Honda Türkiye için yeni iddia; Ucuz Civic mi geliyor?
Geçtiğimiz günlerde Honda Türkiye, Civic Sedan üretimini durduracağına dair açıklamalar yapmıtşı. Ancak yapılabilecek cazip teşviklerle bölge pazarları için hibrit ve elektrikli otomobil üretilebileceği beklentisi gündeme geldi.
Toyota ve TOFAŞ gibi otomotiv firmalarında uzun yıllar önemli görevlerde bulunmuş olan sektörün deneyimli isimlerinden Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kemal Yazıcı, Brexit’in Honda’nın İngiltere fabrikasını kapatma kararını kolaylaştırmış olabileceğini ancak bu konunun bir kaç yıldır Honda’nın gündeminde olduğunu vurguladı. Yazıcı, “Honda 2025’te Avrupa’da ve 2030’da ise tüm dünyadaki satışlarının üçte ikisinin hibrit ve elektrikli araçlardan oluşacağını daha önce paylaşmıştı ve bu amaçla üretim merkezlerini hazırlamaya yönelik çalışıyordu. Honda 19 Şubat’ta yaptığı global açıklama ile İngiltere fabrikasının kesin olarak kapatılacağını belirtti. Aynı açıklamada Türkiye fabrikası içinse mevcut Civic üretiminin 2021 yılında planlandığı gibi sona ereceğini fakat şirketin operasyonuna devam etmek niyetinde olduğunu açıkladı. Biz tedarik sanayi olarak bunun Türkiye için ve Honda için iyi bir fırsat olabileceğini düşünüyoruz. Bu doğrultuda, Honda’nın Türkiye, Avrupa ve çevre pazarlar için yeni hibrit ve elektrikli araçlarını Türkiye’de üretmek üzere yatırım yapmasını ve Türkiye’deki kapasitesini artırmasını bekliyoruz” dedi.
“Toyota Türkiye başarılı bir örnek”
Toyota Türkiye’nin bu açıdan çok başarılı bir örnek olduğunu vurgulayan Yazıcı, şöyle devam etti: “Toyota Otomotiv Sanayi en son teknolojiye sahip hibrit araçları (C-HR, Corolla) Türkiye’de üretiyor ve yıllık 280 binlik kapasitesinin neredeyse tamamını kullanarak gerçekleştirdiği üretimin yüzde 90’ını dünyanın 100 farklı ülkesine ihraç ediyor. Türkiye sağladığı mali destekler, tedarik sanayisinin geldiği seviye ve yetkin insan kaynağı ile otomotiv ana sanayi için mükemmel bir ortam sunuyor. Honda’nın yeni yapılanmasında Türkiye’nin sağladığı bu avantajı daha fazla kullanacağına inanıyoruz” dedi.
“Civic HB ucuza üretilebilir”
Renault Mais’te 16 yıl görev yaptıktan sonra emekliliğe ayrılan sektör duayenlerinden İbrahim Aybar da Honda’nın Türkiye’de üretimi durdurma kararı ile ilgili görüşlerini DÜNYA ile paylaştı. Aybar, “Honda’nın Türkiye ve İngiltere’deki fabrikasını kapatacak olması ve Türkiye ‘deki fabrikanın da bu karardan etkilenecek olması çok olumsuz bir gelişme. Honda yan sanayimizden diğer yerli üreticiler seviyesinde yararlanmıyor olsa da Gebze’ deki fabrikada yapılan üretim ve Ar – Ge çalışmaları, lojistik ve dağıtım faaliyeti, ihracat geliri ile ekonomimize önemli değer katıyor, fabrika önemli bir iş gücü sağlıyor. Ancak, yine de bunu fırsata çevirme imkanı da olabilir. Avrupa satışlarını karşılayacak şekilde ülkemizdeki fabrikaya Civic HB modelinin üretimi verilerek İngiltere’ye göre çok daha düşük maliyette üretim yapılabilir. Ülkemizdeki fabrikanın kapasitesi buna göre artırılabilir. Cazip teşviklerle kapasite artışının maliyeti asgariye inebilir” dedi.
“Fabrika elektrikli için adapte olabilir”
Aybar, şöyle devam etti: “Ülkemiz 2010 – 2012 yılları arasında Elektrik Enerjisi kullanan Renault Fluence ZE modeli üretimi ile tanıştı. Bu teknolojiyi bilen, üreten kadrolar oluştu. Ne yazık ki o yıllarda yeterince satış yapılamadı. Ama şimdi Avrupa pazarlarında elektrikli otomobillerin ciddi satış adetleri geliyor. Zaman içinde Gebze fabrikası elektrikli bir Honda modelinin üretimi için kolayca adapte olabilir. Ülkemizde üretilen her bir otomobilin, Avrupa’ da aynı otomobilin üretim maliyetine oranla 1000 – 1200 euro ucuza çıkabildiğini gördük. O halde Gebze Fabrikası’ nın hem Honda’ ya, hem de ülkemize yeni fırsatlar vereceğini anlatmalıyız. Dolayısıyla bu kararın yeniden gözden geçirilmesi bence yararlı olacaktır.”
Eski Başkan Crossman 5 neden sıraladı
2013-2016 yılları arasında Honda İngiltere’nin başkanı olarak görev yapan, şimdi ise sektörde danışmanlık hizmeti veren Philip Crossman, Honda’nın İngiltere fabrikasını kapatmasına yönelik 5 neden sıraladı:
- Global pazardaki zorluklar: Honda için geleneksel kaleler olan Çin ve ABD’nin yanı sıra Avrupa’da da otomobil satışlarının düşüşe geçmesi.
- Çin pazarındaki elektrikli atağı: Honda, 2013’ten beri dünyanın en büyük otomobil pazarı olan Çin’deki satışlarını yaklaşık iki katına çıkarmıştı. Ancak pazardaki düşüş nedeniyle 2018 zor bir yıldı. Çin aynı zamanda, yüzde 35 oranıyla elektrikli araç satışlarında lider ve bu oran daha da artacak.
- Honda’nın elektrikli hedefleri: Honda’nın da ana neden olarak gösterdiği gibi küresel otomotiv endüstrisindeki köklü değişikliklerin bir yansıması olarak hibrit ve elektrikli araçlara yönelmesi ve bu dönüşüm getirdiği yüksek maliyetlerin yeniden yapılandırmayı zorunlu kılması.
- Japonya-AB ticaret anlaşması: İngiltere ile Japonya arasındaki yeni anlaşmaya göre Japonya menşeli otomobillerin İngiltere’ye ithalinde uygulanan yüzde 10’luk gümrük vergisinin 10 yıl içinde sıfırlanacak olması.
- Brexit belirsizliği: Brexit’in Honda’nın kararında önemli bir faktör değil. Ancak, yarattığı belirsizlikten dolayı bu karara katkıda bulunan bir faktör.
Süper