Dikkat ÇekenlerFeaturedHaberler

200 kilometre hızla el freni çekilirse neler olur?




Hareket halinde el freni kullanımı araçta kontrol kaybı yapacağından acil durumlar olsa bile kesinlikle önerilmiyor. Peki son yıllarda yaygınlaşan elektronik el freni, 200 kilometre hızla ilerleyen bir araçta nasıl etkiler yaratıyor?

Elektronik el freni, yüksek hızda tehlike yaratıyor mu?

Top Gear sunucularından Chris Harris, bu soruya cevap aramak için elektronik el freni donanımlı Volkswagen Golf R ile test gerçekleştirdi. Testteki amaç ise 193 kilometre hızla seyrederken elektronik el freni çekildiğinde araçta neler olabileceğini göstermekti.

Yapılan ilk testte araç düz giderken fren tuşu çekildi ve sistemin devreye girmesi beklendi. Beklenenin aksine yalnızca panik freni ile durdurulan araçta herhangi bir savrulma yaşanmadı. İkinci testte ise slalom yaparken fren çekildi ancak bu sefer de ESP devreye girdi ve aracın kontrolünü kaybetmeden durmasını sağladı.

Elektronik el freni her ne kadar telli geleneksel sistem ile benzer mantığa sahip olsa da aynı şekilde çalışmıyor. Geleneksel şekilde çalışan el freni çekildiği zaman ön ya da arka frenlere baskı uygulayarak aracın kontrolünün kaybolmasına sebep oluyor. Ancak elektronik sistemde fren dört tekere eşit şekilde uygulandığı için spin ya da kontrol kaybı gibi durumlar nadiren yaşanıyor. Yine de hareket halindeyken hiçbir şekilde el frenini kullanmamanız konusunda uyarıyoruz.

Batuhan Karalar

Otomobiller içimde bitmek tükenmek bilmeyen bir tutku cevheri. Bu cevher, OTOPARK.COM ailesine katılmam ile beraber açığa çıktı. Yazdıkça daha çok şey öğreniyorum ve bu da otomobiller ile olan bağımı daha da kuvvetlendiriyor.

İlgili Makaleler

3 Yorum

    1. A4 ve Superb de denedim panik fren yapıyor ok sert şekilde. Yani normal frene abanır gibi fren yapıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu