Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, ülkemizde üretilen binek otomobillerin yerlilik oranlarına ilişkin araştırmasını yayınladı. Bakanlığın yaptığı araştırmaya göre yerlilik oranı en yüksek otomobil acaba hangi markaya ait?
Yerlilik oranında Hyundai birinci, Honda sonuncu!
Binek otomobiller kategorisinde Ford Otosan, Tofaş, Oyak Renault, Hyundai Assan, Toyota ve Honda’nın ülkemizde yaptığı üretimlerin yerli oranları hesaplandı. Hyundai’nin i20 modeli %62 oranla ilk sıraya otururken, markanın diğer modeli i10 ise %61 ile ikinci sıraya yerleşti. Koreli markayı %60.6 ile Fiat Egea Sedan takip ederken, son sırada ise %18.6 ile Honda Civic RS bulunuyor.
Renault, Clio Sport Tourer ile %56.1 yerli üretim oranına ulaşırken, Toyota ise çok satan C-HR modelinde %45-53 arası yerli üretim gerçekleştirdi. Yayınlanan raporun tamamına ve diğer araçların yerli üretime katkı oranlarına buradaki linkten ulaşabilirsiniz.
Madem oyle neden kendi ulkemizde satilirken indirimli satilmiyor ? Saka gibi kendimiz uretiyoruz ama ustune otv koyup pahaliya kendimiz aliyoruz ah ah
Şehir içi alçak tabanlı otobüslerde çok dönüyor bu yerli tatavası. Alman firması bile %51 yerlilik oranı yakaladıysa bizim firmalar kusura bakmasınlar ama parça birleştirmekten pek ileriye gidememişler. Bir umut vadeden Bmc var. Onunda şanzıman Zf, motor Cummins; geriye bir şey kalmıyor zaten. Diğer araçlarda da motorlar: Magirus-Deutz, Man, Mercedes, Cummins; şanzımanlar Zf veya Voith.
Bu pazarda en önemli şey şasi ömrünü uzatan kataforez dedikleri işlem, onu da bir tek Man ve Mercedes yapıyor.
''Tamamen yerli, %100 Türk sermayesine sahip Temsa'nın Adana'daki Ar-Ge Merkezi'nde Türk mühendisler tarafından geliştirilen Avenue LF, toplu taşımacılığa yeni bir soluk getiriyor. Avenue LF, çevreci motoru, hafifliği, fiyat avantajı, yakıt tasarrufu ve konforu ile şehir içi taşımacılıkta standartları değiştiriyor. Temsa Avenue LF, üstün teknolojik özellikleri, yüksek tavanı, geniş iç hacmi ile güvenli, konforlu ve keyifli yolculuklar sunuyor, engelleri ortadan kaldırıyor.'' http://www.temsa.com.tr/urunDetay.aspx?id=12
Siteye tamamen yerli yaz kim bilecek ?
Bmc Bmc Procity Procity PROCITY M3 Dizel Otomatik Standart 71%
Otokar Otokar Kent Otobüs M3 Dizel Otomatik 62,00%
Güleryüz Güleryüz Cobra GD272LF Otobüs M3 Dizel Otomatik 12 m Tek Katlı Alçak Tabanlı 58,30%
Anadolu Isuzu Isuzu Citiport (Ekipmanlı) Otobüs M3 Sınıf 1 Dizel Otomatik 54,40%
Temsa Temsa Avenue N Otobüs M3 Dizel Otomatik* 54,00%
Mercedes Benz Mercedes Conecto Solo (Şehiriçi) Otobüs M3 Dizel Otomatik Standart 51,36%
Man Türkiye A.Ş. Man Man Otobüs M3 Dizel Otomatik Lion's City (A20) 39,43%
Binek otomobil olarak Ford Otosan'ın ürettiği bir şey yok onu eklemeleri hatalı olmuş.
Otomobil ruhsatlı Courier olsa da, hafif ticari olarak geçmekte.
Hyundai i20'nin bile yerlilik oranı %62 iken (bunu bilmiyordum), Koç'un %60.6'lık Fiat Egea için yerli diyerek bangır bangır reklam yapması…
Samed M. demiş ki:
↑
Ben de öyle düşünüyorum..Fiat Egea'nın en basitinden kontağında bile kocaman ITALY yazıyor..
Puzzle gibi parçaları birleştiriyoruz fazlası yok
%61 İle yerli otomobil kullanıyorum ben deme hakkım varmı. Onca tofaş şahin vs varken, yerli arabaya benzemeyen tek araba benimkisi oysaki.
Bildigim kadariyla ab ile olan gumruk birligi anlasmasindan dolayi sadece yerli uretim araclara ozel vergi duzenlenemiyor.
Herkesin tamamen yerli olarak düşündüğü Atak helikopterinin sadece isim hakkı bizde olup İtalya’nın helikopteridir.
Atak helikopteri İtalyan AgustaWestland firmasına aitti. Agusta 3 farklı üretim hattında 3 farklı kalitede helikopter üretmekte idi. Atak helikopterine ait olan ürettim hattını tasarruf tedbirleri sebebi ile kapatmaya karar verdi. Tüm ürettim hattını ve üretime ilişkin teknoloji Türkiye’ ye bedeli karşılığında satıldı. Bu sebeple sizin düşündüğünüz gibi sadece isim hakkı bizde değil. Üretiim hattı teknolojisi ile beraber satın alındığı gibi sadece montaj değil, helikopter üzerinde her türlü modernizasyon ve değişiklik yapılmasına da imkan tanınmış oldu.
%60 çok çok iyi bir oran.
Helal olsun.
Devrim otomobillerini saymazsak, ilk Anadol 19 Aralık 1966’da üretilmiş. Aradan geçen 53 yıl sonra halen %60’da olmak komik olmanın da ötesinde. “Üreticilerimizin” yerlilik gibi bir dertlerinin olmadığını görülüyor. Esas şaşırtıcı olan bu!. Hyundai, Toyota’yı geçtik, Tofaş’a ne demeli?
%60’ın birimi ne?. Parça sayısı mı, para mı? Bunu da açık etmek lazım. Ben açıkçası parça sayısı gibi bir kandırmaca rakam olduğunu düşünüyorum.
%60 içine düşen parçalara da bakmak lazım. Koltuğu yapmak da bir iş(yapıyorsak tabii ki) ama motor, şanzıman, elektronik, frenler, amortisörler gibi kritik, yani aracı araç yapan parçaları yapmıyorsan gerisi boş.
Montajcı geldik, montajci gidiyoruz.