve 2.9lt benzinli motorları terich etmek mümkün. Otomobil 6 ileri manuel ve 8 ileri çift kavramalı otomatik şanzıman ile geliyor.
Modelin QV versiyonu 2.9 lt silindir hacminde 510 hp güç üretebilen motoruyla Nürburgring pistinde bir rekora imza attı. Giulia QV gelmiş geçmiş en hızlı sedan ünvanını elinde bulunduruyor. 3,9 saniyede 0’dan 100 km/sa hıza ulaşan model karbon seramik fren diskleriyle donatıldığında 100 km/sa hız ile ilerlekren 32 metrelik mesafede durabiliyor.
Yüksek hız yüksek güvenlik gerektirir
Alfa Romeo Giulia, EuroNCAP testlerinden de rekor puanlar alarak güvenlik konusunda da iddialı olduğunu kanıtladı.
Giulia, İtalya’da tekrar polis teşkilatının göz bebeği oldu. Geçmişten beri Alfa Romeo araçları sıkça kullanan İtalyan Polis Teşkilatı yeni Giulia’yı da atlamadı.
Adını geçmişte üretilen efsane modelden alan Giulia nihayet 2017 şubat ayında Türkiye’de satışa sunuldu. Fiyat listesi ise beklendiği üzere çarpıcı!
2 dk. Mola: QV?
QV, 94 yıllık bir kültür, basit bir amblemden çok daha fazlası.
Quadrifoglio Verde, dört yapraklı yonca.
Hikaye Enzo Ferrari’nin açlıktan kırıldığı, işsizlikten intiharı düşündüğü zamanlara dek uzanıyor.
1919’da Ferrari, o sıralar CMN’de (Costruzioni Meccaniche Nazionali) çalışan Ugo Sivocci ile tanışır. İkili kısa zamanda sıkı dost olur. Ferrari’nin parasızlıktan, Sivocci’de yemek yediği zamanlar. Sivocci kendisine Alfa Romeo için çalışmasını teklif eder, yarış pilotu olacaktır. Birlikte Alfa Romeo’nun ilk yarış takımını oluşturdular. 4 kişilik takımda diğer isimler ise Giuseppe Campari ve Alberto Ascari’ydi.
Sivocci çok başarılı bir pilot olmasına rağmen şans kendinden yana değildi. Sivocci, 1923’de, Palermo’da gerçekleştirilmekte olan dönemin en prestijli otomobil yarışı Targa Florio’ya katılırken üzerindeki kötü şansı kırmak için otomobiline şans getirecek bir logo ekledi.
Alfa Romeo RLTF model otomobilin üzerine 4 yapraklı bir yonca çizdi. 4 yapraklı yonca şansı simgelerken aynı zamanda her bir yaprak Alfa Romeo takımındaki her bir pilotu temsil ediyordu.
Logoyu resmettiği otomobille girdiği yarışı kazanan Sivocci o döneme sürüş tekniğindeki başarıdan çok 4 yapraklı yoncayla damga vurdu. Ancak kısa süre sonra şans Sivocci’ye tekrar sırtını dönmüştü. Aynı yıl İtalya Grand Prix’ine için hazırlanan Sivocci yarış öncesi pistte çalışırken hayatını kaybetti.
Sivocci’nin ölümünden sonra, logoda sembolik bir değişikliğe gidildi.
QV, 3 köşeli olarak yeniden tasarlandı.
Günümüzde logo hala Alfa Romeo’nun zengin yarış geçmişine ithafen otomobillerinin en performanslı versiyonlarında kullanılmaya devam ediliyor.
Diğerlerine yüksekten bakmak: Stelvio!
FCA Group’un, Giulia’dan sonraki adımı tüm dünya tarafından merakla beklenirken Fiat 500L kamuflajında SUV araçlar dolaşmaya başlamıştı. Yıllardır beklenen SUV’un kısa sürede geleceği söylentileri interneti çalkalıyordu. Üretim esnasında çekilen bir fotoğrafın da internete servis edilmesiyle beklenen otomobilin kısa sürede karşımıza çıkacağı netleşmiş oldu.
Alfa Romeo’nun tek arazi aracı tecrübesi 1950’lerde üretilen Matta ve 2003 yılında ortaya çıkan konsept otomobil Kamal olduğundan herkesin kafasında soru işaretleri oluşmuştu.
14 yıllık uzunca bir bekleyişin ardından 16 Kasım 2016’da Stelvio büyük bir etkinlikle tanıtıldı. Kurtarma planında 3. adım da iddialı bir crossover SUV ile atılmış oldu. Amerikan pazarına verdiği önemin altını çizmek isteyen Alfa Romeo, Stelvio’nun prömiyerini de Los Angeles’ta gerçekleştirdi.
https://www.youtube.com/watch?v=0IVqE_M8orA
Alfa Romeo tanıtım sırasında sunduğu video ile, günlük yaşantımızdaki monotonluğu, rengimizi, ruhumuzu kaybettiğimizi anlatıyordu.
Artık insanlığın renklenmesi gerekiyor ve biraz renklenmek için “Rosso Alfa” da fena seçim değildir!
Ilgıt ılgıt “Kızıl Rüzgar”
Alfa Romeo, üreteceği SUV için yalçın kayaların üzerine kurulmuş Stelvio geçidinin adını kullanmayı seçti. Oldukça iddialı ve İtalyan estetiğine uygun bir seçim!
Alpler’de salına salına ilerleyen çetin bir geçit Stelvio. Kuzey İtalya’da, deniz seviyesinden 2757 metre yüksekte. Sınırsız virajları ve mükemmel manzarasının yanında 2008 yılında Top Gear tarafından dünyanın en iyi sürüş rotası seçilmesiyle ünlendi.
Stelvio, FCA Group tarafından yeni geliştirilen Giorgio platformu üzerinde, %50-%50 ağırlık dağılımı ve sınıfının en iyi ağırlık-güç oranıyla üretildi. Giulia’ya benzer tasarımı ve kaslı çizgileriyle beğeni toplayan Stelvio için son teknik detaylar da belirginleşmeye başladı. Marka, Giulia’da olduğu gibi imzası Scudetto’yu genişçe konumlandırmış.
2 dk. Mola: Scudetto?
Estetiğe önem veren, köklü markalar ürettikleri otomobiller üzerinde uzaktan bile fark edilebilecek, imza niteliğinde öğeler tasarladılar. Böylece otomobilin hangi markaya ait olduğu kolayca fark edilebiliyordu.
İtalyanca “scudo”, yani kalkan manasındaki kelimeden türemiş “scudetto” arma veya küçük kalkan anlamına geliyor.
Alfa Romeo’da kullanılan imgelerden biri olan özgün ızgara formu “Scudetto” 1940’lı yılların sonundan günümüz tasarımlarına kadar yerini korumakla beraber teknik açıdan motor için gerekli hava girişini de oldukça iyi sağlıyor.
Stelvio, 3 çeşit donanım paketiyle geliyor
İlk olarak İngiltere’de satışa sunulacak model 3 donanım paketiyle gelecek: Stelvio, Stelvio Super ve Stelvio Tecnica. Otomobilin en alt donanım paketi bile 17” jantlar, 8,8” dokunmatik multimedya, 8 hoparlörlü ses sistemi, park sensörleri, hız sabitleme, elektrikli bagaj kapağı, yağmur ve ışık sensörlerini içeriyor.
Konu güvenlik olduğunda ise giriş seviyesi donanım paketi, şerit takip asistanı, otomatik acil durum fren sistemi, yaya koruma ve çarpışma uyarı sistemi gibi donanımları barındırıyor.
Bir kaç çanta fazla paranız mevcutsa modele özel trim, 18″ jantlar, 3 renk opsiyonuyla deri ve kumaş koltuk seçenekleri, kapı eşikleri ve 3 renk kombinasyonlu iç kapı ve konsol kaplamaları içeren Stelvio Super modelini tercih edebilirsiniz.
Stelvio Super için opsiyonel olarak gerçek ahşap kaplamalar ve elektrikli ısıtmalı gerçek deri koltuklar seçilebiliyor. Ek olarak seçilebilen spor paket elektrikli, ısıtmalı, deri spor koltuklar, ısıtmalı spor direksiyon, metal pedallar ve kapı eşikleriyle geliyor.
En yüksek donanım paketi olan Tecnica yalnızca dizel motor seçeneğiyle gelecek. Alt donanım seviyelerine göre Tecnica’da ekstra olarak 3-boyutlu navigasyon, bi-xenon adaptif farlar ve otomatik katlanan aynalar var.
Performans konusunda benzersiz olacak
İngiltere’de sunulacak motor opsiyonlarından ilki 2.0 litre turbo, 280 hp güç üretebilen ve 400 nm tork değerine sahip benzinli motor. Bu motor için 0-100km/saat hızlanma değeri 5,7 sn.
2. ve son seçenek olan 2.2 litre dizel motor 180 ve 210 hp güç üretebilen 2 farklı versiyonla gelecek. 210 hp güç üreten versiyonu 470 nm tork üretirken 0-100 km/saat hıza ulaşması 6,6 sn alıyor.
Benzinli ve dizel motor seçeneklerinin her ikisi için de ZF tarafından üretilen 8 ileri otomatik şanzıman kullanılmış. Ayrıca otomobil Alfa Romeo’nun Q4 adını verdiği 4 tekerlekten çekiş sistemiyle donatılacak.
Quadrifoglio Verde!
Stelvio’nun bir de rekortmen versiyonu olacak !
Stelvio’nun QV versiyonu, 2.9 litre silindir hacimli, 505 hp güç üreten, 600 nm torka sahip çift turbolu motoruyla 0-100 km/saat hıza 3,9 saniyede ulaşabiliyor. Lansmanda sunuluan ve simülasyonlarla ulaşılmış Nürburgring tur sonuçlarına göre Stelvio QV üretilmiş en hızlı SUV olacak.
Stelvio diz ve baş mesafelerinin yanında geniş bagaj kapasitesiyle ultra performanslı bir aile aracı olarak düşünülebilir. Ancak otomobil her anne babanın alabileceği cinsten değil. Alfa Romeo, Cassino fabrikasında üretilecek otomobilin liste fiyatlarını sonbaharda netleştirmeye başlayacak. Henüz elimizde bir ipucu olmasa da QV modeli için etiketin 800 bin lira civarında olacağı tahmin ediliyor.
Bir sonraki adım?
CEO Marchionne, Stelvio’dan sonra 166 modelinin halefi olacak E segment bir sedanın geleceğini açıklamıştı. Buna ek olarak 2020’ye kadar 2 farkı SUV, 2 farklı “specialty” otomobil (Spider, GT veya Brera gibi tek kapılı araçlar) ve Giulietta’nın yerini alacak bir hatchback planlandığını söylüyor.
Hasbihal
Bu yazımızda Alfa Romeo’nun geçmiş başarıları, kendine has tasarım öğeleri, hali hazırda üretimde olan son dönem modelleri, gelecek kaygısı ve yakın zamanda üretimine veya satışına başlanacak yeni modellerini konu edindik.
Bir sonraki yazıda tekrar buluşmak üzere, kalın sağlıcakla.
Çok güzel bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık. Alfa Romeo çok sevdiğim ve saygı duyduğum bir marka. Alfa adına, tarihine, şanına, kalitesine saygı duyulmayı hakeden ender üreticilerden biri. Alfa her ne kadar FCA markası olsada Alfa’yı Fiat’tan tamamen ayırarak değerlendirmek gerekir ya da Alfa’yı Fiat’ın lüks markası olarak değerlendirmek daha doğru olur. Bkz: Audi VW’nin lüks markası gibi. FCA’nın Alfa’yı yaşatması Alfa için çok önemli bir adım olmuş
Yazıyı tekrar okuyun derim. Bu yazıdan, bu tarihten Alfa’yı “Fiat’ın lüksü” diye değerlendiriyorsanız bir sıkıntı vardır. Tek ortak noktaları, aynı holding içinde yer almaları.
Glee kod adlı arkadaşım. Meraketme benim yazıyı tekrar okumama hiç gerek yok. FCA Alfa’yı satın aldıktan sonra Alfa’yı VW Grubu’nun Audi’si gibi ayrıcalıklı yapmak için çalışıyor. FCA’nın açıkladığı diğer planlar da ilginç. Nitekim şirket Alfa Romeo’yu tamamen lüks ve küresel bir marka yapma niyetini de açıklamıştı
Yazı oldukça güzel ve bilgi verici olmuş,Alfa Romeo’nun Stelvio ve Guiliasıyla FCA’nın 2.0 litrelik ve üstü motorlarla Türkiye’yi hedef almadığı ve bizim yollarımızda göremeyeceğimiz çok açık ama Alfa Romeo gibi bir markanın hakettiği değere de sahip olmasını istiyorum belki FCA Alfa’dan kazandığı deneyimleri Fiat bünyesinde daha ucuza buluşturur ve bizde kolaylıkla alabiliriz.Yani kısacası artık arkadan itişli D segmenti aradıklarında insanlar sadece BMW ve Mercedes’e bakmayacaklar bu bile çok büyük bir gelişim.
Gerçekten çok güzel yazı olmuş. Çoğu markanın geçmişini bilirken alfanın geçmişini yeni yeni öğreniyorum. Enzo ferrarinin alfanın yarış pilotu olduğunu daha geçenlerde öğrendim. Şuana kadar en hevesli okuduğum marka tarihi oldu.
Önceki gibi bu yazını da ilgiyle takip ettim. Profesyonel editör seviyesini yakalamışsın. Tebrikler.
timuçin ellerine sağlık roman gibi başladı bitti yazı harikaydı.. çok başarılı buldum tebrik ederim hem seni hem de alfa’yı
Hocam yazılarınız dolgun ve okuması çok zevkli. Tabiki Alfisti olarak da çok hoşuma gitti bu yazıyı okumak. Yalnız küçük bir düzeltmede bulunmak istiyorum; Mito A sınıfı değil B sınıfı bir araba. Tekrardan ellerinize sağlık ?
Beğenmenize sevindim, yapıcı yorumunuz için teşekkürler. Doğru yakalamışsınız, Wikipedia’da bile Mito için B segment verisi mevcut ancak benimki biraz serzeniş 🙂 B segmentteki corsa gibi araçların bile daha ferah iç mekanları mevcutken Grande Punto şasisinden Mito yapılması Alfa Romeo severleri üzüyor. Üzerine sınırları zorlayan etiketler gelince araç 13 satıyor ne yazık ki. Premium A segment yazışım da biraz bundan. Okuyucuyu yanlış yönlendirmek istemem bu nedenle çabucak düzeltme yapayım. Tekrar teşekkürler.
Anlıyorum. Aslında Mito’nun asıl amacı 8C’yi daha ulaşılabilir bir fiyata benzer tasarımı sunabilmek. Grande Punto’nun şasisi de kötü bir platform değil. Ama günümüz şartlarında bir çok firma ortak şasi kullanıyor. Maliyetten kısmak için. Kullanmadığım için yorum yapamıyorum ama Mito sınıfının en farklı arabalarından. Benim 3 kapılı b sınıfı araçtan ferahlık beklentim çok fazla olmaz. Sportif olmasını isterim. Evet çok fonksiyonel olan örnekleri de var. Aile kullanımı için de rahat. Ama bence 3 kapılı hatchback diyince tek istediğim sportif olması.
Bir de son olarak Giulia’da kullanılan şanzıman Zf’in tork konvertörüdür. Keşke kendi geliştirdiği şanzıman olsaydı ama bunu kullanmasının sebebi de mantıklı, Zf hali hazırda sorunsuz bir şanzıman.
sayın editörlerimiz civic testi siteye eklenmemiş
Sn. otopark.com editörleri sizden rica ediyorum bir yazıda Fiat’la ilgili yazın. Fiat adına ve tarihine saygı duyulması gereken bir marka. Fiat; Chrysler, Dodge, Jeep, Alfa Romeo, Ferrari, Maserati sahibidir. https://tr.wikipedia.org/wiki/Fiat
Fiat yazmak isterim ancak olsa kitap olur 🙂 Zayıf Otomobil kültürü yüzünden bazı markalar sanki kötüymüş gibi bir algı var. Halbuki İtalyanlar ve doğal olarak Fiat da otomobil tarihinde büyük rol oynamış ve oynamaya da devam edecek gibi görünüyor. Çok efsane otomobilleri var. Bir çok tasarım ofisi tarafından yorumlanan ve 30 senenin üzerinde üretimine devam edilen bir tanesine de şöyle buyrun, Fiat 8V Supersonic (Otto Vu)
Ben Alfa Romeo’nun coupe ve cabrio segmentlerine geri donecegini dusunmuyorum Stelvio sonrasi C sinifi bir crossover ve C sinifi HB cikarabilirler . mito , 166 , brera , spider bir daha gelmez , 4c gibi ozel araclar ise bence sinirli sayilarda uretilecektir .
Alfa Romeo premiumdur rakipleri de Audi, BMW, Mercedestir. Toyota, VW, Honda, Nissan, Hyundai, Opel gibi markalar Alfa’nın rakibi değildir olamazda. Fiat Alfa’yı Maserati seviyesine çekicek vizyon politikasını buna göre ayarladı. Giuletta, Giulia,4C, 8C, Brera daha ne sayayım. Alfa Romeo tasarım ve sürüş zevki ile ön plana çıkan bir marka. VAGbotlara sorsak Alfa premium falan değildir. Alfa Romeo premium bir markadır ama VW değildir