Dikkat ÇekenlerFeaturedHaberler

Arabalarda Turbo Arıza Belirtileri Nasıl Anlaşılır?




Arabalarda Turbo Arıza Belirtileri Nasıl Anlaşılır?

Turbo besleme sistemi 2 türbinden oluşur, türbinlerden birisi motordan çıkan egzoz gazının basıncını kullanarak diğer türbini çevirir ve oksijeni vakumlayarak motorun içine basınçlı şekilde hava gönderir. Motorun içine sıkıştırılmış şekilde hava gönderilmesi oksijen miktarını arttırır. İntercooler isimli parça turboya giden havanın soğutulmasını sağlar. Bu sayede sıcakta genleşmiş olan hava soğutularak tekrar sıkılaştırılır ve daha zengin oksijen içeren bir hava haline gelerek performansı arttırır. Bu sayede yanma odasında daha çok benzinin kusursuzca yanabileceği ortam hazırlanmış olur.

Turboların çeşitleri vardır, twinturbo, asimetrik, simetrik gibi içinde gruplara ayrılır. Bu çeşitlerin yağlama sistemi motor yağı ile yapılır. Bu yüzden turbolu araçlarda motor yağının viskozitesi, üreticinin tavsiye ettiği türde olması yüksek önem taşır. Aksi halde sıkıntılar çıkabilir.
Turbolu otomobiller stop edilmeden önce minimum 30 saniye motoru boşa alıp çalıştırılmalı, turbo türbinleri rölanti devrine dönmesi ve yağ basıncının normale dönmesi için beklemek şart. Eğer otomobil performanslı kullanıldıysa 3-4 dakika kadar motor yağının soğuması beklenmeli.
Egzozdan siyah duman atması bir arıza belirtisidir. Gönderilen yakıta yetişecek hava basıncını üretemeyen turbo yüzünden motor yakıtı yakamadan egzozdan siyah duman formunda kurum olarak atar.
Turboların onarımı yapılabiliyor fakat ehli olmayan kişilerin ellerinde pek uzun ömürlü olmayabilir. Yanlış kişilerce yapılan chiptuning ve modifikasyon işlemleri kısa sürede turbonuzun arızalanmasına sebep olabilir. Turbodan şüphelenmeden önce turbo hortumları ve bağlantıları kontrol edilmelidir.

 

mteylm

16 Yaşında lise öğrencisiyim. Arabalarla küçüklüğümden beri çok iç içeyim. Bu işi severek yapıyorum.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Yeni nesil (diyeceğim ama belki 10 senedir) turbolar su soğutmalı olduğundan stop etmeden beklemeye gerek yoktur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu