FeaturedHaberler

3D tarayıcı ile yapılan ilk Audi: Audi e-tron GT




Audi’nin elektrikli otomobili e-tron GT, markanın üretim planı tamamen sanal ortamda ve fiziksel hiçbir prototip kullanılmadan gerçekleştirdiği ilk model oldu.

Audi e-tron GT, üretimi hiçbir şekilde fiziksel prototip kullanmadan planlanan ilk Audi modeli oldu. Bu başarının arkasında, üç boyutlu bina tarama, otomatik öğrenme süreçleri ve sanal gerçeklik gibi pek çok teknik yenilik yer alıyor. Prosedürler ve tüm montaj süreçleri, en ince ayrıntısına kadar gerçek yaşamdaki benzeri sanal mekanlarda test ve optimize edildi. 3D tarayıcı ve sanal ortamda planlama iş süreçlerini daha verimli ve sürdürülebilir kılıyor.

Sanal planlama yapıldı

Çalışanların görevleri ve çalışmaları sırasında karşılaşabilecekleri sorunlara ilişkin tüm sorular, Audi e-tron GT’nin üretim planlama sürecinde tamamen sanal ortamda yanıtlandı. Bütün adımlar sanal gerçeklik vasıtasıyla dijital ortamda test edildi. Üretim alanında yer alan her bir ayrıntı eksiksiz şekilde modellendi ve ölçeklendirildi. Özel donanımlara ve yazılımlara sahip olan 3D tarayıcılar, bütün ekipman, araçlar ve raflarıyla birlikte üretim tesisinin sanal bir kopyasını yarattı.

3D tarayıcılar kullanılıyor

Üretim tesisini modellemek için bir tarayıcı donanım bulunuyor. Aşağı yukarı 2 metre uzunluğunda ve çalışanların mekânda hareket ettirebilmesi için dört tekerlek üzerine monte edilmiş olan bu donanım üzerinde bir LiDAR (Işık Saptama ve Mesafe Tayini) ünitesi, ekstra üç tarayıcı, ayrıca bir de kamera yer alıyor. Bir mekânı tararken iki süreç aynı anda yürütülüyor: Geniş açılı kamera mekânın fotoğrafını çekerken, lazerler onu titizlikle ölçüyor ve çevrenin üç boyutlu nokta bulutunu üretiyor. Neckarsulm’daki 250 bin metrekarelik üretim alanı bu teknoloji sayesinde tarandı. Noktaların, görüntülerin, verinin üretilmesi ve onları mevcut planlama sistemlerinde kullanılmak üzere hazır hale getirilmesi de Audi’nin geliştirdiği yapay zekâ ve otomatik öğrenme temelli bir yazılımla sağlandı. Fotoğraflar üç boyutlu, foto-gerçekçi bir mekân oluşturacak şekilde birleştirildi. Alandaki makine, raf ve sistemler gibi bütün nesneleri otomatik olarak tanıyan yazılım, her taramada otomatik olarak nesneleri ayırt ediyor ve daha da kesin bir biçimde sınıflandırıyor. Örneğin, sistem rafla çelik kirişi birbirinden ayırt ediyor. Rafın konumu programda daha sonra değiştirilip sanal mekânda yeniden konumlandırılabiliyor.

Lojistikte sanal gerçeklik

Audi e-tron GT, montaj süreçlerinin yanı sıra lojistik süreçlerin de tamamen sanal olarak hiçbir fiziksel prototip kullanmaksızın test edildiği markanın ilk otomobili. Bunu gerçekleştirebilmek için otomobil verisinin, malzeme yükleme sürecinin, ekipmanın, aletlerin ve planlama süreçlerinin sanal bir modeli oluşturuldu. Oluşturulan bu dijital modele, Audi’de gerçekleştirilen sanal gerçeklik çözümü ve dijital modelleme sayesinde, dünyanın dört bir yanındaki çalışanlar ulaşabiliyor ve dijital işçileri izleyebiliyor. Planlanan tüm süreçler deneyimleyerek optimize edebiliyor.

Bu süreçte ergonomik nitelikler veya montaj hattındaki makinelerin, rafların ve parçaların eksiksiz düzenlenmesi gibi bütün montaj prosedürleri aynı anda gerçek zamanda da tanımlanıyor ve test ediliyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu