Dikkat ÇekenlerFeaturedHaberler

McLaren F1’in tasarımcısı Gordon Murray, T.50 modelini tanıttı




McLaren F1’in tasarımcısı Gordon Murray, kendi otomobil markasını oluşturdu ve ilk modeli olan Gordon Murray T.50’yi tanıttı.

Güney Afrika doğumlu İngiliz otomobil tasarımcısı Gordon Murray, kariyerinde Formula 1 araçları tasarlıyor ayrıca McLaren F1 gibi ikonik bir otomobilin tasarlamış olması ile kariyerindeki en büyük başarısını elde etmişti.

Çeşitli spor ve süper otomobillerin tasarımlarına imzasını atan Gordon Murray, son yıllarda kendi otomobil firması olan “Gordon Murray Automotive”i kurdu. Ardından da T.50 adını verdiği bir süper otomobili geliştireceğini de açıklamıştı.

 Gordon Murray T.50

Remi olarak tanıtımı gerçekleştirilen Gordon Murray T.50 bahsetmek gerekirse tasarımsal olarak yeni bir McLaren F1 gibi görünen ve benzerlikler taşıyan model oldukça hafif. Sadece 986 kg ağırlığı bulunan süper otomobil  4.0 litrelik atmosferik bir V12 motora sahip. 664 beygir güç ile 467 Nm tork üreten bu motor aracı yola daha çok bastıran büyük fanı ile de dikkat çekiyor.

Gordon Murray T.50’nin hem şasisi hem de gövdesi karbon fiberden üretilmiş durumda. 400 mm çapındaki arka fan ise modelin en dikkat çekici özelliği. Fan 7.000 devire kadar çıkabiliyor ve 48 Volt’luk bir elektrik motorundan güç alıyor. Ayrıca fan, aktif arka rüzgarlık ve difüzör ile ortak çalışıyor. Böylece aracın yere basma kuvvetini normal sürüşte %50, frenlemede ise %100 oranında artırıyor. Aracın arkasında yer alan fan, hava türbini gibi de çalışabiliyor ve araca 50 beygir civarında bir güç sağlayabiliyor.

Gordon Murray T.50’nin boyutlarına baktığımızda ise 4.352 mm’lik bir uzunluğu bulunuyor. Bu da aracın bir Porsche 718 Cayman ile hemen hemen aynı uzunlukta olduğunu gösteriyor.

 Gordon Murray T.50

Gordon Murray T.50 yeni bir Chevrolet Corvette’ten yaklaşık 300 mm daha kısa ve oldukça kompakt boyutlara sahip. Aracın motoru ise Cosworth firmasından alınmış ve kırmızı çizgisi (redline’ı) 12.100 devir şeklinde karşımıza çıkmış durumda. Firma, yaklaşık 180 kg ağırlığında olan bu motorun, trafiğe çıkabilen bir otomobilin kullandığı en hafif V12 motor olduğunu da iddia ediyor. Ayrıca Gordon Murray T.50, 6 ileri manuel bir şanzımana sahip.

Gordon Murray T.50’nin iç mekanına baktığımızda sürücünün oturma pozisyonu McLaren F1 ve Formula 1 araçlarında olduğu gibi kabinin ortasında. ayrıca aracın koltuğu, direksiyon simidi ve pedalları, aracı satın alacak kişiye göre özel olarak konumlandırılıp o şekilde de üretilebiliyor.

Gordon Murray T.50 yeni jenerasyon bir McLaren F1 gibi Gordon Murray T50’den sadece 100 adet üretilecek aracın fiyatı ise 3.1 milyon dolar olacağı da açıklandı. aracın üretimine 2022’nin başında, teslimatlarına ise 2022’nin sonlarında başlanacağı da belirtildi.

Yeni Toyota Corolla Hatchback 1.8 Hybrid e-CVT Testimizi izlemek için BURAYA tıklayın

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. 12k devir çeviren atmosferik v12 makine, 1tondan daha hafif gövde, bence dünyanın en iyi arabası olan Mclarean F1’den yabancı olmadığımız çizgiler…
    Daha nolsun ki. Herif, pistlerde yarışmak için araba satmaya başlayan Ferrari’nin dahi Suv ürettiği bir dönemde bu denli harika bir otomobil ortaya çıkarmış. Düşünmesi dahi oldukça cüretkar, ne diyeyim param olsa düşünmeden alırdım

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu