Elektrikli otomobillerde şarj sorunu ortadan kalkıyor!
Son dönemde popülerleşen elektrikli otomobillerin önümüzdeki 10 yıl içerisinde dizel motorların yerini alması planlanıyor. Bunun önündeki en büyük engel olan şarj ve menzil problemleri ise kısa süre sonra tarih olacak!
6 dakika şarj ile 320 kilometre elektrikli menzil!
Japon Toshiba, yeni geliştirdiği batarya teknolojisi ile uzun şarj sürelerini ortadan kaldırmaya hazırlanıyor. Titanyum niobyum oksit adlı yeni bir materyalden üretilen batarya, halihazırda kullanılan lityum-iyon pillerden iki kat daha fazla verimliliğe sahip. Sıcaklıkla tepkimeye girmediği için ultra hızlı şarj olabilen batarya, 32 kWh’lık enerji ile 6 dakikada 320 kilometrelik menzile ulaşabiliyor.
Tesla’nın Supercharger istasyonları ile kıyaslandığında 3 kata varan daha hızlı şarj sürelerine ulaşan SCiB, 5000 döngüde verimliliğinin yalnızca %10‘unu kaybediyor. Şuanda prototip çalışmaları devam eden teknolojinin en geç 2019’a kadar hazır hale gelmesi hedefleniyor.
böyle önemli bir habere kayıtsız kalınması gerçekten üzücü. Yatın kalkın şirokko bir daha üretilir mi onu tartışın siz kekolar. Adamlar geleceği tasarlıyor siz hala bmw mi geçer mercedes mi tadında salak salak işler.
Gerçekten devrim… 300km gidecek kadar menzili 6 dakikadan kısa bir sürede şarj edebiliyor özellikle 32kWh ile bunu başarabiliyor bence hatırı sayılır derecede iyi bir değer. Isıyla tepkimeye girmemesi en büyük artısı, önü açık bir buluş. 5000 şarjın ardından %10'luk bir verim azalması söz konusu yani ortalama 300km menzilli bir bataryadan örnek verecek olursak 1.5 milyon km sonrası bataryanın sadece %10'u verimini kaybetmiş oluyor gerçekten çok büyük bir şey bu.
Büyük gelişmeymiş bu 1,5M km de %10 kayıp ; Motorlarımız o kadar dayanmıyor öyle düşünün