Dikkat ÇekenlerFeaturedHaberler

Trafikte “Çakarlı Araç” yasağı resmen başladı!




Kamu ve meslek kuruluşları yöneticileri, üniversitelerde görev yapan üst düzey görevliler, genel müdür ve daire başkanları bundan böyle trafikte çakarlı araç kullanamayacak.

Bugün başlayan uygulamayla meslek kuruluşları, üniversiteler ve kamudaki üst yönetici, genel müdür, daire başkanı veya başka unvanlar ile görev yapan kamu görevlilerinin kullanımındaki araçlarda “çakar” tabir edilen ışıklı uyarı işaretlerinin kullanımı son buluyor. Yetkisiz çakar kullanımını durdurmak amacıyla Türkiye genelinde trafik ekiplerince “Çakarlı Araç” denetimleri yapılacak.

Kimlere serbest olacak?

Boyama şekilleri veya ayırım işaretleriyle geçiş üstünlüğüne sahip oldukları açıkça belli ambulans, itfaiye ve kolluk araçları ile güvenlik ve risk-tehdit değerlendirmesi kapsamında yayımlanan usul ve esasların ekinde bildirilen “devletin en üst protokolü”nde bulunan 29 makamın emirlerine ve zatlarına verilen araçlar ile bu makamların korumasından sorumlu koruma araçlarında ışıklı uyarı sistemleri kullanılabilecek. Ancak bu araçlar için bile bir kısıtlama söz konusu. Koruma araçları sadece makam sahibi araçta olduğunda bu sistemleri kullanabilecek.

Bakanlıktan konu ile ilgili şu şekilde bir açıklama yapıldı; “Karayolları Trafik Kanununun 71 inci maddesi (f) bendi kapsamında hakkında koruma kararı verilmiş kişilerin kullanımındaki araçlar ve kolluk birimlerine ait sivil araçlarda sadece aracın tepe bölgesinde sabit ve/veya sökülüp takılabilir ışıklı uyarı sistemi bulunabilecek. Bu araçlarda da tepe lambası bulunması sürekli bir geçiş üstünlüğü hakkı sağlamayacak. Zorunlu hallerde çakar kullanımı en az 150 metre önceden başlayacak. Kolluk araçları dahil geçiş üstünlüğünden yararlanma sürekli bir hak değildir. Bu araçlar ancak tehdit/görev durumunun ortaya koyacağı zorunlu hallerde ve en az 150 metre önceden duyulabilir şekilde ışıklı ve sesli uyarı sisteminin birlikte kullanılmasıyla, kanunun öngördüğü geçiş üstünlüğü hakkından faydalanabilecek. Kolluk birimlerine ait sivil araçlar sökülüp takılır tepe lambası bulunduracak, zorunlu hallerde kullanabilecekler”

İlgili Makaleler

11 Yorum

  1. Sivil ekip otolarında dahi olmayacak anladığım tepe lambası haricinde. Uygulayacak olanla cezayı verecek olanlar aynı kişi olunca o kısmı çok önemsemiyorum ama yerinde bir uygulama. Modifiye uğruna işi iyice soytarılığa dökenlere bir önlem olur belki.
  2. Çamlıca gişelerde beklesinler o zaman. Bu sabah 10 civarı 4-5 araba geçti yanımdan böyle
  3. ceza yazacak memurlara sürülmeyeceklerinin garantisini vermedikleri sürece sözde kural olmaktan öteye geçemez
  4. Kurumum araçlarında var. Nöbetteyken vukuat olduğunda çakar açıp gidiyoruz. Aciliyetim var, ama çakar yasak. beni engelleyeceklerine sol şeritte 40la hız sabitleyici açan dayıyı sağa çeksinler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu