FeaturedHaberler

Cam filmine yeniden yasak geldi




Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan yönetmelik değişikliğiyle araçlarda renkli cama ve cam filmine yeniden yasak geldi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelikle, araçlarda cam filmi ve renkli cam kullanımına ilişkin hükümde değişiklik yapıldı. Buna göre, cam filmi ve renkli cam kullanımında Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 63. maddesi esas alınacak.

Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin ilgili maddesi ise “Taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır” hükmünü içeriyor.

Yürürlüğe girmeden yasaklandı. Bakanlık yetkilileri de ulusal güvenliğe ilişkin çekinceler nedeniyle söz konusu düzenlemenin yapıldığı bilgisini paylaştı.

Bakanlık, 26 Ekim 2016’da yayımladığı yönetmelikle, bir yıl sonra yürürlüğe girecek şekilde sürücülerin araçlarına onaylı cam filmi takmasını, ön cam hariç serbest bırakmıştı. Yönetmelikle, cam filmlerinin ışık yansıtma oranı için de çeşitli sınırlamalar getirilmişti. Böylece, 26 Ekim 2017 olan yürürlük tarihi gelmeden yeniden düzenleme yapılmış oldu.

Yasağa tepki geldi

Türkiye Otomotiv Bakım Dernekleri Federasyonu (TOBFED) Genel Başkanı Serkan Bakırtaş, cam filmine yasak getirilmesinin mağduriyetler yaratacağını ileri sürerek, bu konuda yasal girişim başlatacaklarını bildirdi.

Bakırtaş, cam filminin birçok faydası bulunduğunu, pek çok ülkede araçlara cam filmi taktırmanın teşvik edildiğini kaydetti.

Yasağın çözüm olmayacağını kaydeden Bakırtaş, “İlgili bakanlığın 26 Ekim 2016’da yayımlanan yönetmeliğinde serbest bırakılan cam filmi, yönetmelikte belirtilen kontrol mekanizması ve teknik şartlar sağlanamadığı için bugün itibarıyla iptal edildi. Bu iptal, beraberinde pek çok mağduriyet getirecektir. Sektörden ekmek yiyen yüz binlerce insanın işsiz kalması, tüketicilerin araçlarındaki cam filmi yüzünden ceza ödemesi, insanların ciddi sağlık ve güvenlik problemiyle karşı karşıya kalması bunlardan en önemlisi.” ifadelerini kullandı.

“Yasak getirilmesini anlayabilmiş değiliz. TOBFED olarak bu hatadan bir an önce dönülmesi için yasal girişimlerimizi başlatacağız” şeklinde konuştu.

Sergen Satır

Merhaba, ben Sergen. 1997 doğumluyum, İzmirliyim. Mütercim-tercümanlık öğrencisiyim, bir de otomobillere son derece meraklıyım. Otomobillere olan ilgim ve bilgim her geçen gün artıyor. Edindiğim deneyimlerin çoğunu Otopark.com'a borçluyum. Şimdi ise hedefim Otopark'ı olduğundan çok daha iyi bir konuma getirmek.

İlgili Makaleler

24 Yorum

  1. Cam filmi hakketten ihtiyaç özellikle Antalya’da. En azından 1 nımara serbes olsa.

  2. Bunlar cam filmini taktıranada kafayı yedirirler,taktırmayanada.Ya yasak de,ya da değil de.Eşya mı bu kaldırıp geri getiriyorsun.

  3. Dünyanın en saçma yasaklarından biri. Çoğu firma üst donanımlarında standart olarak sunuyor bunu. B sınıfında bile en azından stil paketleriyle bilmemnelerle arabalar fabrika çıkışı bu şekilde geliyor. Eee?? Ulusal güvenliği tehdit edecek olan, donanımlı bir B sınıfı araçla da bunu pekala yapabilir.

  4. alpergde demiş ki:

    Bunlar cam filmini taktıranada kafayı yedirirler,taktırmayanada.Ya yasak de,ya da değil de.Eşya mı bu kaldırıp geri getiriyorsun.Hepsini görüntüle…

    Aynen öyle, yasal diye yaptırıyorsun 1 sene dolmadan yasaklanıyor, geri mi çıkarıcaz
    Bu ne saçmalık, 2 ye kadar serbest olmalı 3 sonrasını yasakla

  5. bt demiş ki:

    Dünyanın en saçma yasaklarından biri. Çoğu firma üst donanımlarında standart olarak sunuyor bunu. B sınıfında bile en azından stil paketleriyle bilmemnelerle arabalar fabrika çıkışı bu şekilde geliyor. Eee?? Ulusal güvenliği tehdit edecek olan, donanımlı bir B sınıfı araçla da bunu pekala yapabilir.Hepsini görüntüle…

    İşin komik tarafı, polis fabrika çıkış olduğuna da inanmıyor.

  6. Cagdas Cag demiş ki:

    İşin komik tarafı, polis fabrika çıkış olduğuna da inanmıyor.Hepsini görüntüle…

    Bi ara elinde bıçakla geziyorlardı, bıçak çizerse filmmiş

  7. mcanerg demiş ki:

    Bi ara elinde bıçakla geziyorlardı, bıçak çizerse filmmişHepsini görüntüle…

    peki camın dış yüzüne değil de iç yüzüne yapılan fimler ne olacak 😀 iç tarafa da mı bıçakla girişiyorlar 😀

  8. Iskender™ demiş ki:

    peki camın dış yüzüne değil de iç yüzüne yapılan fimler ne olacak 😀 iç tarafa da mı bıçakla girişiyorlar :DHepsini görüntüle…

    Girişiyorlar fark etmiyor. Anahtar, bıçak, kesici veya sert herhangi bir alet ile girişiyorlar. Zarar verip vermemeleri umurlarında değil. Zaten onlar da araçların marka-model-donanım seçeneklerini senin benim gibi iyice ezberlediği için hangi aracın orijinalinde karartılmış cam var, hangisinde yok biliyorlar. Zaten filmli camla karartılmış cam arasındaki görsel fark direkt belli oluyor numaraları aynı olsa bile.

  9. Cenk demiş ki:

    Girişiyorlar fark etmiyor. Anahtar, bıçak, kesici veya sert herhangi bir alet ile girişiyorlar. Zarar verip vermemeleri umurlarında değil. Zaten onlar da araçların marka-model-donanım seçeneklerini senin benim gibi iyice ezberlediği için hangi aracın orijinalinde karartılmış cam var, hangisinde yok biliyorlar. Zaten filmli camla karartılmış cam arasındaki görsel fark direkt belli oluyor numaraları aynı olsa bile.Hepsini görüntüle…

    yazları camları açıp gezmek şart oldu o zaman 😀 ahah 😀

  10. Iskender™ demiş ki:

    yazları camları açıp gezmek şart oldu o zaman 😀 ahah :DHepsini görüntüle…

    Durdurursa kaldırıp bakıyor ama tabii özellikle filme bakmak istiyorsa 😀 Film konusunu tekrar yasaklamalarının sebebi ceza kesip para tahsil etmek. Ekonomi çöküşe doğru gittiği için her yerden para alma peşindeler o sebeple film konusunda polisler özellikle ceza yazmaya başlayacaktır. Dikkat etmek lazım.

  11. Cenk demiş ki:

    Durdurursa kaldırıp bakıyor ama tabii özellikle filme bakmak istiyorsa 😀 Film konusunu tekrar yasaklamalarının sebebi ceza kesip para tahsil etmek. Ekonomi çöküşe doğru gittiği için her yerden para alma peşindeler o sebeple film konusunda polisler özellikle ceza yazmaya başlayacaktır. Dikkat etmek lazım.Hepsini görüntüle…

    peki şuna ne dersin? 😀 şehir içine park etmek artık paralı muğlada 😀 normalde 15dk ücretsiz olmasına rağmen koyduğunuz anda sileceğe bir adet fatura iliştirilmiş olarak görüyorsunuz :d <3

  12. Iskender™ demiş ki:

    peki şuna ne dersin? 😀 şehir içine park etmek artık paralı muğlada 😀 normalde 15dk ücretsiz olmasına rağmen koyduğunuz anda sileceğe bir adet fatura iliştirilmiş olarak görüyorsunuz :d <3Hepsini görüntüle…

    O mevzu Zonguldak'ta yıllardan beri var. Yol kenarları bile paralı. İnanırım yani 😀

  13. Hiçbir trafik polisi araba çekmek varken filmli araca ceza yazmayla (özellikle talimat gelmedikçe) uğraşmaz. Neden mi? Tamamen duygusal. Cam filmi için yazacağı cezayı devlet tahsil edecek. Ama çekerse park cezası+çekici parası+park ücreti ödeyeceksiniz. Bu yüzden trafik polisleri çoğu zaman ya hatalı park etmiş ya da hacizli+yakalamalı arabaların peşindedir. Çoğunlukla yakalaması olanlara bakarlar, çünkü otoparkta kalacağı süre daha fazladır. Birkaç saatinizi yediemin otoparklarından birinin önünde geçirirseniz ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız.

    Ben kışlık lastikler gibi bunun da bir standarda bağlanacağını düşünüyorum. Zamanı gelince görürüz, sadece ihaleyi kime vereceklerine karar verememişlerdir daha.

  14. Onemanband demiş ki:

    Hiçbir trafik polisi araba çekmek varken filmli araca ceza yazmayla (özellikle talimat gelmedikçe) uğraşmaz. Neden mi? Tamamen duygusal. Cam filmi için yazacağı cezayı devlet tahsil edecek. Ama çekerse park cezası+çekici parası+park ücreti ödeyeceksiniz. Bu yüzden trafik polisleri çoğu zaman ya hatalı park etmiş ya da hacizli+yakalamalı arabaların peşindedir. Çoğunlukla yakalaması olanlara bakarlar, çünkü otoparkta kalacağı süre daha fazladır. Birkaç saatinizi yediemin otoparklarından birinin önünde geçirirseniz ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız.

    Ben kışlık lastikler gibi bunun da bir standarda bağlanacağını düşünüyorum. Zamanı gelince görürüz, sadece ihaleyi kime vereceklerine karar verememişlerdir daha.Hepsini görüntüle…

    Trafik polisi hatalı park v.b durumlar haricinde cam filmi gibi durumlarda direkt olarak aracı bağlamıyor ki. Önce para cezası ardından tekrar yakalanırsa aracı bağlıyorlar. Başka bir başlıkta da söyledim; ' Bütçe Kanunu Tasarısı'na göre yeni yılda kamunun vatandaştan 12 milyar lira ceza toplaması öngörüldü. Trafik polisinin keseceği ceza miktarı 3.4 milyar lira oldu ' haberiyle doğru orantılı ve eş zamanlı olarak cam filmi yasallaştırılacakken bir anda vazgeçildi. Ben tesadüflere pek inanmam. O sebeple gözünün üstünde kaşın var deyip 2018 yılı için bolca ceza kesecekler. Cam filmi ise en ideali. Trafikte cam filmsiz araba yok denecek kadar az.

  15. Cenk demiş ki:

    Trafik polisi hatalı park v.b durumlar haricinde cam filmi gibi durumlarda direkt olarak aracı bağlamıyor ki. Önce para cezası ardından tekrar yakalanırsa aracı bağlıyorlar. Başka bir başlıkta da söyledim; ' Bütçe Kanunu Tasarısı'na göre yeni yılda kamunun vatandaştan 12 milyar lira ceza toplaması öngörüldü. Trafik polisinin keseceği ceza miktarı 3.4 milyar lira oldu ' haberiyle doğru orantılı ve eş zamanlı olarak cam filmi yasallaştırılacakken bir anda vazgeçildi. Ben tesadüflere pek inanmam. O sebeple gözünün üstünde kaşın var deyip 2018 yılı için bolca ceza kesecekler. Cam filmi ise en ideali. Trafikte cam filmsiz araba yok denecek kadar az.Hepsini görüntüle…

    Önceden kesilecek ceza da belli yani öyle mi 😀 Kesin toplanacaksa o para, gözünün üstünde kaşın car deyip alır.

  16. Ee cam filmi yasal olacak denilip ardından 2018 yılı için toplanacak trafik cezalarında ön görülen bütçenin 3.4 milyar liraya çıkarılmasıyla eş zamanlı olarak tekrar yasaklamaları çok manidar. Belediyelerde de para kalmadı çünkü. Özellikle şehir içinde kesilecek cezalar hem devletin hem de belediyelerin kasasını dolduracaktır.

  17. En büyük gelir,kış lastiklerinden gelecek bence. Bizim insanımız pek takmaz biliyorsunuz.

  18. Cagdas Cag demiş ki:

    En büyük gelir,kış lastiklerinden gelecek bence. Bizim insanımız pek takmaz biliyorsunuz.Hepsini görüntüle…

    Kış lastiği cam filmi mevzusu gibi değil. Cam filmi konusunda devletin yaptığı tamamen işgüzarlık. Ama gereken şartlar ve bölgelerde kış lastiği takmayanlara ciddi cezalar verilmesini destekliyorum. Kaç insan bunlar yüzünden mağdur oldu, arabaları hasar aldı veya canlarından oldu. Çok yüksek para cezaları verilmeli ki kimse aklından bile geçirmemeli, ben bunu ödeyemem en iyisi lastik alayım ya da aracı çıkarmayayım demeli.

  19. Cenk demiş ki:

    Trafik polisi hatalı park v.b durumlar haricinde cam filmi gibi durumlarda direkt olarak aracı bağlamıyor ki. Önce para cezası ardından tekrar yakalanırsa aracı bağlıyorlar. Başka bir başlıkta da söyledim; ' Bütçe Kanunu Tasarısı'na göre yeni yılda kamunun vatandaştan 12 milyar lira ceza toplaması öngörüldü. Trafik polisinin keseceği ceza miktarı 3.4 milyar lira oldu ' haberiyle doğru orantılı ve eş zamanlı olarak cam filmi yasallaştırılacakken bir anda vazgeçildi. Ben tesadüflere pek inanmam. O sebeple gözünün üstünde kaşın var deyip 2018 yılı için bolca ceza kesecekler. Cam filmi ise en ideali. Trafikte cam filmsiz araba yok denecek kadar az.Hepsini görüntüle…

    Ben devletin hatalı parklardan+hacizli yakalamalı araçlardan (dahası hatta buz dağının görünmeyen kısmı elbette ki var ama gerek yok şimdi.) kazandığı paranın cam filmli araçlara yazılacak cezalara tenezzül bile etmeyecek kadar çok olduğunu anlatmaya çalışıyorum. İstanbul gibi yerde bile ilçelerde ortalama 3-4 tane trafik ekibi varken özellikle talimat gelmedikçe bu işle uğraşacaklarını zannetmiyorum.

    Uygulama noktalarında yakalanmazsanız bence çoğunlukla bir problem olmaz. Ha tabiki bu söylediklerime inanıp inanmamakta özgürsünüz. nasıl olsa yakında ana haber bültenlerinde bir trafik amiri çıkar (bayan emniyet amiri hatta, tayini çıkmadı ya da açığa filan alınmadıysa tabi) , gün içerisinde trafiğin yoğun olduğu saatlerde rastgele bir iki kurban çevirip kameralar önünde ceza yazılırken "cam filmi şöyle kötü, böyle tehlikeli" diye üç beş zırva sallar. Bir iki de acar muhabire trafikte röportaj yaptırılır. Algı çalışması böylece tamamlanmış olur.

    Emniyet şeridini kullananlar, aracına çakar lamba-siren tertibatı taktıranlar hakkında yapılacak uygulamalar anlatılırken dönen haberler bunun birebir aynısıdır. Bir iki kurban ceza yer, yetmez aracı bağlanır. Bir iki tanesi de memurla ters gider. Bundan gayrısına hiçbir şey olmaz arkadaşlar. Denendi %100 çalışıyor. Bu ülkede hangi denetim sistemi sağlıklı çalışmış ki bu çalışsın?

  20. Valla eğer para lazımsa bu şekilde bir öyle bir böyle yaparak çıkarılmamalı. Alkollü araç kullanandan İsviçre’deki gibi gelire göre ceza al bak nası bütçe doluyor. Zengin çocuğu İstinye de kullanırken yakala yaz 50.000tl bizim cam filmine bulaşma. Aynı şekilde trafikte hayatı tehdit eden hertürlü unsurun cezası artırılmalı. Ayrıca yaya geçidi kaldırım vs yerlere park ve yaya gwcidinde yol vermeyene de yaz trafikte medeniyet de öğretmiş oluruz hem

  21. Onemanband demiş ki:

    Ben devletin hatalı parklardan+hacizli yakalamalı araçlardan (dahası hatta buz dağının görünmeyen kısmı elbette ki var ama gerek yok şimdi.) kazandığı paranın cam filmli araçlara yazılacak cezalara tenezzül bile etmeyecek kadar çok olduğunu anlatmaya çalışıyorum. İstanbul gibi yerde bile ilçelerde ortalama 3-4 tane trafik ekibi varken özellikle talimat gelmedikçe bu işle uğraşacaklarını zannetmiyorum.

    Uygulama noktalarında yakalanmazsanız bence çoğunlukla bir problem olmaz. Ha tabiki bu söylediklerime inanıp inanmamakta özgürsünüz. nasıl olsa yakında ana haber bültenlerinde bir trafik amiri çıkar (bayan emniyet amiri hatta, tayini çıkmadı ya da açığa filan alınmadıysa tabi) , gün içerisinde trafiğin yoğun olduğu saatlerde rastgele bir iki kurban çevirip kameralar önünde ceza yazılırken "cam filmi şöyle kötü, böyle tehlikeli" diye üç beş zırva sallar. Bir iki de acar muhabire trafikte röportaj yaptırılır. Algı çalışması böylece tamamlanmış olur.

    Emniyet şeridini kullananlar, aracına çakar lamba-siren tertibatı taktıranlar hakkında yapılacak uygulamalar anlatılırken dönen haberler bunun birebir aynısıdır. Bir iki kurban ceza yer, yetmez aracı bağlanır. Bir iki tanesi de memurla ters gider. Bundan gayrısına hiçbir şey olmaz arkadaşlar. Denendi %100 çalışıyor. Bu ülkede hangi denetim sistemi sağlıklı çalışmış ki bu çalışsın?Hepsini görüntüle…

    Söylediğin cezalardan daha fazla para kazanılması zaten normal bir şey. Özellikle büyükşehirler ya da nüfusu kalabalık şehirler için dediğin şeyler doğru. İstanbul'da kaç polis sadece cam filmi için çevirme yapacak ? Ama zaten küçük şehirlerde cezaya konu olan şeyler çok daha farklı. Mesela yaşadığım bölgede polisler bol bol çevirme yapar, küçük bir yer. Burada trafik cezalarının ( çevirme yapılarak ) konusu radar, hatalı park, mevzuata uymayan otomobil kontrolü şeklinde ilerliyor. En işlek yerlerden birine çevirmeyi koyuyorlar, denk geleni durdurup cam filmi varsa basıyorlar cezayı. O sebeple Anadolu şehirlerinde polislerin fiilen olaya dahil olup cezaya konu olabilecek mevzuları bu saydıklarımdan daha fazla değil. Zaten cam filmi yasallaştırılacakken kaldırılması da olabilecek her şekilde mümkün olan en fazla parayı toplayabilmek.

    1. Antep te cayır cayır ceza yazılıyor. Bütçe açığını biz kapatacaz sanırım. Pamuk eller cebe

  22. Cam filmi ile yazın klimadan yani yakıttan tasarruf yapıyoruz. Bu devlet vatandaşa niye düşman muamelesi yapıyor. Aracın içini görseler ne olur, suçluyu yüzünden mi tanıyacaklar?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu