FeaturedHaberler

Subaru’dan en ilginç 5 STI




Subaru’nun STI bölümü 30 yaşında. Gerçekten de o kadar zaman geçmiş. Çoğumuz STI adını özel üretilmiş ve güçlendirilmiş Impreza’lardan (veya Legacy ve Forester modellerinden) tanıyor. Fakat Subaru Technica International’ın uzmanlık alanı bunun çok daha ötesinde. Efsanevi ralli pilotu Colin McRae ve Richard Burns gibi isimlerin arkasında STI’ın rolü büyük.  STI’ın 3 WRC şampiyonluğu ve 47 bireysel ralli zaferi bulunuyor.

Üzerinde STI imzası bulunan en ilginç beş otomobili listemizde derledik.

Subaru Impreza STI 22B

90’lı yıllarda ralli arabası olarak sıklıkla kullanılan ve sıradan Impreza’dan hem daha güçlü hem de daha sportif olan 22B, günümüzde açık arttırmalarda 100 bin sterlini aşkın fiyatlara satılan bir klasik.  Oldukça tuzlu, değil mi?

Yol versiyonundan ayrıştırmak amacıyla daha geniş bir bodykit, daha yakın oranlı manuel şanzıman, daha düşük direksiyon dönüş çapı ve bol miktarda güç bu otomobile eşlik ediyor.  2.2 litrelik dört silindirli boxer motor verilere göre 276 HP güç üretiyor. Fakat dönemin muadil Japon otomobillerinde de olduğu gibi iddialara göre bu motor açıklanandan çok daha güçlü.

Subaru Impreza STI RB320

Bu model Richard Burns’e adanmış özel üretim bir Impreza.  2007-vintage Impreza STI baz alınarak üzerine Prodrive Performance Pack eklenmişti. Bu paket otomobilin süspansiyonlarını alçaltmış ve gücünü 320 beygire çıkarmıştı.

Otomobilin 320 beygir olmasıyla birlikte aynı zamanda üretim adedi de 320. Otomobilin adında da zaten 320 sayısını görüyoruz.  RB320 yalnızca siyah renk ile sunuluyordu. Günümüzdeki fiyatı 30 bin sterlin seviyelerinde. Performansını, potansiyelini ve eşsizliğini göz önüne aldığımızda fiyatının “uygun” olduğunu söyleyebiliriz.

Subaru Impreza STI CS400

Subaru tarafından satılan en güçlü STI modeli bu idi. CS400’ün üzerinde Cosworth’un imzası da bulunuyor. Şaşırtıcı derecede güçlü olmasına rağmen bugüne kadar üretilen en hızlı Impreza CS400 değil.

Fakat bu otomobili gerçekten özel kılan şey, Subaru’nun hot hatch sınıfında Mercedes Benz AMG ve Audi RS’ten çok daha erken davranmış olması. Impreza’nın bu hatchback karoseri herkes tarafından beğenilmese de Subaru tarihinin önemli bir parçası. CS400’ün sıfırı 50 bin sterlin fiyat etiketine sahipti. Bu fiyat giriş sınıfı bir Impreza’nın neredeyse iki katı ediyordu.  Yalnızca 75 adet üretildi.

Subaru WRX STI Isle of Man TT special

Subaru, Isle of Man TT pistinde daha önce rekor kırmıştı. Ancak rekorunu yenilemek için 2016 yılında yeniden işe koyuldu. Bu iş için sıradan bir WRX STI’ı alıp üzerinde birtakım değişiklikler yaptılar.

Otomobil, Impreza WRC’lerde de parmağı olan Prodrive tarafından inşa edilmiş. İç mekan resmen soyup soğana çevrilmiş, motorsporlarına yakışır bir F1 şanzıman takılmış ve motor gücü 600 beygire çıkarılmıştı. Ralli pilotu Mark Higgins de direksiyon başındaydı.

Sonuç şu şekilde: 17 dakika 35,1 saniyelik tur rekoru, 207,12 km/s ortalama hız. Turu buradan izleyebilirsiniz.

Subaru WRX STI Type RA NBR

Subaru, bu otomobil ile STI ünvanını doğrudan model adı olarak kullandı. Type RA NBR Nürburgring’in en hızlı dört kapılı otomobili oldu.

Isle of Man versiyonunda olduğu gibi bu otomobil yolda gördüğümüz Impreza’lardan oldukça farklılaştırıldı. Ralli için üretilmiş şanzıman ve aynı şekilde 600 beygirlik motor bu otomobilde kullanılmış.

Sizin için bir şey ifade ediyorsa Nürburgring’deki tur süresi 6 dakika 57,5 saniye. Etmiyor ise şu şekilde düşünün; STI, Yeşil Cehennem‘de bir Porsche 918 Spyder kadar hızlı. Turu buradan izleyebilirsiniz.

 

Sergen Satır

Merhaba, ben Sergen. 1997 doğumluyum, İzmirliyim. Mütercim-tercümanlık öğrencisiyim, bir de otomobillere son derece meraklıyım. Otomobillere olan ilgim ve bilgim her geçen gün artıyor. Edindiğim deneyimlerin çoğunu Otopark.com'a borçluyum. Şimdi ise hedefim Otopark'ı olduğundan çok daha iyi bir konuma getirmek.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu