Dikkat ÇekenlerFeaturedHaberler

Trafik cezalarına zam düzenlemesi kabul edildi




TBMM İçişleri Komisyonu, trafik cezalarını artıran, uyuşturucuyla mücadeleye yönelik önlemleri içeren, yabancıların Türkiye’de iş ve işlemlerini kolaylaştıran düzenlemelerin de yer aldığı Karayolları Trafik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi’ni kabul etti.

Teklife göre, 45 yaşından gün almamış başpolis ve kıdemli başpolisler, gerçekleştirilecek sınavlarda başarılı olmaları ve eğitimlerini tamamlamaları halinde “komiser yardımcısı” olabilecek. Başpolis alımı sonlandırılacak.

Sahil Güvenlik Komutanı ve Emniyet Genel Müdürüne de kuvvet komutanları, Jandarma Genel Komutanı, orgeneral ve oramirallere uygulandığı şekilde yurtdışı görev yolculuklarında, 1. sınıf üzerinden yol gideri ödenecek.

Kalkınmada birinci derecede öncelikli illerde terörle mücadele kapsamında operasyonel faaliyetlerde takviye kuvvet olarak geçici görevlendirilen Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli, Harcırah Kanunu’ndaki, “geçici görev gündeliğinin verilebileceği azami süre” hükmünden istisna tutulacak.

Adıyaman merkez, Samsat, Kahta ilçeleri ve çevresinde 24 Nisan 2018’de ve Muğla’nın Ula ilçesinde 2017’de meydana gelen depremde zarar gören afetzedelere, Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun hükümlerine göre yardım yapılacak.

HURDA ARAÇLARLA TRAFİĞE ÇIKANLARA CEZA

Karayolları Genel Müdürlüğü görevlilerine, kendi denetim istasyonlarında, kamyon, çekici ve otobüs cinsi araçları takograf ve süre yönünden denetleyebilme ve ceza tutanağı düzenleme yetkisi verilecek.

Genel Müdürlüğü ağırlık ve boyut yönünden denetime tabi tuttuğu araçları, takograf ve çalışma-dinlenme süreleri yönünden denetleyebilecek, trafik idari para cezası karar tutanağı düzenleyebilecek.

Tescil Belgesi, Tescil Plakası almadan ve hurdaya ayrılan araçlarla karayollarına çıkan sürücülere, bin 2 lira idari para cezası kesilecek.

Hurdaya çıkarılmış araçların karayolunda sürülmesi yasaklanıyor. Sürüldüğünün tespitinde, sürücüsüne 2 bin 18 lira idari para cezası verilecek ve araçlar trafikten men edilecek. Mülki amir, aracın mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verebilecek.

ÇAKAR LAMBA KULLANANLARA BİN 2 LİRA CEZA

Çakar lamba, siren ve benzeri ışıklı veya sesli cihazlar, mevzuatta belirlenenler araçların dışında kullanılamayacak. Buna uymayanlara bin 2 lira idari para cezası uygulanacak.

Sürücü, araç sahibi değilse ayrıca tescil plakasına da ceza kesilecek. Bir yıl içinde 3 defa ihlal halinde araçlar, 15 gün trafikten men edilecek.

Araçlar üzerinde mevzuata uygun şekilde yapılan her türlü değişiklik, işleten tarafından 30 gün içerisinde araç tescil belgesine işlettirilecek. Bunu yerine getirmeyenler, 108 lira idari para cezasına çarptırılacak.

Mevzuata uygun olarak yapıldığı belgelenemeyen teknik değişikliğin çevredekileri rahatsız edecek derecede gürültü çıkaracak özellikte olması halinde bin 2 lira idari para cezası uygulanacak.

MUAYENESİZ ARAÇLARDA CEZA ARTIYOR

Muayenesiz araçların trafikte kullanımını engellemek amacıyla 108 lira olarak uygulanan idari para cezası, 235 liraya çıkarılacak.

Verilen süre sonunda muayenesini yaptırmayanlar ile emniyetsiz raporu verilen araçlarla trafiğe çıkanlara, 488 lira ceza kesilecek.

Trafik kazası, arıza halleri, acil yardım, kurtarma, kar mücadelesi, kaza incelemesi, genel güvenlik ve asayişin sağlanması gibi durumlar dışında emniyet şeritleri ve banketleri kullanılamayacak.

Sürücüler, trafiği aksatacak veya tehlikeye sokacak şekilde art arda birden fazla şerit değiştiremeyecek, tek yönlü karayollarında araçlarını ters istikamette süremeyecek.

Kamyon ve tırlarda emniyet şerit ihlaline 488 lira idari para cezası, trafiği aksatacak veya tehlikeye sokacak şekilde ardı ardına şerit değiştirme veya ters yönde araç sürme gibi ihlaller için ise bin 2 lira idari para cezası getirilecek.

Sol şeridi sürekli işgal eden kamyon ve çekici sürücülerine, bin 2 lira idari para cezası kesilecek.

KIRMIZI IŞIK İHLALİNDE EHLİYETE EL KONULACAK

Kırmızı ışık kuralını, son ihlalin gerçekleştiği tarihten itibaren geriye doğru bir yıl içinde ilk kez üç defa ihlal ettiği tespit edilenlerin 30 gün, ikinci kez üç kez ihlal ettiği tespit edilenlerin 45 gün, üçüncü veya daha fazla kez üç defa ihlal ettiği tespit edilenlerin 60 gün süreyle sürücü belgeleri alınacak.

İki ve daha fazla kez sürücü belgesi geri alınanlar, psiko-teknik değerlendirmeden ve psikiyatri uzmanının muayenesinden geçirilecek. Sürücü belgesi almasına engeli olmadığı anlaşılanlara trafik idari para cezalarının tahsil edilmiş olması şartıyla belgeleri iade edilecek.

HIZ SINIRINI YÜZDE 50’DEN FAZLA AŞANLARA DA CEZA

Hız sınırlarında uygulanan “yüzde 10-30” ve “yüzde 30 üzeri” şeklinde uygulanan 2 kademeli yaptırım, “yüzde 50’den fazlası” şeklinde 3’e çıkarıldı.

Hız sınırını yüzde 10-30 aşmada 235, yüzde 30-50 aşmada 488, yüzde 50’den fazla aşmada ise bin 2 lira idari para cezası uygulanacak.

İhlalin 1 yıl içerisinde beş kez tekrar etmesi halinde, sürücü belgesi 1 yıl süreyle alınacak. 5 yıl içinde bu kapsamda sürücü belgesi ikinci kez geri alınanlara, “sürücü belgesi iptali” yapılacak.

Bu kişiler psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanının muayenesi sonucunda sürücülüğe engel hali bulunmadığı takdirde sürücü kurslarına katılarak, tekrar ehliyet alabilecek.

SPİN VE DRİFTE DE CEZA

Halk arasında “spin” ya da “drift” denilen; el freni çekilmesi veya başka yöntemlerle aracın ani olarak yönünün değiştiren veya kendi etrafında döndürenler için 5 bin 10 lira idari para cezası uygulanacak, sürücü belgesi 60 gün süre ile geri alınacak.

Bu kişilere, psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanının muayenesi sonucunda sürücülüğe engel hali bulunmadığı takdirde sürücü belgesi iade edilecek. Araç 60 gün süre ile trafikten men edilecek, son ihlalin gerçekleştiği tarihten geriye doğru 5 yıl içinde bu madde kapsamında sürücü belgesi ikinci kez geri alınanların sürücü belgeleri iptal edilecek.

Bu kişiler, psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanının muayenesi sonucunda sürücülüğe engel hali bulunmadığı takdirde sürücü kurslarına katılarak, tekrar ehliyet alabilecek.

YAYALARA GEÇİŞ HAKKI

Yayaların, geçişlerde araçların hız ve uzaklığını göz önünde bulundurma yükümlülüğü kaldırılıyor.

Seyir halinde cep ve araç telefonu ile benzer haberleşme cihazlarını kullananlara verilen 108 lira olan idari para cezası, 235 liraya çıkarılacak.

Sürücülere, durarak yayalara ilk geçiş hakkı verme zorunluluğu getirilecek. Sürücüler, yaya veya okul geçitlerinin yanı sıra kavşak giriş ve çıkışlarında da yavaşlayacak. Uymayan sürücülere uygulanan para cezası 235 liradan 488 liraya çıkarılacak.

İZİNSİZ VEYA USULSÜZ YOLCU TAŞIMACILIĞIYLA MÜCADELE

İzinsiz veya usulsüz yolcu taşımacılığı (korsan taşımacılık) ile mücadele kapsamında aracı, tescil amacı dışında veya güzergah dışında kullananlara 15 gün men ve bin 2 lira, izin/ruhsatta belirtilen faaliyet konusu dışında yolcu taşıyanlara 30 gün men ve 2 bin 18 lira, çalışma izni/ruhsatı almadan yolcu taşıyanlara 60 gün men ve 5 bin 10 lira, çalışma izninin/ruhsatının süresi bittiği halde yolcu taşıyanlara ise bin 2 lira idari para cezası uygulanacak.

Bu fiillerin geriye doğru bir yıl içinde tekrarı halinde, idari para cezaları iki kat şeklinde kesilecek.

Abartı egzoz kullananlara cezai yaptırım getirilecek. Yapılan değişikliğin çevredekileri rahatsız edecek derecede gürültü çıkaracak özellikte olması durumunda, idari para cezası bin 2 lira olarak uygulanacak. Araç mevzuata uygun duruma getirilinceye kadar trafikten men edilecek.

YAŞ SINIRI 31’DEN 35’E ÇIKARILACAK

Teklife göre, uzman jandarmaların astsubaylığa geçiş yaş sınırı 31’den 35’e çıkarılacak.

Terörle daha etkin mücadele edilebilmesi amacıyla Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki suç faillerinin yakalanabilmesine yardımcı olanlara veya yerlerini, kimliklerini bildirenlerin yanı sıra suçun ortaya çıkarılmasına veya delillerin ele geçirilmesine yardımcı olanlara da para ödülü verilebilecek.

Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapmakla görevlendirilen birimler, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması kapsamında bakanlıklar ile kamu kurum ve kuruluşlarının arşivlerinden ve elektronik bilgi işlem merkezlerinden bilgi ve belge almaya, cumhuriyet savcılıkları ve mahkemelerce yapılan soruşturma ve kovuşturma sonuçlarını almaya yetkili olacak.

Meralarla ilgili tasarruflarda asayiş yönünden daha etkin kararlar alınması amacıyla mera komisyonunda, genel kolluk biriminde görevli bir temsilci de yer alacak.

Yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıkları da Vilayetler Birliğine üye olabilecek.

YABANCILARA KİMLİK NUMARASI

Türkiye’de ikamet etmeyen yabancılara da yabancı kimlik numarası verilecek. e-Devlet üzerinden yürütülen iş ve işlemlerde bu numara esas alınacak.

Kaçakçılıkla mücadele kapsamında soruşturma ve operasyon sürecinin yakalama dışındaki diğer aşamalarında yer alan personel de ödüllendirilecek.

Soruşturmalarda iletişimin tespiti, dinlenmesi, kayda alınması, gizli soruşturmacı ve teknik araçla izleme tedbirlerinde görevlendirilmek veya bilgi toplama, analiz, değerlendirme, fiziki takip ya da planlama veya sevk idare çalışmalarında bulunmak suretiyle katkı sağlayanlar da ikramiye alabilecek.

ÇAKMAK GAZI İLE İLGİLİ DÜZENLEME

Düzenlemeyle solumak, koklamak yoluyla veya başka bir şekilde kişilerde bağımlılık yapabilen çakmak gazının da hangi amaçla olursa olsun, çocuklara satılması veya verilmesi yasaklanıyor.

Genel kolluk hizmeti veren personele disiplin veya aylıktan kesme cezası verilecek fiiller genişletiliyor. Şapkasız göreve çıkmak, kılık kıyafetine özen göstermemek, uyuşturucu maddeyi özendirmek, yasal olmayan müşterek bahis oynamak, fuhşa teşvik eden, bunun yolunu kolaylaştıran ya da aracılık edenlerle irtibatlı olmak ceza kapsamında alınıyor.

Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde yer alan Derecik beldesi ilçe olacak.

Bu arada CHP’nin, emeklilikte yaşa takılanlara ilişkin yeni madde ihdasını içeren önergesi kabul edilmedi.

Haber : NTV

İlgili Makaleler

10 Yorum

  1. Bunları uygulayabilecek babayiğit polis ekipleri var mı acaba… Trafik polisi sinyal vermiyor, mesele yasa mıydı yani, cezaların azlığı mıydı yoksa en başta polislerin denetlenmemesi miydi…

  2. Tescil belgesi almak cok mu zor ? Lpg'den benzine geciste muayene sirasinda calismayan, kaportasi curukten dokulen, sasesi islem gormus kac arac muayenden rahat rahat geciyor bir arastirsin yetkililer. Trafikte faal olarak kullanilan bir cok arac hurda durumunda. Ne fren kalmis ne yuruyen.. Bu araclara dair ceza yazilmasi guzel ama normal bir otomobili 200 – 250 bin liraya cikartip, dalga gecer gibi de 10 bin lira hurda indirimi yaptik dersen bu vatandas hurda araci yerine neye binecek ? Sen devlet olarak hem vatandasa sifir araci haram edeceksin hem de hurdaya binme diyeceksin. Iyiymis..

  3. İçlerinden en saçma hatta ''ultra'' saçma ceza Drift ve Spin, bunu neye göre kime göre değerlendireceksiniz, Allah aşkına diğer ülkelerin yönetmeliklerinde böyle şeyler yazıyor mu acaba?Bir de el freni çekmenin, burnout yapmanın hatta ve hatta donut yapmanın drift olmadığını birileri bizim ülkemize açıklama yapması gerek.Japonlar gelse gülüp geçecek.:D:D:DTamam hazinede para kalmamış olabilir ama mantıklı olalım lütfen…Bu cezayı kesmeleri için anca Rusya'daki gibi herkesin araç içi kamerası olacak, kameraya takılıp da şikayet eden olursa ancak o zaman 5010 tl yi kesebilirler, tabii bir de insta'ya saçma sapan etiketlerle kendilerini ifşalayanlara da rahatlıkla kesilir.

    Acaba kaçsak daha mı az ceza alırız bunu nereden öğrenebiliriz?:D:D(Şimdi okuyanlar fikir-zikir muhabbeti akıllarına gelecek ama bir Şahin Doğancı bu parayı ödemesi çok zor.(İstisnalar hariç)

    MAYFA AYUU demiş ki:

    La kaysak spin atsak ceza mı yiycez bune ahdksHepsini görüntüle…

    Bu da özellikle kış aylarında aracı kayanlar için mantıklı bir serzeniş.Arabası kayıp kaza yapanlar +5010 tl den mi başlıyor şimdi ahahah.:D:p:cool:

  4. goktug.alp demiş ki:

    insan canına kast eden makasçıların cezası 6 ay hapis olmalı.:mad::mad::mad:Hepsini görüntüle…

    makasçı niye var biliyormusunuz sol şeriti ve orta şeridi parsellemiş keyif yapan trafiği aksatanlar yüzünden var tam tersi bunlara ceza kesilmeli mecbur bırakıyorlar adamı makas atmaya bu kadar geniş insan tipi olamaz

  5. öncelikle trafik polisi nedir ne içindir bu kişiler maaşlarını bizim vergilerimizle alıyorlar peki asıl soru şu trafikteki araç ve sürücülerin menfaati için ne yapıyorlar hiçbirşey amaçları sadece çoğunluğu saçma sapan olmak üzere ceza kesip para toplamak kaza olsa görse yanına bile gelmiyor ,eskiden trafik ışığını yetersiz geldiği durumlarda insanlar beklemesin diye trafik ışığının yerine geçerlerdi şimdi ise trafik ışığı yüzünden felç olmuş trafiğin orada eds aracıyla pusuya yatıp ceza kesiyorlar o zaman biz bunların maaşını niye ödüyoruz

  6. haklısınız sol şerit sevdalılarından herkes şikayetçi,ama nasıl ceza yazılabilir ki onlara,ancak rusya gibi araç içi kamera takıcaz falan filan.
    benim dediğim kendilerini instagramda paylaşan otoyol teröristlerinin yaptığı artistlik amaçlı makaslardan bahsediyorum.

    tequila demiş ki:

    makasçı niye var biliyormusunuz sol şeriti ve orta şeridi parsellemiş keyif yapan trafiği aksatanlar yüzünden var tam tersi bunlara ceza kesilmeli mecbur bırakıyorlar adamı makas atmaya bu kadar geniş insan tipi olamazHepsini görüntüle…

  7. o ta

    o tabiki ayri bir konu haklisiniz o konuda ,ben ne yapiyorum biliyormusunuz o sol serit sevdalisinin onune gecip iyicene yavasliyorum yinede anlamiyor cogu mal tabi

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu