Otomobil yıkama işlemlerine yeni standart getirildi
Otomobil yıkama işlemi sırasında aracınızda hasar oluşursa, Tüketici Hakem Heyetine başvurarak zararlarınınızı temin etmek mümkün olacak mı?
Türk Standartları Enstitüsü, oto yıkama işyerleri için “TS 11526 İş Yerleri-Motorlu Kara Taşıtlarının Yıkama ve Temizleme İşlerini Yapan Yerler İçin Kurallar- Standardı”nı yayınladı.
Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, oto yıkama sektöründe yaşanan mağduriyetlerin bu yeni düzenleme ile sonlanacağı vurguladı ve onbinlerce lira değerindeki araçların yıkatılması sırasında oluşan hasarların artık daha kolay tazmin olanağı doğduğunu söyledi.
Yıkama sırasında oluşan hasarlarda, TSE standartlarına aykırı işlem yapıldığının belirlenmesi durumundu, yıkama firmasından hasarlarının tazminini isteyebileceğine dikkat çeken Ağaoğlu, “Araç sahipleri, geçmişte yıkama esnasında oluşan hasarların giderilmesini talep ettiğinde, bu hususta bir standart bulunmadığından sonuç alabilmeleri oldukça müşküldü” dedi ve devam etti:
“Şimdi oto yıkamanın da standartları belirlendi. Bundan böyle yıkama işlemi esnasında aracında hasar oluşan ve aracındaki hasarın tazminini isteyen tüketicilerin talebini yıkayıcı firma olumlu karşılamadığı takdirde, artık Tüketici Hakem Heyetine başvurarak zararlarının tazmini yönünde karar verilmesini isteyebilirler.
“Uzman bilirkişi tarafından yapılacak inceleme ve değerlendirme sonucunda TSE standartlarına aykırı işlem yapıldığı, belirlenen standartlara uymayan personel, malzeme veya temizlik ürünü kullanıldığı tespit edilirse yıkama firması tüketicinin zararını tazmin etmek zorunda kalacaktır. İş yerleri – Motorlu kara taşıtlarının yıkama ve temizleme işlerini yapan yerler için kurallar” başlığıyla yayınlanan standardın kapsamı, “Bu standart, motorlu kara taşıtlarının iç temizliği, motor ve dış yıkama işlerini yapan yerlerin yapısal özellik, işletmecilik ve çalışanlarının özellikleri ile ilgili kuralları kapsar” diye konuştu.
Bunu istasyonlar yada firmalar eğer uygularsa Basınçlı Yıkama ünitelerinin 120 PSİ basınçta olması da kurallar arasında olduğundan o basınçlı yıkamalar ile kir çıkarmak hayal olur hortum suyundan hallice
Bide ekspertizler için aynı standartı getirseler de mağdur olmasak
Tüketici Hakem Heyetleri; “Zararın Tanzimine ilişkin Davalara” bakamaz ve karar veremez. Ancak Asliye Ticaret Mahkemeleri ya da Tüketici Mahkemeleri bu tarz davalara bakıp karar verebilir.
Tamam da bu nasıl yürütülecek. Araç kiralamadaki gibi başlangıçta ve bitişte karşılıklı imza mı atılacak? ” Arabamın şurası çizik değildi. Yıkarken siz çizdiniz” gibi bir sürü yalanlar dolanlar dönmeyecek mi şimdi?